X
carantina stare de urgenta sibiu coronavirus tribunal calea dumbravii (22)

Pandemia din perspectiva unui psiholog sibian: cum ținem anxietatea sub control

În această perioadă, în care multe probleme se află în afara puterii noastre de a le rezolva, există lucruri mici cu care putem să lucrăm și pe care putem să le gestionăm, în așa fel încât să nu ne simțim inutili și să nu lăsăm stresul să atingă cote alarmante. Anxietatea cauzată de singurătate și de imposibilitatea de a fi alături de cei dragi sau, dimpotrivă, stresul de a nu putea pleca din sânul familiei pentru a avea câteva minute de liniște, pot fi ținute sub control cu câteva mici trucuri.

Am stat de vorbă cu psihologul sibian Mihai Copăceanu despre modul în care putem să trecem peste această perioadă cu calm, singuri sau în familie. Specialistul spune că această perioadă de izolare nu trebuie privită în mod negativ și că poate fi fructificată – ne oferă „momente potrivite pentru autoanaliză și meditație”.

„Deși aparent vorbim de o perioadă de izolare, ea în fond nu este izolare. De exemplu, putem ieși din casă, justificat desigur, la cumpărături, la muncă, la farmacie, mai mult putem comunica online cu oricine din lumea aceasta, ne putem vedea și auzi și prin tehnologie avem acces la știri, lectură, filme, slujbe religioase, etc. Urgențele pot ajunge la spital pentru tratament. Deci nu suntem izolați. Pentru unele persoane cu un anume temperament, cu un nivel de interacțiune socială scăzută perioada de față nu reprezintă deloc o tragedie. Dimpotrivă, sunt momente potrivite pentru autoanaliză și meditație, pentru lectură și activități indoor. Dacă respectăm indicațiile autorităților ne putem păstra sănătatea și viața”, explică Mihai Copăceanu.

Specialistul sibian spune că în această perioadă se concentrează pe ceea ce poate să facă și nu pe ceea ce momentan nu are voie să facă. Tocmai de aceea, nivelul său de stres se păstrează la un nivel foarte scăzut. „Mă concentrez pe ce pot să fac și am multe de făcut, mult timp din întreaga zi până noaptea târziu sunt în activitate. Folosind tehnologia modernă interacționez și lucrez online mult mai mult decât o făceam în februarie. Predau la facultate cursuri online și constat că numărul studenților și masteranzilor este mult mai mare decât în sălile de clasă. Deci, dacă ne concentrăm pe avantajele acestei pandemii ne putem îmbunătăți calitatea vieții.”

Psihologul are și câteva recomandări care ne pot ajuta să ne păstrăm calmul și să lăsăm viața să își continue un fir cât de cât normal – să dormim suficient, să nu pierdem nopțile, să ne bucurăm de ceea ce avem, să respirăm aer natural, să consumăm ceaiuri naturale, să nu facem excese alimentare și mai ales de tutun și alcool este absolut necesar. Să renunțăm la țigări și alcool ar fi chiar excelent. Iată zece lucruri pe care Mihai Copăceanu le recomandă.

 1. Să ne păstrăm igiena mentală, să limităm oricare informare angoasantă cu știri false, teorii de speriat, știri abundente pe tematica COVID-19 sau orice conținut informațional toxic.
 2. Să ne implicăm în activități sănătoase care ne aduc bucurie şi care ne relaxează (nu am o listă, fiecare își poate alege și decide); Internetul iarăși ne-a arătat cât de multe poți să faci în propria casă, în propria cameră.
 3. Să acordăm atenţie propriilor nevoi şi sentimente. Să dormim suficient. Și să acordăm atenție celor mici și celor vârstnici deoarece nevoile lor afective sunt mai ridicate în această perioadă;
 4. Să diferențiem între riscul probabil și temerile nefondate, exagerate, scenarii de catastrofă care nu fac decât să ne accentueze trăirile
 5. Să diferențiem între gândurile raționale și cele iraționale. De exemplu, „Dacă stai prea mult în casă, nu vei înnebuni, dimpotrivă, vei avea mai mult timp de odihnă, de momente de calitate cu familia ta” sau „Dacă tot se închide ce mâncăm?”- „Nu se închide nimic din ce ne este necesar: supermarket, farmacie, spital, etc sau „Totul e nesigur” de fapt „sunt multe lucruri sigure, nu pot controla tot ce se întâmplă în jurul meu, dar pot controla ce fac eu”
 6. Să renunțăm la dialogul cu persoanele care ne contagiază emoțional cu opinii înspăimântătoare, persoanele super critice și rău voitoare;
 7. Să dezvoltăm noi activități (cine dintre sibieni s-a gândit în aceste zile să coloreze cărți pentru adulți, să scrie un jurnal, să picteze, să confecționeze ceva în gospodărie, etc?)
 8. Să diversificăm activitățile e mult mai relaxant decât rutina, putem să ne eliberăm de rutină. Desigur nu avem acces la aer liber și la vizite frecvente cu prietenii, nu putem merge la restaurante, baruri, cluburi dar nu ne oprește nimeni să ne pregătim o cină ca și cum am fi la un restaurant
 9. Există o serie de biblioteci online care și-au pus cărțile la dispoziție, de asemenea filme gratis, ce ne împiedică să le accesăm?
 10. Să folosim ceea ce avem: poți face cursuri online, poți face afaceri online, poți lucra online (pe bani) și încă ceva important: să te dedici celor singuri, cei care au nevoie de tine și pentru care poți face ceva bun. Cu cât te concentrezi mai mult pe propria persoană, suferi.

Psihologul spune însă că, într-adevăr, există persoane anxioase sau cu tendințe ridicate spre anxietate, persoane histrionice, obsesionale și cu idei paranoide unde nivelul stresului este extrem de ridicat, instabilitatea, agitația psihomotorie și în cazul lor se recomandă apelarea la psihologi și psihoterapeuți.

Totodată spune că putem să consultăm o variată gamă de cărți în domeniu și tehnici de relaxare. „Avem plin de manuale și aplicații mobile de self-help, avem ghiduri care ne învață tehnici de relaxare progresivă (Jacobson) sau tehnici de respirație pe care le putem exersa (inspiră lent numărând până la 4, menține respirația 4 secunde, expiră lung numărând până la 4, repetă ciclul de până la 8-9 ori)”, spune Mihai Copăceanu.

Există de asemenea asociații, universități, colegii profesionale și ong-uri care oferă asistență psihologică online peste tot în țară și inclusiv în Sibiu, psihologii de la Spitalul de Psihiatrie (0369 105 919). În cazuri de afectare gravă a sănătății psihice, medicul de familie este ușor de găsit sau cabinetele private de psihiatrie.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

4 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Raspuns simplu : mult alcool , mici facuti pe balcon si uitandute-te cu binoclul la apartamentul din blocul vecin unde tanti Leana isi spala lenjeria intina in chiuveta din bucatarie , folosind Clor si Spirt Mona .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact