X
coronavirus izoleta exercitiu

Primarii, total neinformați cu privire la cazurile de Covid-19 din localitățile lor. „Când au fost peste o sută de izolați și mie mi-a fost frică”

Potrivit protocoalelor cu privire la managementul cazurilor de pacienți infectați cu noul coronavirus, primarii sunt înștiințați, în cazul decesului unei persoane, numai dacă aceasta nu are niciun aparținător.

Rolul lor în această criză este de a găsi hrană pentru cei aflați în izolare și de a liniști cetățenii. În rest, află și ei, la fel ca restul, din zvonuri și foarte puțin din comunicările oficiale. „Nu e chiar așa de grav la noi. Am avut cel mai mult 127 de izolați. Sunt mulți, pentru că au venit mulți de dincolo și ăia în special pe la Hosman și Nocrich. Au fost mulți cortorari care au fost izolați și au ieșit din izolare. Ieri dimineață mai erau 13 izolați, mărturisește Ionel Vișa, primarul comunei Nocrich.

Un caz, nicio măsură în comună

Despre singurul caz de infectare cu SARS-CoV2, primarul spune că a auzit de la oameni, însă, în comună nu a apărut nimeni să facă teste la rude sau vecini. „Am avut și un caz în Nocrich care a fost testat și a fost găsit pozitiv. E și acum în spital. Alții din jurul persoanei n-au fost testați, dar nici nu au avut simptome. E în Sibiu la spital, de vreo săptămână, dar am auzit că reacționează bine la tratament. E o fată destul de tânără, nu e în vârstă. Când au fost peste o sută de oameni în izolare și mie mi-a fost frică. I-am ajutat prin Consiliul Județean, prin Crucea Roșie cu mâncare, i-am ajutat cu mâncare de la un ONG de aici, altul din Hosman”, spune primarul.

„Nu ne-o comunicat nimeni, nimic”

17 familii au fost izolate în Alțîna după ce un pastor a ajuns în Spitalul din Sibiu cu suspiciune de infectare cu noul coronavirus. Între timp, omul a decedat, însă, autoritățile locale nu au știut nimic în tot acest timp. „Acum vreo săptămână am avut cazul acesta, dar nu ne-o comunicat nimeni nimic. Bărbatul s-a simțit rău, el are diabet, a fost internat la Agnita, apoi a fost dus de urgență la Sibiu, dar nu mai știu nimic de el”, spunea Ioan Bucșa, primarul din Alțîna, în urmă cu aproximativ o săptămână. Pastorul este înmormântat astăzi.

Aparținătorii ar trebui informați periodic cu privire la starea de sănătate a celor internați

Ordinul 570, privind modificarea Ordinului ministrului sănătății nr. 436/2020 pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV2) este cel care stabilește exact cum se face inclusiv comunicarea în astfel de cazuri. Teoretic, „în caz de deces aparținătorii sunt anunțați din secția unde pacientul a fost internat. Dacă pacientul nu are familie, se anunță primăria de unde are domiciliul. Aparținătorii vor fi informați telefonic de către unitățile sanitare în legătură cu cazurile severe/critice și despre survenirea decesului. În cazul decesului se va indica prezentarea la spital pentru ridicarea decedatului în termen de 24 de ore de la deces, pentru aparținătorii care locuiesc la o distanță mai mică de 100 de km de la locul decesului și de le maximum 48 de ore, dacă aceștia locuiesc la o distanță mai mare de 100 de km sau în situații speciale. În situația în care în urma comunicării telefonice a acestor condiții, aparținătorul declară că nu se poate ocupa de formalitățile de declarare a decesului în termenul stabilit (este internat în spital, este în carantină/izolare la domiciliu, suferă de afecțiune medicală gravă care îi împiedică deplasarea etc) va fi îndrumat să trimită, pe e-mail, whatsapp, fax sau alt mijloc de comunicare la distanță sau chiar printr-o persoană delegată, o declarație semnată pe propria răspundere la care anexează actul său de identitate și o delegație pentru altă persoană sau un reprezentant al unei firme de pompe funebre care să efectueze identificarea și să ridice decedatul. Nu este permisă ieșirea aparținătorului din izolare sau carantină pentru identificarea sau ridicarea decedatului”, se arată în ordin.

Spitalul Clinic Județean dă asigurări că procedura de comunicare se repsectă. „Comunicarea cu aparținătorii se va realiza telefonic. Pentru a asigura protecția datelor medicale, precum și respectarea secretului medical, informațiile vor fi oferite doar acelor persoane care sunt desemnate prin consimțământ de către pacient și este acceptată o singură persoană”, precizează purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean Sibiu, Decebal Todăriță. Pentru identificarea lor, aparținătorii trebuie să prezinte datele de identificare din buletin, precum și numărul FOCG (Foaia de observație clinică generală) al pacientului pentru care se solicită informații.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact