X

Paștele lor

Alin Bratu

Pentru mine, Paștele e prilejul de a sta câteva minute în liniște, deși ești înconjurat de sute de oameni, să observi în flacăra unei lumânări chipul părintelui care s-a dus. E momentul în care îți revezi bunicii, pe cei dragi care nu mai sunt. E bucuria de a vedea copii bucurându-se de cadouri mărunte. E momentul ciocolatei, al ouălor încondeiate, al jocului în care câștigă cel cu coaja cea mai tare. E multă lumină, e momentul în care vezi cu ochiul liber că natura renaște, că e iar soare, că ai din nou în farfurie ridichi și ceapă proaspete. E ziua în care toți se strâng la masa cea mare. Acolo unde se văd ochi care nu s-au mai văzut de mult. Nimeni nu se supără când fața de masă e pătată cu vin roșu, totul e privit ca un semn de mai bine, oricât de apocaliptic ar părea în orice altă zi din an. Drobul e încercat acum pentru prima și ultima oară în an și astfel devine o mâncare sacră. Nu e nimic de îngrijorat, cerul e senin, luminos, iar liniștea e spartă doar de râsete, ori de țipete de copil fericit. Paștele aduce cozonacul cel mai bun. E miracol să vezi bunici care se plâng de sănătate în tot timpul anului cum capătă puteri supraomenești și frământă o cocă dumnezeiască. Cuptoarele dogoresc. Mulțumirea e în gurile pline și în degetele ce socotesc care, cum se împart. Toți vor cu nucă…

Paștele înseamnă fiertul ouălor și stricatul oalelor cu vopsea. Înseamnă degete arse atunci când ungi oul cu slănină, să lucească. E coșul cu ouă unde roșul e mai mult roz, verdele e spălăcit, iar albastrul e un cafeniu-pătat. Dar e perfect, pentru că totul se face acasă, în familie.

Paște înseamnă un Sibiu nocturn superb, plin cu candele mergătoare. Nu știu câți oameni cred în lumină, în miracole, dar în noaptea asta toți sunt purtați de ideea că formează o imagine comună, gigantă. Creația unui singur artist. O imagine, culmea, a normalității în anormalul cotidian.

Anul acesta va fi un Paște în izolare, trist. Fără cozonaci, fără bunici. Fără jocuri, fără sunete. E și mai trist pentru că e chinuit cu banderole albe, cu voluntari care vor purta lumânări și hârtii ștampilate din poartă în poartă. Un paști distribuit precum scrisorile pe vremuri. Eventual lăsat pe prag. E  forțarea unui moment ratat din start pentru că așa e bine, de data asta. Așa e bine pentru Paștele de anul viitor, să fim iar toți.

Biserica ar trebui să fie prima care să înțeleagă: anul ăsta trebuie să facem o pauză. Nu vă mai agățați disperați de nimic. Pentru mine, Paștele suntem noi, cu toții, e familia, sunt prietenii, e natura, lumina de afară, soarele, aerul.

Nu e o predică. E o spovedanie.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

13 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ms

  sa vedem si partea plină a paharului…nu vor mai fii ambuteiaje….dar si mai important,dupa Paste,containerele NU VOR MAI ZACE DE MANCARE ARUNCATA

  aveam nevoie de un soc ca sa revenim cu picioarele pe pamant

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Raspandache

  Paștile (nu Paștele) sunt Învierea lui Iisus. Ți-a scăpat acest detaliu. Ai făcut rahatul praf cu articolul tău de doi bani de alamă.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Iomis

  Totul despre noi, sa ne “simtem” bine. Mancare, bunici, parinti, renasterea naturii insa nimic despre esenta acestei sarbatori. Probabil sunteti ateu si asta justifica acest mesaj lipsit de substanta. Dar tocmai faptul acesta NU va indreptaceste sa compuneti public pe tema aceastei sarbatori sfantei pentru unii dintre noi.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  scena 9

  …si totusi este un articol excelent !

  Multe multumiri, D-le Alin Bratu.

  Vá doresc MULTÁ SÁNÁTATE si sá auzim numai de bine.

  P.S. Scriu intentionat “D-le” cu “D” mare….

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ombladon 420

  pentru ortodocosi Pastile sunt impartasirea cu Trupul si Sangele Mantuitorului si Invierea Lui. De Sfanta Impartasanie din dimineata Pastilor ne abtinem anul asta. Merita spus si asta! imi cer scuze celor pe care ii arde retina cand citesc:)). Doamne ajuta!
  PS: transumanisti, progresisti si alte categorii de bucati de carne umblatoare provenite din viermi, moluste, broaste si date jos din copac in perioada lor de postprimate nu uitati sa apasati butonul cu degetul in jos

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   slova veche

   Petre Țuțea: „Fără Dumnezeu, omul rămâne un biet animal raţional şi vorbitor, care vine de nicăieri şi merge spre nicăieri”

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  BOR SRL

  Suntem o gloata de ipocriti care mimam ca credem in ceva, dar, despre care, habar nu avem. 99% dintre cei care se considera bisericosi, nici macar Biblia nu au rasfoit-o.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   2cents

   Stati calm, ca exista si alti “credinciosi”: ateii. Si ei sunt tot “o gloata de ipocriti care mimam ca credem in ceva (big-bang/supa-primordiala/evolutie/extraterestri), dar, despre care, habar nu avem.” Nici ei nici altii nu va pot aduce dovezi palpabile in sprijinul credintelor lor. Este doar credinta oarba, dar asa cum ii sade bine fundamentalistilor, nu vor recunoaste asta in veci si vor continua sa ceara arderea pe rug a celor care nu subscriu la “religia” lor.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact