X

Cipul bestiei

Alin Bratu

”Bună ziua, un algocalmin, vă rog!”

”Aveți card?”

Aproape toate lanțurile de farmacii din țară oferă, sub pretextul reducerilor, carduri în care se stochează istoricul pacienților. Așa își fidelizează clientela, dar au și o bază de date privind consumul de tipuri de medicamente, pe regiuni, sucursale, date privind bolile, sumele care sunt cheltuite pe medicamente, pe vârstă, gen, profesie, tot ce-și doresc.

În calculator am peste 150 de site-uri unde e nevoie de logare pentru acces. Data nașterii, IP, adresă de mail, eventual contul de Facebook, e minimul necesar pentru fiecare.

Telefonul îți aranjează fotografiile, elegant, în funcție de colțul de lume în care ai fost, după date și eventual prietenii care-ți mai apar pe acolo.

Ceasul (și mai ales compania din spatele lui) pe care-l folosești la alergare – sau doar pentru impresionarea semenilor – are și el toate posibilitățile de a stoca și da mai departe tot istoricul tău cotidian: ritm cardiac, unde ai mers, cu ce viteză și așa mai departe.

O serie de firme de curierat sau chiar de taxi îți înregistrează o parte din date: unde locuiești, unde lucrezi, preferințe culinare.

Orașul – a se citi administrația locală -, prin camerele de supraveghere, te privește necontenit: pe unde mergi, la ce oră. Nici nu mai vorbesc de conturile de Youtube, Facebook, Instagram, Twitter, care pot oferi președinți de țară pe tavă celor care se pricep.

În tot acest context intră și cei mai în vârstă dintre noi, dar și cei mai tineri, cei mai educați, dar și cei mai în urmă cu școala, cei mai săraci, dar și cei dintre cei mai avuți pământeni.

Cu toate acestea, sunt milioane de oameni care privesc cu suspiciune eventualele măsuri prin care se cere ca, printr-o aplicație, guvernul să aibă acces la istoricul tău. O aplicație care ar urma să știe, direct din sistemul medical, dacă ești purtător de SARS Cov-2, dar și cu cine te-ai întâlnit în ultimele două săptămâni, prin accesarea locației de pe telefonul tău și ale contacților tăi. Și să îi avertizeze pe aceștia să-și facă un control.

Da, se mai renunță la o libertate. Dar la o libertate la care am renunțat voluntar deja, așa cum am arătat mai sus.

Da, guvernele primesc o nouă putere în fața cetățeanului, iar dacă este folosită abuziv, poate rupe definitiv tot mai fragilul raport între democrație și autoritarism. Pe de altă parte, un guvern abuziv poate accesa aceste date și acum, și fără o nouă aplicație.

Pentru mine, întrebarea esențială este: poate un serviciu public să gestioneze așa cum trebuie aceste date? Va fi într-adevăr mai sigură sau va fi încă unul dintre serviciile care pot funcționa în mediul privat, dar niciodată – sau extrem de prost – sub control guvernamental?

Ne amintim momentul Caracal, când, cu toate aplicațiile ultra-performante, un om nu a fost în stare să identifice un cartier. O fată a murit, atunci, pentru că, undeva, nu s-a putut citi triangulația.

Nu renunțarea – eventual temporară – la secretul unor date personale este problema, ci profesionalismul celor care le gestionează.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

5 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  o alta intrebare

  Are primaria Sibiu dreptul sa facă identificari faciale, identificari auto, inregistrari de date, stocări de date, statistici pe baza tuturor acestor date, fara sa dea seama pentru ce face??
  Pentru ca primaria a declarat ca specificația si capabilitățile sistemului de supraveghere sunt secrete.
  INteleg sa fi fost secrete pana la summit dar ulterior, primaria trebuie sa fie transparentă si sa respecte art. 26 din Contitutie cat si GDPR.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  blabla

  Pana cand vad cel putin un caz in care sistemele astea de supraveghere minunate au ajutat la prinderea unor infractori (nu au ajutat nici macar la prinderea alora de au pictat pe pereti), sunt de parere ca tot sistemul asta reprezinta doar bani aruncati.
  Sistemul e montat de ~1 an, si inca nu s-a prezentat 1 (unul singur) caz in care a folosit la ceva.
  Deci fara sa ma duc in directia conspirationista (supraveghere, Big Brother, etc), deocamdata e o dovada de maxima incompetenta si de risipit banul public.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ioo

  Nu, guvernul nu poate, nu este in stare sa gestioneze aceste date. Suspiciunile sunt complet justificate. Pentru ca, nu-i asa, ca si cu camerele de supraveghere din Sibiu, daca tot s-a pomenit de ele, nimeni nu da socoteala cetatenilor cum sunt folosite. La datele acestea vor avea acces tot “baietii care trebuie”.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  2cents

  Faptul ca marea masa a consumatorilor de internet sunt ignoranti in ceea ce priveste colectarea datelor lor personale nu inseamna automat ca toti au renuntat deja la drepturile lor asupra acestor informatii. Atata doar ca fie nu s-au informat / nu au constientizat la ce se expun.
  Cardurile din farmacii nu ar avea atat de mult succes daca oamenii ar avea un nivel trai ceva mai decent. Dar saracia fiind o regula la noi, evident ca se ajunge la acceptarea acestor “reduceri” de pret contra datelor.
  Cine renunta la anumite libertati pentru o farama de siguranta nu le merita de fapt pe niciuna. Si le va si pierde in consecinta

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  liber ?

  Practica este ilegala, incalca mai multe drepturi civile garantate prin constitutie si contravine legilor in vigoare atat national cat si international.
  Se promoveaza sistemele ca fiind benefice, dar in realitate ne rapesc libertatile si sunt foarte nocive prin scopul lor final, supraveghere, identificare, evidenta. Parca am scapat de comunism ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact