Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Bursa din Sibiu are depozitar

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis, miercuri, avizul de funcţionare a depozitarului Bursei de la Sibiu, ultima aprobare necesară pentru începerea activităţii, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chetreanu, comisar CNVM.

"Prin aprobarea funcţionării Depozitarului Sibex, România este singura ţară din Uniunea Europeană care are doi depozitari centrali. Ceea ce am decis nu face decât să stimuleze concurenţa între cei doi depozitari", a afirmat Chetreanu.

Depozitarul Sibex a primit primul aviz CNVM, pentru înfiinţare, în luna martie, iar la începutul lunii iulie Banca Naţională a României (BNR) a emis autorizaţia prealabilă pentru sistemul de compensare decontare a tranzacţiilor cu instrumente financiare.

Bursa de la Sibiu a decis înfiinţarea unui depozitar în luna august a anului trecut, pentru a permite introducerea tranzacţiilor spot cu acţiuni. Depozitarul este instituţia care realizează atât operaţiunile de depozitare, registru pentru emitenţii de valori mobiliare, cât şi pe cele de compensare-decontare a tranzacţiilor cu titlurile companiilor listate la o bursă.

Depozitarul de la Sibiu are un capital social de 12 milioane lei, divizat în 120.000 de acţiuni cu o valoare nominală de 100 de lei.

Bursa de la Sibiu deţine 57,75% din acţiunile Depozitarului, iar SIF Oltenia (SIF5), SIF Muntenia (SIF4), SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Moldova (SIF2), care au împreună o participaţie de 22,25%. Printre acţionari figurează şi mai multe firme de brokeraj.

Pe piaţa de la Sibiu se tranzacţionează contracte futures şi opţiuni având ca activ suport acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti, valute şi aur, cu scadenţa la una, două sau trei luni, precum şi contracte financiare pentru diferenţă (CFD).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus