Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Primul caz confirmat cu COVID-19 în Sibiu a fost externat. ”A fost greu la început pentru că mă gândeam la ce e mai rău”

Primul caz confirmat cu COVID-19 în Sibiu a fost externat. ”A fost greu la început pentru că mă gândeam la ce e mai rău”

Sergiu Danciu, asistentul din cadrul secției ATI a Spitalului Clinic Județean, prima persoană din Sibiu declarată oficial ca fiind infectată cu COVID-19, a fost declarat vindecat și a fost externat joi, 23 aprilie. Acesta a ajuns acasă după o lună de internare și șapte teste, dintre care, primele cinci au ieșit pozitive. Spune că a fost norocos, pentru că simptomele lui au fost ușoare, însă teama, el fiind și diabetic și izolarea au fost greu de controlat. Povestește că primul lucru pe care l-a făcut când a ajuns acasă a fost să aprindă o lumânare. „Am învățat că oricât de pricepuți ar fi medicii, tot Dumnezeu hotărăște”, spune Sergiu.

SergiuAsistentul secției ATI, Sergiu Danciu a fost externat din spital, joi, 23 aprilie, după o lună fără o zi de spitalizare în cadrul Secției de Boli Infecțioase, după ce, ultimele două teste au ieșit negative cu privire la infectarea cu noul coronavirus. Tânărul se consideră norocos, pentru că, spune el, a avut o formă ușoară a bolii. „Eu am avut o formă foarte ușoară. Am avut temperatură de 38 timp de patru zile, apoi stări subfebrile de 37cu 4, cu 5 sau cu 7. Alte simptome nu am avut. A fost greu la început pentru că mă gândeam la ce e mai rău, pe baza la ceea ce se spunea, dar în cazul meu s-a dovedit să nu fie așa. Izolarea, însă, este grea, mai ales pentru o persoana activă. Eu lucram cam 12 ore în fiecare zi. Am avut noroc cu colegii, cunoscuții, familia cu care vorbeam zilnic, chiar și cu pacienții care mă sunau să mă întrebe ce fac sau să-mi ceară sfatul pentru un pansament”, povestește Sergiu.

Sergiu spune că a avut simptome aproximativ șapte zile, dar a stat atât de mult internat pentru că cinci teste au ieșit pozitive și a avut trei perioade de tratament.

„Au fost cinci teste pozitive, cu trei perioade de tratament. 10 zile cu Kaletra și Plaquenil și trei zile de Azitromicină, apoi am avut încă cinci zile cu Plaquenil și alte cinci cu Tamiflu, care se pare că a reușit să inactiveze virusul. În spital am mai avut doar două zile temperatura de 38 și cam trei cu subfebrilități de 37 cu 2, 4, 7 oscila. Mi se lua temperatura la două, trei ore. Alte simptome nu au fost în cazul meu, dar d-na doctor Bârluțiu era îngrijorată pentru faptul că sunt diabetic”, mai spune Sergiu.

În spital povestește că angajații de la infecțioase au fost foarte atenți cu el și nu pentru că îl cunoșteau. „Colegii de la infecțioase au fost foarte atenți, chiar își făceau timp sa stea câte 5 minute să povestească cu mine, în condițiile în care am înțeles că se ocupau de peste 100 de pacienți și nu cred că a fost faptul că îi cunoșteam în mare măsură. S-au purtat foarte bine și cu ceilalți pacienți. Nu s-a plâns nimeni. Mulți dintre ei spuneau că este cel mai greu când se ocupă de un cunoscut”, povestește tânărul.

Deși a ajuns acasă, asistentul își amintește și de ceilalți bolnavi de COVID-19 de pe secție. Se aflau pe același palier și mergeau la toaleta de pe coridor. Spune că îi auzea tușind, expectorînd și de câteva ori a văzut aparatul de oxigen care era dus la unii pacienți. A auzit apoi de la colegi că sunt și pacienți în stare gravă, internați la terapie intensivă. Sergiu se simte bine acum și de luni, 4 mai, poate să se întoarcă la serviciu. Spune că primul lucru pe care l-a făcut când a ajuns acasă a fost să aprindă o lumânare și și-a îmbrățișat animalele de companie. Spune că a învățat că, oricât de pricepuți ar fi medicii, tot Dumnezeu hotărăște. Le transmite sibienilor „să păstreze distanța, să se dezinfecteze pe mâini, chiar după ce folosesc săpunul, pentru că din ce am constatat eu și din ce am citit, nu prin atingere îl luăm, ci prin secreții nazo-bucale, deci purtatul măștii trebuie să ne intre în obicei”.

În momentul de față, în Sibiu, sunt declarate 61 de persoane vindecate. Potrivit autorităților, acestea au vârste cuprinse între 20 și 79 de ani și nu au fost cazuri de pacienți care sa fi fost pe ATI și să fie externați. Pe de altă parte, potrivit informațiilor primite de la reprezentanții Spitalului Județean, sunt doi pacienți care au fost internați la Terapie Intensivă, dar acum sunt din nou pe secție, sub tratament.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

un sibian

Acum 3 ani

sa speram ca dosarul penal merge inainte!!!
Raspunde

sibianul

Acum 3 ani

Multa sanatate! Dumnezeu sa va aiba in paza!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus