Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Primarul Sibiului, Astrid Fodor: ”Solidarizarea sistemului public cu cel privat este corectă până la un anumit punct”

Primarul Sibiului, Astrid Fodor: ”Solidarizarea sistemului public cu cel privat este corectă până la un anumit punct”

Este o discuție care revine constant, cea a modului în care sectorul public ”suferă” alături de cel privat sub efectele economice ale actualei pandemii. Am solicitat și primarului Sibiului, Astrid Fodor, un punct de vedere legat de discutata solidaritatea dintre cele două sectoare ale economiei, respectiv cel public și cel privat.

”Criza va afecta întreaga economie, inclusiv buzunarul cetățeanului simplu care a intrat în șomaj tehnic sau și-a pierdut locul de muncă. Fără îndoială, cel mai grav lovit va fi sectorul turistic, un fapt îngrijorător pentru Sibiu, oraș turistic fanion. Dar și producția, serviciile și comerțul sunt puternic afectate, și chiar și sectorul public”, arată primarul Astrid Fodor, într-un răspuns transmis publicației Turnul Sfatului înainte de sărbătorile pascale.

Strict referitor la activitatea angajaților administrației pe care o conduce, Astrid Fodor arată că în continuare sunt în derulare proiecte complexe, pentru a căror implementare este nevoie de personal. Iar aceste proiecte și lucrări au loc în contextul în care aproape jumătate din personalul Primăriei și al serviciilor publice este în concediu pentru supravegherea copiilor, în concedii de odihnă sau medicale ori, în cazul instituțiilor care și-au suspendat activitatea, sub contracte suspendate.

”Solidarizarea sistemului public cu cel privat este corectă până la un anumit punct. (...). Totuși, activitatea Primăriei continuă și avem nevoie de personal. Șantierele trebuie să continue, iar pentru aceasta este nevoie de cei care monitorizează lucrările și urmăresc documentația. Procedurile de achiziție continuă, rolul angajaților implicați în acestea fiind acela de a elabora documentația, de a lansa procedura și de a o urmări și evalua ofertele depuse, până la atribuirea contractului, toate acestea fiind operațiuni complexe. Și pentru salubrizarea orașului și acțiunile de dezinfecție trebuie personal pentru a urmări prestarea serviciilor în teren, verificarea situațiilor de lucrări și foarte multe altele”, arată Astrid Fodor.

Primarul Sibiului amintește și de alte domenii în care funcționarii au mult de lucru în această perioadă, un exemplu fiind cel al Direcției de Asistență Socială. ”Direcția de Asistență Socială are un rol foarte important zilele acestea, primind sarcini tot mai multe de protecție a populației în contextul epidemiei și deci, având nevoie de toți angajații pentru a putea face față. De altfel, am și delegat câteva persoane din alte servicii pentru a sprijini activitatea lor. Profit de această ocazie pentru a mulțumi voluntarilor care sprijină activitatea Direcției de Asistență Socială, atât de solicitată în această perioadă. Activitatea trebuie să continue și în domeniul urbanismului și autorizării în construcții, în acest caz inspectorii având de studiat documentații, de prelucrat informații și de întocmit actele care pleacă apoi spre cetățean. Nici zonele verzi nu le putem lăsa de izbeliște și trebuie îngrijite. În cazul comunicării cu cetățenii, am trecut aproape complet pe online, având instrumentele necesare. Dar și în acest caz este necesar personalul care să înregistreze și să direcționeze solicitările către cei care analizează, alcătuiesc răspunsuri și iau măsurile ce se impun”, spune primarul Sibiului, pentru Astrid Fodor.

Concedii de odihnă, comepnsarea orelor suplimentare, iar – mai apoi – șomaj tehnic

Nu în toate cazurile, însă, angajații diferitelor structuri ale administrației locale sau instituții aflate în subordinea Consiliului local Sibiu mai au, totuși, de lucru. Prin urmare, am rugat primarul Astrid Fodor să își expună un punct de vedere în ceea ce privește instituțiile de cultură, de exemplu, din subordinea Consiliului local Sibiu. Unde, după caz, se aplică regula intrării în concediu de odihnă, iar – mai apoi – în șomaj tehnic.

”Instituțiile noastre culturale au luat deja măsuri concrete, în contextul în care activitatea acestora s-a redus mult. Casa de Cultură a Municipiului a suspendat contractele balerinilor Teatrului de Balet. De asemenea, contractele unei părți a personalului administrativ au fost și acestea suspendate. O parte dintre angajați și-au luat concediu de odihnă, iar câteva persoane asigură continuitatea activității la birou.

În cazul Teatrului Radu Stanca, angajații din sectorul artistic și tehnic sunt în concediu de odihnă prin rotație. La fel și personalul administrativ. Cei care nu sunt în concediu și sunt prezenți la birou asigură transmiterea zilnică de spectacole pe Facebook și YouTube, precum și a emisiunii “Fotoliul cu povești”. Departamentul tehnic lucrează în continuare la reamenajarea sălii Eugenio Barba de la Fabrica de Cultură, asigurând în paralel refacerea și repararea decorurilor și curățarea costumelor. Departamentul marketing lucrează pentru pregătirea promovării ediției online a Festivalului Internațional de Teatru. Angajații din departamentele economic și juridic sunt la birou și asigură demersurile necesare.

Teatrul Gong și-a regândit activitatea în format online. O parte din actori sunt implicați în trei proiecte: «Drama pentru toți» constând în cursuri de scriere creativă online, «Povești șoptite» pentru copii sub formă de pod cast-uri și o serie de ateliere de creație live sau sub formă de tutoriale. Și în cazul acestei instituții, angajații își efectuează concediile de odihnă restante sau cele aferente anului curent, iar câțiva asigură permanența la sediu. După ce își termină concediile, angajații vor intra pe rând în șomaj tehnic de la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai”, descrie primarul Astrid Fodor.

Situația se repetă și în cadrul altor servicii publice. ”Și celelalte servicii publice pe care nu le-am menționat au luat măsuri pentru a fi cât mai corecți. Am stabilit ca angajații din aparatul propriu și din servicii publice să efectueze toate zilele de concediu rămase neefectuate anul trecut, sa compenseze prin zile libere orele suplimentare efectuate sau cele lucrate în zilele de sâmbăta, duminica sau alte sărbători legale, precum și efectuarea parțială a concediului de odihnă la care au dreptul în anul curent. Faptul că își efectuează acum concediile de odihnă pentru anul trecut sau chiar pentru anul acesta, va fi un lucru bun pentru momentul când va înceta starea de urgență, când va fi nevoie de o mobilizare generală. Atunci angajații vor fi în mare parte disponibili la birou”, mai arată primarul Sibiului, Astrid Fodor, pentru Turnul Sfatului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

statul defect

Acum 3 ani

cel care da banii ( privatul )sufera cel mai mult.... cel care primeste ( statul ) deloc si cel care decide este tot cel care primeste aberatii peste aberatii peste aberatii
Raspunde

Jean PIAGET

Acum 3 ani

"Casa de Cultură a Municipiului a suspendat contractele balerinilor Teatrului de Balet. De asemenea, contractele unei părți a personalului administrativ au fost și acestea suspendate. " De ce nu la tot personalul administrativ daca tot ati dat afara toti balerinii .Vrajeala continua cu Teatrul Intergalactic care si-au luat concedii de odihna iar CLIMAX-ul este atins cu actorii de la Gong care lucreza online!!!!! Mori de ras ! Si credeam ca baba e sasoaica cumpatata. O prostesc toti , ii fura banii din portofel s.a.m.d.!
Raspunde

Un oarecare

Acum 3 ani

Praf în ochi, vorba multă sărăcia omului... Dacă își dorea altceva pentru Sibiu nu baga excedentul bugetar în salarii...
Raspunde

Un oarecare

Acum 3 ani

... În afara de rotiri de concedii de odihna nimic nou, ar vrea mulți de privații sa se rotească dar nu mai au unde
Raspunde

Batranul sas "agonic"

Acum 3 ani

Doamna Astrid Fodor, dumneavoastra vorbiti asa de usor si pe langa, convinsa ca nimeni nu va poate trage la raspundere pentru mizeria din Primarie. Sunt multe de spus si de atentionat opinia publica, ma rezum la 2 aspecte: 1. De ce nu se redirectioneaza banii din bugetele Agendei Culturale/Sportive si FITS (care anul acesta se vor anula), catre investitii? 2. De ce nici jumatate din santierele sibiului nu lucreaza?
Raspunde

Bobby

Acum 3 ani

Verificati prestatorii de servicii !! Deunazi am vazut cum "dezinfectau" strazile... curgea o zeama din o cisterna pe marginea trotuarelor in loc sa pulverizeze, au stricat dezinfectantul care si asa se gaseste greu !!! In parcul Sub Arini mai periculosi, stropeau cu tunurile pe trotuare pentru capuse !!! Au fost pietoni cu copii mici in carucioare care au inhalat nebunia aia de solutie.
Raspunde

Marian

Acum 3 ani

citez "Au fost pietoni cu copii mici in carucioare care au inhalat nebunia aia de solutie."de curiozitate, sunt permise plimbarile cu copiii prin parc?
Raspunde

Marcu

Acum 3 ani

Statul garanteaza sanatatea populatiei. Nu ati facut nimic in sensul nici primaria nici consiliul judetean desi aveti bugete uriase. Sa va fie rusine! Dormiti! Ocupati degeaba functiile respective. Noroc cu firmele private care au donat aparatele de testare etc.
Raspunde

Perfect

Acum 3 ani

"șantierele trebuie să continue..." Doamna are un fix cu șantierele astea inexistente.
Raspunde

Tudor

Acum 3 ani

Serios?? Balerinii?? Așa ceva?? Dar plimbătorii de hârtii???(aia pe bani multi??)
Raspunde

Alin

Acum 3 ani

Sa afirmi asta.. sa nu reduci salariile oricum nesimtite din zona bugetara mi se pare prea mult. Solidaritate, dar nu pentru toti. Sa va fie rusine!! O asa afirmatie va descalifica. 'Noi' la 'stat' avem de lucru, de ce sa reducem salariile..de ce sa fim solidari...cam asa se traduce. De bun simt, ma asteptam sa spuna ca se solidarizeaza si se reduc TOATE salariile din primarie cu minim 10%, ce sa mai zic de parlamentari. Greata..
Raspunde

un sibian

Acum 3 ani

cel mai bine ar fi ca "d-na Fodor" sa dispara din primarie si viata publica...a cam aratat ce poate...
Raspunde

R

Acum 3 ani

Cum spunea cineva mai sus... Praf in ochi. Chiar e nevoie de FITS online? Cred ca ar fi cazul sa va treziti si sa reconsiderati prioritatile la situatia actuala. Ce se va intampla cand angajatii TNRS isi termina concediu? Credeti ca o sa mai vedem vreo piesa anul asta in sala Radu Stanca? Catpoti sa si cureti costume!? Toata vara? De 2 luni autobuzele Tursib se plimba prin oras goale sau cu maxim 3 persoane. Asdteptam alegerile sa scapam de dumneavoastra.
Raspunde

Erlkonig

Acum 3 ani

La alegeri, pesedache, tot vreo 9% luati. In cel mai bun caz
Raspunde

Toma

Acum 3 ani

Vai cat m-ati impresionat!Pana la lacrimi!Probleme uriase pentru subalterni:sa mergi in concediu de odihna sau sa ai grija de copii tai!Si nu-i vorba de teatre ci mai degraba de "actorii" care populeaza cu generozitate birourile primariei si nu fac nimic!Adica fac totusi,ceva:mint dezinformeaza,fac promisiuni scrise pe care nu le respecta niciodata si asta cu tot dispretul din dotare.Iar faptul ca refuza pentru unii audienta nu le mareste prestigiul.Poate ca e de necrezut ca esti mintit ani de zile pentru un lucru elementar care ti se cuvine in timp ce altora le faci curatenie si ordine in propria ograda.Trebuie sa intelegeti ca nu-i vorba de nici o solidarizare ci de o dreptate sau echitate sociala strict necesare! Nu poti minti,pacali si mima munca la infinit!Voi nu puteti trai singuri;salariile voastre mari sunt formate din contributiile acestor mici furnicute pe care-i dispretuiti si care acum sunt in strada sau in somaj.Tanguielile si lacrimile voastre sunt mincinoase;nu va mai crede nimeni!
Raspunde

Inspectorul Javert

Acum 3 ani

Doamna Fodor a crescut şi s-a format ca om în orânduirea comunistă ,aşa că aşa că retorica acestei doamne a făcut să-mi aduc aminte de regretatul Dem Rădulescu .Cel mai mult mi-a plăcut ,din zicerele dvs,atunci când ați afirmat că ,,sunt în derulare proiecte complexe", să mă înec de râs !!..Pentru dumneavoastră cel mai complex lucru pe care îl puteți face este să semnați statele de plată ale angajaților din primărie .Chiar am început să î-mi pun întrebări de genul ,,a cui marionetă sunteți ".Multă vreme v-am comparat cu Conduruat .Recunosc că am greșit .În cele din urmă acel om a recunoscut că este un incompetent .Observ la dvs . că trăiți (ca orce bugetar ) întro lume paralelă raportată la realitatea din Sibiu şi şi România .
Raspunde

Sibian

Acum 3 ani

Voi ati fost la vot pentru madame Fodor - asa ca acum nu vreau sa mai aud nimic - magarilor !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus