Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Agendele de 15 milioane de lei ale Sibiului, suspendate: ” Vom angaja plăți doar în cazul acelor evenimente care se vor mai putea desfășura”

Agendele de 15 milioane de lei ale Sibiului, suspendate: ” Vom angaja plăți doar în cazul acelor evenimente care se vor mai putea desfășura”

Adoptate în urmă cu o lună, agendele Sportivă și Comunitară au fost suspendate înainte de a fi semnat vreun contract de finanțare. Lista proiectelor pentru Agenda Culturală a Sibiului, la fel, așteaptă după eventuale viitoare măsuri de relaxare la nivel național. Fondurile alocate pentru cele trei agende depășesc 15 milioane de lei.

6,57 de milioane de lei alocau, la finele lunii martie, consilierii locali pentru cele 59 de proiecte selectate pe Agenda Sportivă a Sibiului. Alți 589.000 de lei reprezintă cofinanțarea pentru alte 31 de proiecte, selectate pentru Agenda Comunității și de Tineret. În ședința Consiliului local Sibiu de joi după-amiază, proiectele de hotărâre prin care cele două agende au fost aprobate au fost suspendate, pe perioada stării de urgență. După ce această stare va înceta, proiectele aprobate vor fi luate ”iar la mână”. ”După încetarea stării de urgență, beneficiarul finanțării nerambursabile care dorește implementarea proiectului va depune proiectul, inclusiv bugetul, refăcut și adaptat în conformitate cu evoluția pandemiei Covid-19 și a actelor normative în vigoare. Proiectele a căror perioadă de desfășurare a fost martie – mai 2020 nu mai pot fi reprogramate și realizate cu finanțare nerambursabilă de la municipiului Sibiu, în 2020”, se arată în referatul care a însoțit proiectul de hotărâre a suspendării celor două agende.

După cum au arătat reprezentanții Primăriei Sibiu pentru Turnul Sfatului, chiar dacă au fost aprobate din luna martie, pentru niciuna din cele două agende nu a fost semnat vreun contract de finanțare.

Astrid Fodor: depinde de deciziile Guvernului

Agenda Culturală a Sibiului care – de obicei – avea alocări de opt milioane de lei nu a fost deocamdată aprobată, proiectele fiind încă în etapa de evaluare. Însă atât proiectele Agendei Culturale, cât și ale celorlalte două agende, depind de regimul pe care îl vor avea evenimentele publice în vara care urmează. ”În cazul în care Guvernul României nu va lua decizia de a interzice evenimentele publice pe întreg parcursul verii și numai după eliminarea tuturor restricțiilor, comisiile vor trebui să reanalizeze toate evenimentele din cele trei agende pentru a vedea care mai pot avea loc în perioada rămasă până la finalul anului. Va fi nevoie de o planificare foarte riguroasă pentru a evita suprapunerea evenimentelor în spațiile publice cât și supraaglomerarea , în contextul în care vom avea doar câteva luni la dispoziție. Vom angaja plăți doar în cazul acelor evenimente care se vor mai putea desfășura”, declară primarul Sibiului, Astrid Fodor, pentru Turnul Sfatului.

Intenția administrației locale este de a susține evenimentele care se pot organiza, în ideea în care acestea vor putea impulsiona industria turistică după ridicarea restricțiilor generate de criza sanitară. ”Am decis să păstrăm agendele de evenimente ale orașului, chiar dacă reduse ca număr și comprimate ca perioadă de desfășurare, în contextul în care după ce se va termina criza sanitară, va trebui să repornim activitatea, cultura și turismul. Ori pentru aceasta avem nevoie și de evenimente care să atragă turiștii la noi în oraș. Sibiul nu este doar un oraș de vizitat, ci și o destinație pentru turismul cultural, orașul nostru construindu-și un brand din acesta și pe care trebuie să îl păstrăm. Deci evenimentele care animă spațiile publice și dau viață orașului sunt o parte importantă din Sibiu. În egală măsură și sportul trebuie susținut în continuare, mai ales pentru a încuraja performanța, dar și pentru a sprijini acele evenimente sportive spectaculoase care aduc participanți și public din oraș, din țară și din străinătate”, a mai arătat Astrid Fodor.

Consiliul Județean Sibiu, care asigură cofinanțare pentru diferite proiecte tot prin intermediul a trei agende, a decis la începutul acestei luni să suspende alocările financiare pe perioada stării de urgență.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus