Marţi,
19.03.2024
Parțial Noros
Acum
2°C

TSTV Reeditarea primului film despre Sibiu. ”E șocant ce era atunci. Realmente nu puteai să faci o panoramă, aproape toate clădirile erau scrijelite, crăpate”

TSTV Reeditarea primului film despre Sibiu. ”E șocant ce era atunci. Realmente nu puteai să faci o panoramă, aproape toate clădirile erau scrijelite, crăpate”

Sibiul anului 1997. Pentru filmări panoramice s-au folosit elicoptere ale armatei, iar la trei luni de la terminarea filmărilor a venit și aprobarea de zbor de la ministrul Apărării Naționale, Victor Babiuc. ”Așa era atunci...”, povestește Dumitru Budrala, directorul ASTRA Film, cel care alături de regizorul Paul Babrăneagră au realizat producția Sibiu – Hermannstadt.

Cotlet, piure și salată asortată. ”Și puțin miros care venea dinspre toaletă”

Budrala spune că schimbările sunt șocante. ”Dacă vedeți filmul, transformarea e șocantă. E șocant ce era atunci. În 97-98, realmente nu puteai să faci o panoramă, o trecere cu camera prin oraș, aproape toate clădirile erau scrijelite, crăpate. O să vedeți niște personaje care voiau să-și facă băi în clădiri istorice. Era un haos atunci. S-a schimbat enorm. Era prin 97, mergeam cu echipa de filmare, cu Paul Barbăneagră la restaurant, el era din Paris. Mergeam la restaurantul ăsta Turn, care avea bineînțeles cotlet de porc și de vită cu piure și salată asortată. Și cam asta era tot. Și puțin miros care venea dinspre toaletă. Ăsta era Sibiul atunci. S-a schimbat enorm”, povestește Budrala întră-o emisiune Turnul Sfatului TV.

https://youtu.be/8SAORSzP3-0

Interesant este și faptul că primul film despre Sibiu a fost filmat cu o cameră primită cadou de la George Soroș. ”Era primită de la Soroș, de la Fundația pentru o Societate Deschisă. A fost o sponsorizare. Nu am nicio problemă cu asta”, își amintește Burdala.

Filmul va fi prezentat on-line pe paginile de Facebook ale Astra Film Festival și Turnul Sfatului, duminică, de la ora 18. Coloana sonoră este semnată de Marian Dridu, iar vocea este a lui Ion Caramitru.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

wut

Acum 3 ani

Daca este vorba de filmul documentar pe care cred ca l-am vazut atunci la aparitie, prin 2000 si ceva, intr-adevar merita vazut. In alta ordine de idei, nu va faceti griji, daca edilii se vor "ingriji" de cladirile vechi ca si pana acum, in maxim 5 ani veti avea ocazia sa faceti un alt documentar foarte asemanator. Pentru ca primaria are proiecte sa ne faca panou cu LCD in pasajele subterane si sa reconstruiasca stadionul din prefabricate second-hand...
Raspunde

wut

Acum 3 ani

Foarte tare documentarul :) desi putin rudimentar, de inteles pentru acea perioada. Mi-am amintit cand l-am vazut pentru prima data, la Cinema Astra, cred ca in jurul anului 2000. Ar trebui redifuzat, in special edililor, deoarece date fiind eforturile inexistente ale acestora de a prezerva arhitectura orasului vechi, riscam sa ajungem din nou in acea situatie, in scurt timp
Raspunde

Cel care vede

Acum 3 ani

În trecut erau scrijelite, acuma sunt renovate dar aflate în patrimoniul Grupului Etnic German(desființat prin Tratatul de la Paris după terminarea celui de-al doilea război mondial). Curul românesc era mai scrijelit la pupat. Pupaţi curul german ca să rămâneți doar cu pupătura. Arbeit macht frei(fraierii).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus