Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Romgaz, afaceri în familie în vremuri de pandemie (II). Plata celor 8.000.000 de lei a fost blocată

Romgaz, afaceri în familie în vremuri de pandemie (II). Plata celor 8.000.000 de lei a fost blocată

Achitarea de către Romgaz a celor opt milioane de lei pentru un teren negociat de la rude și angajați ai societății a fost blocată până la finalizarea controlului cerut de conducerea Ministerului Economiei. Între timp, Turnul Sfatului a descoperit cum Cristian Cătană (foto stânga), director în Romgaz, a justificat achiziția rapidă a terenului la prețul de 97 de euro/mp: printr-un raport care, în plină criză generată de epidemia noului coronavirus, anunța că prețurile terenurilor vor crește. Directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru (foto dreapta), a semnat negocierea bazată pe acest raport.

În urma dezvăluirilor despre modul în care, în Săptămâna Patimilor, șefii din cadrul Romgaz au grăbit achiziția cu opt milioane de lei a unui teren (fără nicio justificare „a eficienței și eficacității”, dar de la rude și angajați ai societății), achitarea propriu-zisă a sumei a fost blocată. Contextul în care a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare, semnat acum de ambele părți, face obiectul unui control cerut de conducerea Ministerului Economiei. „Raportul controlului nu a fost finalizat, dar conducerea Romgaz a fost avertizată că dacă achită înainte vreun leu, «zboară» cu tot cu banii aceia”, a declarat un înalt oficial al Ministerului Economiei, pentru Turnul Sfatului. Prin acest minister, Statul Român deține 70% din SNGN Romgaz SA.

Premergător acestui control, raportul intern al Romgaz a scos deja în evidență faptul că achiziția terenului sub motivul construirii unei stații de distribuție a gazului natural comprimat pentru vehicule a fost realizată „cu o singură evaluare a terenului” și fără „o analiză internă referitoare la prețul terenului”. De altfel, chiar și membrii corpului de control intern au remarcat că ”prețul ridicat de începere a negocierii (oferit de către comisia de negociere a STTM, structura din cadrul Romgaz prin care a fost inițiată achiziția – n.r.), respectiv 89 de euro/mp, în condițiile în care «ofertele de vânzare ale terenurilor din zona unde se situează proprietatea imobiliară evaluată sunt cuprinse între 65 și 120 de euro/mp»”, conform raportului de evaluare, ar putea implica materializarea riscului de a plăti un preț supraevaluat pentru terenul în cauză”.

Raportul de evaluare amintit și utilizat pentru justificarea prețului terenului de 1,7 ha a fost finalizat în 30 martie 2020 și face totală abstracție de criza economică în care România, alături de restul lumii, a intrat odată cu amplificarea crizei sanitare a noului coronavirus. Mai mult, respectivul raport folosit pentru justificarea achitării a peste 1,6 milioane de euro pentru 1,7 ha de teren întărește ideea că un preț de 97 de euro/mp este chiar competitiv, deoarece nu cumpărătorii îl stabilesc. ”Vânzătorii pot obține prețuri mai mari pentru proprietățile imobiliare disponibile (acela care deține proprietatea «impune» prețul)”, scrie în respectivul raport de evaluare comandat pe 27 martie 2020 și finalizat trei zile mai târziu. ”Nivelul cererii solvabile a crescut în ultima perioadă, creșterea fiind încurajată de evoluția pozitivă a economiei, creșterea încrederii mediului de afaceri și existența programelor de finanțare bancară. O traiectorie ascendentă se prolifează (sic!) la orizont și pentru viitor, evidențiind astfel încrederea în încredere (sic!) tot mai mare în economia națională. Ținând cont de condițiile existente pe piață la momentul actual, putem afirma că cererea pentru acest tip de proprietate se va menține într-o ușoară creștere pe termen scurt și mediu”, scrie Adrian Dragomir, evaluatorul autorizat angajat de Romgaz. În raportul său, Dragomir a stabilit că terenul aflat la ieșirea din comuna Corunca (județul Mureș), la șase km de orașul Târgu Mureș, are o valoare de 110 euro/mp. Adrian Dragomir a ocolit să discute cu Turnul Sfatului referitor la modul în care a ajuns la aceste concluzii. Raportul a stat la baza unei negocieri încheiată pe 8 aprilie 2020, procesul-verbal de negociere fiind mai apoi aprobat de directorul general al SNGN Romgaz, Adrian Volintiru.

Studiile „din spate”: aproximativ 500.000 de euro

Terenul în discuție a fost cumpărat de Romgaz de la Katan Consulting SRL, firmă deținută de vărul directorului de achiziții al Romgaz. Cu câteva săptămâni înainte de tranzacție, Katan Consulting a întregit terenul vândut acum Romgazului cu o suprafață de 5.700 de mp, cumpărată de la Mango SRL, firmă deținută de șefa Biroului de achiziții din Romgaz.

”Pentru achiziția terenului nu trebuie studiu de fezabilitate, pentru că este imobil, accesoriu proiectului mare, stație GNC, prin urmare nu trebuie studiu ca să cumperi un teren. Absolut toată procedura s-a derulat conform normelor interne, totul a fost absolut transparent, există studii în spate”, susține Cristian Cătană, directorul STTM Romgaz care și-a pus semnătura pe această afacere.

Turnul Sfatului a căutat studiile ”din spate” la care face referire Cătană, mai precis cele care fac referire la o ”stație-pilot de gaze naturale comprimate pentru vehicule”, pe care Romgaz a decis să o realizeze prin intermediul Sucursalei de Transport Tehnologic și de Mentenanță (STTM) Târgu Mureș. În nota de fundamentare a Planului de investiții al Romgaz pe 2020, semnată de directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, se arată că premergător acestei stații ar fi trebuit realizat un studiu de prefezabilitate, pentru care era estimat un termen de șase luni și o cheltuială de 3.000 de euro. Ulterior, același Plan de investiții prevedea realizarea unui studiu de fezabilitate referitor la acest obiectiv (alte șase luni estimate drept termen și cheltuieli tot de aproximativ 3.000 de euro). În fine, pentru realizarea efectivă a ”stației-pilot GNCV Romgaz – STTM Tg. Mureș”, planul de investiții al Romgaz elaborat în toamna anului trecut arăta că resursele financiare estimate sunt de aproximativ 500.000 de euro. ”Scopul investiției: alimentarea unui parc minim 2-3 mașini pentru uz intern Romgaz, precum și pentru orașul Târgu Mureș și împrejurimi. Se vor desprinde și analiza datele de bază (consumuri, cheltuieli, avantaje, noxe emise, impact media, atitudine clienți) astfel încât să poată fi analizate oportunitățile și avantajele unei afaceri pe această zonă de piață, în ideea dezvoltării și în alte localități”, se arată în nota de fundamentare consultată de Turnul Sfatului. Până să aibă la îndemână aceste studii, însă, șefii din Romgaz au achiziționat terenul negociat la suma de 8.042.525,81 lei.

studii romgaz Șefii din Romgaz au pus achiziția terenului înaintea studiilor

De altfel, chiar și parcursul negocierilor pentru terenul în discuție relevă o serie de neconcordanțe. ”În luna aprilie a anului în curs, am identificat un panou publicitar din zona Corunca, care făcea cunoscută vânzarea unui teren în suprafață de 17.174 de mp, fiind indicat și un număr de contact”, descrie structura condusă de Cristian Cătană modul în care a fost identificat terenul în discuție. Cu toate acestea, raportul de evaluare a terenului a fost comandat de Romgaz în 27 martie 2020. Iar oferta de preț de la care au început negocierile cu cei de la Katan Consulting a fost făcută înainte de jumătatea lunii martie. ”Văzând oferta dvs. de preț nr. 8359/13.03.2020, în vederea achiziției terenului situat în localitatea Corunca, E60, fără număr, jud. Mureș, vă înaintăm propunerea noastră de preț, și anume 89 euro/mp”, aprobă Cristian Cătană, printr-o adresă transmisă celor de la Katan Consulting, adresă consultată de Turnul Sfatului.

UNPR – PMP – ALDE

„Afilierea mea cu un partid politic, prin preluarea unei fotografii mai vechi, fără acceptul subsemnatului aduce din nou atingere drepturilor subiective nepatrimoniale”, scrie Cristian Cătană, într-o notificare trimisă redacției Turnul Sfatului, prin care cere ștergerea primului articol publicat pe tema ”afacerilor în familie în vremuri de pandemie”. Prin intermediul unui avocat, Cătană cere ”încetarea a mai publica articole denigratoare la adresa subsemnatului” și ”înlăturarea fotografiei subsemnatului unde apar afiliat unui partid politic”. Altfel, ”ne rezervăm dreptul de a lua măsurile legale care se impun în astfel de situații”, își încheie Cătană notificarea. Referitor la apartenența politică a lui Cristian Cătană merită amintit că, în primăvara lui 2016, acesta era președinte al UNPR Târgu Mureș, poziție din care a candidat pentru un post de consilier local. În același an, dar în luna octombrie, același Cristian Victor Cătană își depunea candidatura pentru o funcție de senator, de această dată pe listele PMP. Înainte de a fi promovat pe funcția de director al STTM la începutul lui 2019, Cristian Victor Cătană a trecut și prin ALDE, partid care l-a susținut și pe actualul director general al SNGN Romgaz, Adrian Volintiru.

Citește și Romgaz: afaceri în familie în vreme de pandemie. 8.000.000 de lei aruncați pe un teren ”fără documente-suport”

Sursa foto Cristian Cătană: Zi de Zi

Sursa foto Adrian Volintiru: Ziarul Finaciar

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Coruptia ucide!

Acum 3 ani

Acest Catana este cel mai incompetent director din istoria Romgaz!
Raspunde

Alin

Acum 3 ani

Orice director este corupted, asta e demult o realitate. Sa nu ne mintim singuri. O
Raspunde

Upsi

Acum 3 ani

Tunuri peste tunuri pe toate planurile.Cea mai saraca tara europeana are cei mai bogati bugetari....Spagi,furaciuni si pensii Specials Nu este de mirare ca se fura pe rupte.Rusine
Raspunde

Cristina

Acum 3 ani

Sa le faca salariile mai mici . Numa in concedii se duc pe i gramada de bani . De unde atatia bani ? Si angajari se fac numa cu pile neamuri ,frati , veri . Numa neamuri peste neamuri . Degeaba depui dosar ca nu te suna nici circu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus