Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-0°C

Și încă nici n-am nepoți

Râdeam acum 25 de ani, când împreună cu prietenul meu din copilărie ne întorceam seara de la pescuit. ”O să ajungem să povestim nepoților noștri că prindeam clean și mreană «cât mâna» și nu o să aibă cum să ne creadă, vor spune că suntem niște bătrâni mincinoși”.

Din păcate, nu mai trebuie să aștept nepoții. Nici copilei mele nu îi mai pot arăta fauna râului copilăriei mele, Târnava Mare. Urmele lăsate de scobari pe fundul apei au fost înlocuite cu cele ale șinelor de excavatoare și roțile camioanelor, care sapă și cară necontenit balast, cu aviz de la Apele Române pentru ”decolmatare”. Florile de pe maluri au dispărut pe măsură ce tot mai multe tone de ierbicide au început să fie împrăștiate absolut necontrolat de către ultimii fermieri care mai încearcă să exploateze pământul roditor al luncii râului. Fazanii și ciutele, iepurii și vulpile, căprioarele și stolurile de rațe s-au topit din tabloul absolut idilic al râului care îmi însoțește acum amintirile prunciei. Apele din pâraiele care umflau primăvara râul nu vor mai putea stinge setea copilei mele, așa cum o stingeau pe a mea când mergeam la cules de fragi: acele pâraie fie nu mai există, fie sunt niște cursuri de apă mai degrabă stătătoare, plină de mocirlă. De pești nici nu mai poate fi vorba.

Asemenea Târnavei Mari, în ultimii zeci de ani a dispărut viața sălbatică de pe majoritatea râurilor noastre, atât de pe maluri, cât și de sub ape. Evident, noi, românii, suntem cei care am braconat, poluat, distrus (de defrișat nici nu mai are rost să amintesc). Dar toate astea s-au întâmplat sub privirile acelor români care, prin pregătirea și poziția pe care o au, ar fi trebuit fie să oprească, fie să diminueze efectele: Protecția Mediului, Garda de Mediu, Apele Române ș.a.m.d.

Dar cei de la Mediu, Gardă, Ape nu și-au prea făcut treaba în ultimii 30 de ani. Ori nu au putut să își ducă la bună îndeplinire menirea (nu doar la Sibiu, ci peste tot). Și în acești 30 de ani am continuat să pierdem nu doar pești și animale și flori. Am pierdut și pierdem în continuare serviciile pe care natura ni le livrează în mod gratuit și la cea mai bună calitate: un aer bun și ape bune.

Acesta este contextul în care, la Mediul din Sibiu, este acum pusă în discuție revizuirea acordului de mediu emis pentru construirea a două noi hidrocentrale pe Valea Oltului. Hidrocentrale care – după cum spun cei care au cunoștințe în domeniu – vor distruge ultima zonă a Oltului în care apele acestui râu își mai revin din punct de vedere al calității. După ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani cu natura din jurul nostru (ignorăm neagra perioadă a comunismului), nu am deloc încredere că șefii de la Mediu și toți care îi însoțesc în branșa lor vor produce ce e mai bun pe partea de protecție a mediului.

E adevărat, de energie ”verde” produsă de hidrocentrale este mare nevoie. Independența energetică a țării este iarăși de o importanță strategică care nu poate fi contestată. Ceea ce poate fi contestat, însă, este capacitatea autorităților în ansamblul lor de a lua cele mai bune decizii pentru viitorul copiilor noștri. Pentru cel al nepoților, nici nu are rost să mai vorbim.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Dan

Acum 3 ani

adevarat. ar fi interesant si un inventar al raurilor de munte din judet (care ar valora cat greutatea lor in aur pentru multe tari defavorizate climatic ) care au fost distruse integral si inghitite de conducte, totul pentru 1 - 2 MW produsi de acele microhidrocentrale care au distrus flora, fauna si peisajul.
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 3 ani

Ai mare dreptate dar cui-i pasă?! Nici măcar hei-rup-ul de altădată când „se construia tara” nu mai este. Probabil că totul se justifică prin niște contracte pentru turnat betoane de către niște băieți deștepți. Autoritățiile care se ocupă de partea de mediu sunt de fapt niște organizații de spălat bani și adunat biruri. Incompetența este crasă, corupția endemică și nepotismul regulă!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus