Marţi,
19.03.2024
Parțial Noros
Acum
2°C

Dan Barna, în campanie la Chișinău: mesajul pentru moldoveni și gafa de la Radio Europa Liberă

Dan Barna, în campanie la Chișinău: mesajul pentru moldoveni și gafa de la Radio Europa Liberă

Candidatul Alianței USR-PLUS la prezidențiale, sibianul Dan Barna, s-a aflat zilele trecute la Chișinău, după mai multe întâlniri cu diaspora românească în țările din Europa. Acesta a oferit un interviu postului de radio Europa Liberă în care a vorbit despre viziunea sa asupra relațiilor moldo-române, despre curentul unionist de peste Prut, dar și mesajul pe care îl transmite alegătorilor din Republica Moldova care vor putea vota la alegerile rpezidențiale din 10 noiembrie.

La Chișinău Dan Barna s-a întâlnit cu premierul Maia Sandu, căreia i-a promis că dacă va ajunge la Cotroceni „va primi tot sprijinul necesar, atât din partea mea cât și a Alianței USR PLUS, pentru reformele ambițioase și europene pe care le-a pornit împreună cu guvernul pe care îl conduce”. Ulterior, acesta s-a întâlnit cu mai mulți cetățeni moldoveni, care dețin și cetățenia română, cărora le-a vorbit despre pricnipalele prevederi din programul său electoral, dar a acordat și interviuri pentru TVR Moldova și Radio Europa Liberă.

Întrebat de Europa Liberă dacă a aterizat la Chișinău „în intenția de a pescui, de a vâna voturi”, Dan Barna a răspuns: „Nici de a pescui, nici de a vâna. Am aterizat la Chișinău în dorința de a sta de vorbă cu românii, cu moldovenii, cu oamenii, cu acea parte de Românie care acum nu face parte din România. Și fac asta, pentru că de trei săptămâni am fost și în Statele Unite, am fost și în Europa, am fost și în Italia, și în Germania, în Spania, în Marea Britanie, vă spuneam, am fost la Londra și acum am venit aici, la Chișinău, unde este, probabil, cea mai mare Românie care nu-i în granițele României.”

Candidatul sibian la președinția României crede că modalitatea prin care România acordă cetățenie moldovenilor care solicită acest lucru e una „încă greoaie și complicată” și a spus că Alianța USR-PLUS își propune să simplifice semnificativ acest demers. „Eu cred că cetățenii Republicii Moldova trebuie să fie cetățeni ai României”, a precizat acesta.

În timpul interviului a fost comisă o gafă, atât de moderator, cât și de Dan Barna.

(...) Europa Liberă: Cronicarul zicea: „Munții noștri aur poartă, noi cerșim din poartă-n poartă”.

Dan Barna: „Da, că este... Bun, este un cântec de jale, dar de pe la 1800, adică e, de fapt, din perioada lui Horia, chiar înainte. De atunci s-au schimbat lucrurile, nu mai suntem acolo și putem să facem lucruri și acasă, dacă deblocăm aceste mecanisme de corupție, de nepotism, de politizare, care există în sistemul public (...)

De fapt, moderatorul a citat din poezia lui Octavian Goga, „Munții noștri”. Octavian Goga a fost poet român, născut în Rășinari, ș prim-ministru al României în perioada 28 decembrie 1937 - 11 februarie 1938.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Iuly Receu

Acum 4 ani

Ati gasit cu ce sa va luati de Danel, nu vedeti barna din ochiul lui Iohannis dar vedeti acul din al lui Barna. Cum ar fi zis cronicarul: "Daca ploua nu ma ploua, daca ninge nu ma ninge".
Raspunde

Tica Miclaus

Acum 4 ani

Pe Dan Barna nu l-as vota nici sa-mi intoarca oile ce le am la Arad, ca la Jina nu mai am unde sa le pun pe munte!
Raspunde

2cents

Acum 4 ani

Rusinos pentru cineva care brusc si-a amintit de radacinile lui sibiene si la fel de brusc se vrea nici mai mult nici mai putin decat presedinte al Romaniei. Pe dansul sa nu-l mai luati cu chestii dinastea, ci mai degraba dati-i cu ceva citate din Matrix, Star Trek sau Game of Thrones. Desi si acolo le cam rateaza, vezi pilula rosie din Matrix...
Raspunde

...

Acum 4 ani

"...este un cântec de jale, dar de pe la 1800, adică e, de fapt, din perioada lui Horia, chiar înainte." Da...cantec de jale este ce se intampla cu politicul in tara asta de prea multa vreme si nici astia noi nu dau semne ca ar fi altfel. Cand e sa aleaga intre a fi onest si a recunoaste ca nu are cunostinta asupra unui anumit lucru SAU a fabrica o informatie falsa (minciuna) instant, politicanul oportunist de Romania va prefera mereu a doua varianta. Oare cum vor alege acesti politicieni cand vor fi pusi in fotoliul decizional?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus