Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Evenimentele culturale ale Sibiului, adaptate la Covid-19: producătorii locali devin importanți, nu și on-line-ul

Evenimentele culturale ale Sibiului, adaptate la Covid-19: producătorii locali devin importanți, nu și on-line-ul

Principala noutate pe care o aduce Regulamentul de adaptare a proiectelor culturale ale Sibiului la pandemia Covid-19 ține de prioritățile și avantajele oferite producătorilor locali.

Din cele 104 proiecte culturale pe care Primăria Sibiu a anunțat că este dispusă să le cofinanțeze în acest an prin intermediul Agendei culturale, 84 trebuie adaptate la restricțiile impuse în pandemia Covid-19. Asta au decis consilierii locali într-o ședință extraordinară, în care bugetul disponibil pentru cele 84 de proiecte s-a stabilit a fi de peste șase milioane de lei. În ședința de la finele acestei luni, consilierilor locali le va fi supus dezbaterii și aprobării Regulamentul de adaptare a celor 84 de proiecte la restricțiile actuale. ”Având în vedere situația generată de pandemia Covid-19, dar și incertitudinea privind posibilitatea și modalitatea desfășurării unor evenimente în anul 2020 în municipiul Sibiu, este necesară stabilirea unui cadru care să reglementeze implementarea acestor proiecte, precum și modalitatea de decontare a cheltuielilor aferente”, se arată în preambulul Regulamentului.

Nu se poate ”trece în on-line”

Prin adaptarea proiectelor, Primăria nu permite transformarea acestora în evenimente on-line. ”Desfășurarea acțiunilor/evenimentelor transferate în mediul on-line nu este eligibilă”, se arată în instrucțiunile Regulamentului. Potrivit căruia cei care își vor adapta proiectele la pandemie trebuie să mențină scopul și obiectivul inițial al acțiunilor lor, așa cum au fost formulate în cererile depuse în primăvară.

De altfel, Regulamentul propus nu enumeră restricțiile specifice pandemiei Covid-19, restricții aflată într-o continuă schimbare), fiind invocate ”actele normative în vigoare, inclusiv actele emise de instituțiile centrale, cu competențe în reglementarea unor măsuri pentru prevenirea răspândirii Covid-19”. Cu alte cuvinte, fiecare operator cultural va trebui să aibă în vedere restricțiile care mai există sau care se prefigurează la momentul în care dorește să își realizeze proiectul. ”Pentru a obține finanțare nerambursabilă din fonduri publice, Beneficiarul trebuie să depună oferta culturală adaptată, inclusiv bugetul revizuit, în conformitate cu situația generată de pandemia Covid-19 și actele normative în vigoare”, se arată în regulamentul propus.

Printre instrucțiunile elaborate pentru adaptarea proiectelor este amintit și faptul că fiecare proiect are dreptul să fie re-depus o singură dată (dar nu mai târziu în de data de opt a lunii anterioare celei în care se intenționează implementarea proiectului). După depunere, Comisia de evaluare desemnată de executivul local va aprecia dacă proiectul este conform și care poate este cofinanțarea care îi poate fi alocată.

Accent pe producătorii locali

Regulamentul propus de Primărie pune accent pe importanța producătorilor locali pe care îi încurajează să participe la evenimentele aprobate pe Agenda Culturală ”asigurând astfel continuitatea programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană”.

Iar pe organizatorii de evenimente gastronomice, administrația locală îi obligă să aloce cel puțin o treime din spații pentru producătorii locali. ”La dimensionarea standurilor/spațiilor din cadrul evenimentului, minim 30% din acestea vor fi destinate și ocupate de producătorii locali din regiunea Sibiu, pe întreaga perioadă de desfășurare a evenimentului propriu-zis”.

Mai mult, organizatorii evenimentelor gastronomice cofinanțate din bugetul local vor fi obligați să nu perceapă nicio taxă, chirie, comision sau orice altă sumă de bani ori avantaje în natură de la producătorii locali pe care îi aduc în cadrul evenimentelor lor. ”În caz contrar, producătorii lezați vor notifica în scris instituția finanțatoare asupra încălcării acestei prevederi”.

În definiția Primăriei sibiene, producătorii locali sunt ”mici producători locali din regiunea Sibiului, organizați într-o formă juridică legală (societate comercială, persoană fizică, întreprindere individuală, PFA, asociație familială etc), care au un număr de maxim nouă angajați și care comercializează produse alimentare, băuturi alcoolice/non-alcoolice, produse manufacturiere sau alte produse similare”.

Descarcă de aici Proiectul de hotarare elaborat pentru adoptarea Regulamentului de adaptare a proiectelor Agendei culturale

Citește și Agenda culturală a Sibiului: din 7.000.000 de lei au fost distribuite 740.000. 84 de proiecte trebuie readaptate

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus