Marţi,
19.03.2024
Parțial Noros
Acum
1°C

Spitalul Județean Sibiu anunță că primul tratament cu plasmă umană este un succes

Spitalul Județean Sibiu anunță că primul tratament cu plasmă umană este un succes

Primul tratament cu plasmă umană hiperimună de la Sibiu, aplicat unui pacient diagnosticat cu COVID-19, a fost realizat la finalul săptămânii trecute de către medicii Secției Clinice ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgență. Procedura s-a desfășurat sub îndrumarea medicului șef al secției, Conf.univ. dr. Mihai Sava, anunță reprezentanții spitalului.

Pacientul care a avut indicație terapeutică pentru administrarea de plasmă convalescentă hiperimună este un bărbat de 48 de ani, confirmat cu SARS-COV2 în data de 11 mai și internat în aceeași zi în cadrul Secției Clinice Boli Infecțioase. Pacientul nu prezenta alte comorbidități. Pe fondul agravării stării sale de sănătate, pacientul a fost transferat în data de 19 mai la Terapie intensivă, fără a fi intubat. „Pacientul a fost admis în Terapie Intensivă cu insuficiență respiratorie severă, dispnee, polipnee, stabil hemodinamic, conștient și cooperant”, a declarat Conf.univ.dr. Mihai Sava, medicul șef al Secției Clinice ATI. Ulterior, după efectuarea analizelor și testelor de compatibilitate, pacientul a primit, în data de 21 mai, tratamentul cu plasmă. „Au fost administrate două unități de plasmă convalescentă hiperimună în doză unică la zece zile de la data confirmării diagnosticului. După administrarea celor două unități de plasmă convalescentă hiperimună starea pacientului la 72 de ore s-a ameliorat semnificativ atât clinic cât și pe analizele de laborator”, a explicat Conf.univ.dr. Mihai Sava.

Medicii transmit că, în momentul de față, pacientul se află în continuare internat la Terapie Intensivă, unde va mai rămâne sub atenta supraveghere a medicilor. Primul test la RT-PCR realizat după administrarea plasmei este negativ. Plasma a fost recoltată de la un pacient internat în Spitalul Clinic Județean de Urgentă Sibiu după ce a fost declarat vindecat. Referitor la procedură, Daniela Cîmpean președinta Consiliului Județean Sibiu spune că se bucură că spitalul din Sibiu este printre primele din țară care aplică această terapie. „Ne bucurăm că am reușit să fim printre primele centre din țară care aplică această terapie dar și mai mult pentru că pacientul are o evoluție favorabilă, ceea ce este un semn încurajator cu privire la utilizarea acestei metode”, a declarat aceasta.

Totodată, Liliana Coldea, managerul Spitalului Județean afirmă că acest tip de terapie este un pas înainte și face apel la pacienții vindecați de noul coronavirus să doneze plasmă pentru a salva și alte vieți. „Continuăm să luptăm împotriva pandemiei iar implementarea acestui tip de terapie la SCJU Sibiu este un important pas înainte. Medicii spitalului, de pe toate secțiile implicate, au realizat lucruri deosebite iar numărul pacienților vindecați este consistent. Le apreciem munca, le mulțumim și îi sprijinim, la fel cum trebuie să o facă pe mai departe și cetățenii județului, respectând regulile de igienă, protecție și de distanțare socială până când pericolul va trece. De asemenea, facem un apel la pacienții vindecați de coronavirus să doneze plasmă”, a subliniază managerul.

Pacienții vindecați de COVD-19 care doresc să doneze plasmă se pot adresa Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu (0369437127), de unde vor primi informații cu privire la procedură și criteriile de selecție/eligibilitate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus