Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
8°C

Doi pacienți COVID în stare gravă, salvați datorită asistentului care a donat plasmă umană hiperimună

Doi pacienți COVID în stare gravă, salvați datorită asistentului care a donat plasmă umană hiperimună

Doi pacienți internați la Spitalul Județean Sibiu au beneficiat în ultimele zile de tratament cu plasmă umană hiperimună, grație donației făcută de asistentul Raul Dobra, primul pacient vindecat de coronavirus care a acceptat să doneze sânge cu anticorpi.

Un bărbat în vârstă de 48 de ani și un altul de 44 de ani au beneficiat de tratament cu plasmă umană hiperimună, la Spitalul Județean. Întrucât pacienții au prezentat o formă clinică severă a bolii, s-a decis să li se efectueze transfuzia, iar cei doi se simt acum mai bine, arată reprezentanții spitalului. Acest lucru a fost posibil datorită sângelui donat de asistentul medical Raul Dobra, unul din bolnavii COVID, vindecați și eligibili pentru donare.

Citește și Povestea asistentului medical Raul Dobra, primul donator de plasmă de la Sibiu: „Nu este dureros sau dificil și e rapid”

Pentru bărbatul de 48 de ani, care a beneficiat de primul tratament cu plasmă umană hiperimună, cel de-al doilea test RT-PCR realizat după administrarea tratamentului este tot negativ. Bărbatul este în continuare internat în cadrul secției Anestezie și Terapie Intensivă a spitalului, cu evoluție favorabilă, conștient, stabil și sub supraveghere de specialitate, arată Decebal Todăriță, purtător de cuvânt al spitalului.

Cel de-al doilea pacient diagnosticat cu COVID -19 care a beneficiat de acest tratament este un bărbat în vârstă de 44 ani care a fost internat în data de 17 mai. „Pacientul cu infecție confirmată cu SARS-COV2 a prezentat o formă clinică severă a bolii, pneumonie și insuficiență respiratorie acută, agravată în evoluție, cu necesar de oxigen. În condițiile în care toate măsurile terapeutice aplicate nu au fost eficiente, s-a decis administrarea de plasmă umană hiperimună, pacientul fiind compatibil cu plasma disponibilă pentru acest tratament. S-a hotărât administrarea unei unități de plasmă, în asociere cu anticorpi monoclonali (n.a. -  anticorpi obținuți în laborator din aceeași linie de celule și care recunosc același antigen)”, explică Medicul Șef al Secției Clinice Boli Infecțioase, Victoria Bîrluțiu.

Conform medicilor, răspunsul la terapie a fost unul bun, pacientul având o evoluție rapid favorabilă. Bărbatul este acum internat sub supraveghere și tratament în cadrul Secției Clinice Boli Infecțioase.

Trei donatori până în prezent. Urmează alții săptămâna aceasta

Potrivit Liviei Mareș, purtător de cuvânt al Centrului de Transfuzie Sanguină Sibiu, până în acest moment a fost recoltat sânge de la trei pacienți vindecați de COVID-19 – „primul este cel a cărui donație a și fost valorificată, al doilea a primit ieri rezultatul de la Institutul National de Hematologie Transfuzională, iar în ce-l privește pe cel de-al treilea donator, încă se așteaptă rezultatul analizei de la București.”

Totodată, mai multe probe pre-donare se află în lucru, iar dacă totul va fi în parametri normali, viitorii donatori vor fi invitați săptămâna aceasta pentru prelevarea de sânge, arată sursa citată.

Pacienţii vindecaţi de COVID -19 sunt potențiali donatori de plasmă hiperimună și pot contacta Centrul de Transfuzie Sanguină din Sibiu în vederea obținerii de informații și programării pentru donare.

Pentru eligibilitatea donatorului trebuie să se aplice următoarele criterii:

  1. donarea se va face la cel puţin 14 zile de la dispariţia completă a simptomelor şi cel puţin un test COVID-19 negativ RT-PCR;
  2. intervalul între două donări de plasmă să fie de minimum 2 săptămâni;
  3. prezentarea biletului de externare din spital şi a rezultatelor testelor RT-PCR şi opţional a testelor serologice pentru detecţia anticorpilor anti_SARS-Cov-2 (calitativ sau cantitativ);
  4. semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;
  5. încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei
Foto: arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus