Marţi,
19.03.2024
Parțial Noros
Acum
-1°C

Arhiepiscopia Sibiului a acordat ajutoare de peste 2.500.000 de lei în vreme de pandemie

Arhiepiscopia Sibiului a acordat ajutoare de peste 2.500.000 de lei în vreme de pandemie

În ultimele două luni Arhiepiscopia Sibiului a acordat ajutoare de peste 2.500.000 de lei atât pentru persoanele aflate în dificultate cât și pentru instituții spitalicești din județul Sibiu și Brașov. Totodată, asistenții sociali și inspectorii eparhiali răspund la toate solicitările, apelurile, mesajele şi monitorizează starea de sănătate a enoriaților, țin legătura cu autoritățile și partenerii privind informațiile cu privire la cazurile aflate în criză și modalitățile de ajutorare. Au fost înființată o platformă pentru a se putea comunica mai ușor cu cei aflați în nevoie sau cu cei care doresc să ajute și s-au continuat o serie de proiecte sociale pentru copiii aflați în dificultate sau care provin din familii cu situații materiale precare.

În ultimele două luni, o perioadă în care mulți oameni au fost greu încercați de efectele pandemiei provocate de COVID-19, reprezentanții Arhiepiscopiei Sibiului au demarat o serie de acte de caritate venind în sprijinul nevoilor multor oameni, dar și a instituțiilor spitalicești, acolo unde o mare parte din personal s-a aflat în prima linie, în lupta cu noul coronavirus. Aceste acte caritabile continuă cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu. Astfel, cu implicarea centrului eparhial, protopopiatelor, parohiilor și a asociațiilor bisericești sau ortodoxe sunt identificate noi cazuri de persoane vulnerabile, care să fie sprijinite în fața provocărilor pandemice cu alimente, hrană caldă, medicamente și materiale igienico-sanitare. Miripolie 2„Acțiunilor umanitare s-au alăturat mai multe companii naționale și locale, cărora le suntem recunoscători, și care, în calitate de sponsori, sprijină și se implică în acțiunile noastre în folosul instituțiilor spitalicești și a persoanelor vârstnice, nedeplasabile sau a familiilor aflate în risc social”, spune pr. Adrian Roman, consilier social al Arhiepiscopiei.

De asemenea, Arhiepiscopia Sibiului a solicitat ca banii alocați parohiilor ortodoxe din județele Sibiu și Brașov să fie redirecționați către spitalele județene renunțat la alocări bugetare de 1.500.000 de lei pentru a fi redirecționate în favoarea spitalelor, o parte din acești bani ajungând și la Spitalul Județean Sibiu pentru urgențele și dotările medicale necesare în contextul pandemiei Covid-19. În ultimele nouă săptămâni ale perioadei de stare de urgență au fost sprijiniți 22.885 de persoane aflate în autoizolare, afară de beneficiarii indirecți ai produselor oferite unităților spitalicești. Dintre aceștia 6.376 persoane au fost persoane vârstnice singure, iar aproximativ 2.350 se aflau și înainte de pandemie în evidența eparhiei și care primesc sprijin în continuare la nivel comunitar, astfel valoarea ajutorul eparhial depășind la acest moment 2.500.000 de lei.

Mitropolie 5Printre instituțiile spitalicești sau sociale care au primit echipamente medicale (ventilatoare, containere de triaj pacienți Covid, concentratoare de oxigen, termometre digitale, măști, viziere, combinezoane, halate, mănuși, botoși și alte consumabile de uz general de unică folosință) sau produse de dezinfectare se numără Spitalul Județean Sibiu, Spitalul Județean Brașov, Spitalul Municipal Mediaș, Spitalul Orășenesc Rupea, Cabinet medical stomatologic AFOS Sibiu, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Sf. Gheorghe din Victoria, Spitalul Municipal Săcele, unități spitalicești din Avrig și altele două spitale din Brașov, Serviciul de ambulanță Rupea, Așezământul Sf. Nicolae Victoria, Căminul pentru persoane vârstnice Sf. Mihail Mărturitorul, căminele pentru vârstnici de la Marpod și Ighiș (trei la număr) sau Adăpostul de noapte din Sibiu.

Platforme pentru o comunicare mai eficientă și servicii medicale dentare gratuite

Asistenții sociali și inspectorii eparhiali răspund la toate solicitările, apelurile, mesajele şi monitorizează starea de sănătate a beneficiarilor, țin legătura cu autoritățile și partenerii privind informațiile cu privire la cazurile aflate în criză și modalitățile de ajutorare. În acest sens, platforma ajutacubucurie.ro a Federației Filantropia devine utilă și eficientă în această perioadă. „Ajută cu Bucurie” este un punct de întâlnire al persoanelor din județele Sibiu și Brașov care au nevoie de ajutor sau care doresc să îşi manifeste solidaritatea cu semenii aflaţi în dificultate. De asemenea, Arhiepiscopia Sibiului, prin Asociația eparhială „Filantropia Ortodoxă Sibiu” pune la dispoziție în mod gratuit, în caz de necesiate, servicul ambulanțier propriu precum și acordarea de servicii medicale dentare gratuite, după caz, și la domiciliu, prin Cabinetului Stomatologic înființat la începutul anului și unde copii din zone defavorizate sau adulți aflați în situației de criză financiară pot primi îngrijire medicală de specialitate, unii dintre aceștia fiind aduși cu ambulanța Arhiepiscopiei, în cazul în care deplasarea lor dificilă din cauza sănătății precare sau a lipsei mijloacelor de transport.

 

 

Mitropolie 8

În contextul izolării la domiciliu și restricționării activității, Centrul de recuperare Sf. Nectarie ale Arhiepsicopiei își continuă activitatea respectând toate măsurile de prevenire a infecției pandemice, angajații centrelui propunând unora dintre pacienți și posibilitatea informării, consilierii și terapiei online. „În raport cu nevoile sociale ale copiilor la nivelul Arhiepicopiei s-au donat și 92 de tablete și calculatoare pentru elevi aflați în dificultate de a accesa platformele școlare. Totodată, a început în Sibiu construcția primei Case de Tip Familial pentru copii proveniți din centre de plasament din eparhie, încă din perioada stării de urgență cu sprijinul financiar al Fundației HHC România și în parteneriat cu DGASPC Sibiu și s-au pus bazele unui Centru pentru copii cu autism prin Asociația eparhială Filantropia Ortodoxă Sibiu în orașul Făgăraș, jud. Brașov. Bunul Dumnezeu să binecuvinteze acțiunile celor implicați cu bucurie și curaj și să dăruiască sănătate și putere celor bolnavi și celor care oferă sprijin în spitale, acasă sau oriunde este nevoie!”, spune preotul Adrian Roman, consilierul social al Arhiepiscopiei.

Mitropolie 1 Mitropolie 6 Mitropolie 7 Mitropolie

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus