Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Mort in urma unei operatii de polipi. Penalizare pentru medici: 10%

10 la sută penalizare la salariu este prețul pe care angajații Spitalului Județean din Sibiu îl plătesc pentru moartea unui copil de 3 ani, decedat în urma unei banale operații de polipi. Alexandru Bogdan a fost operat în luna iunie, însă a intrat în stop cardio-respirator la puțin timp după intervenția chirurgicală.

Cazul a intrat și în atenția procurorilor sibieni, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu instrumentează acest dosar. A fost nevoie, însă, de nu mai puțin de patru luni pentru ca direcțiunea Spitalului să prezinte măsurile luate în urma tragediei petrecute.

“Comisia de Etică şi Deontologie Profesională şi Consiliul Etic au concluzionat următoarele: Cauza decesului a fost stopul cardio-respirator, cel mai probabil neurogen reflex (laringospasm) şi a encefalopatiei hipoxice consecutive stopului cardio-respirator resuscitat. În cauzele decesului nu pot fi implicate deficienţe de tehnică medicală, operatorie sau anestezică, acest fapt rezultând din analiza foii de observaţie, din concluziile raportului de expertiză medico legală şi din analiza declaraţiilor tuturor celor implicaţi în activitatea de îngrijire a pacientului Bogdan Alexandru”, a declarat astăzi managerul Spitalului Clinic Județean, dr. Radu Chicea (foto, centru). La momentul petrecerii tragediei, la conducere SCJ se afla dr. Liviu Cotârlă, care, însă, între timp, a demisionat.

Potrivit șefului secției de Terapie Intensivă, dr. Mihai Sava (foto, dreapta), laringospasmul este o reacție frecventă a organismului copiilor supuși unor intervenții chirurgicale și mai ales în urma operațiilor care țin de sfera ORL. Practic, deși personalul medical trebuia să se aștepte la o astfel de reacție, Alexandru a rămas nesupravegheat, iar mama copilului nu a fost instruită asupra simptomelor care ar trebui să o alarmeze.

L-au lăsat singur

Documentul prezentat de conducerea Spitalului Clinic Județean astăzi mai arată:

“În urma analizei s-au constatat următoarele deficienţe de ordin administrativ:
1.    Nu a fost respectat protocolul conform căruia copilul trebuia operat la Spitalul Clinic de Pediatrie;
2.    Nu a fost obţinut avizul informal al managerului, în condiţiile în care exista acordul medicului şef de secţie;
3.    Pacientul nu a fost monitorizat în salonul postoperator;
4.    Supravegherea pacientului de către mamă şi intermitent de către asistentă.”

Deși recunoaşte, printr-un document oficial, că micuţul nu a fost supravegheat imediat după operaţie, lucru care i-a fost fatal, conducerea instituţiei spune că singurele măsuri administrative care se pot lua, în acest moment, ţin doar de reducerea indemnizaţiei lunare. Medicul curant, cât şi asistenta care ar fi trebuit să-l supravegheze pe copil şi medicul şef de pe secţia ORL au primit câte o penalizare de 10% din salariul pe care îl vor încasa în următoarele 3 luni.

Potrivit managerului Spitalului, dr. Radu Chicea, pe secția de ORL se află trei asistente pe fiecare tură, iar ele au în supraveghere, în medie, 10-12 pacienți. Laringospasmul suferit de Alexandru ar fi trebuit observat și tratat în maxim 4 minute, pentru ca micuțul să rămână în viață.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

8 comentarii

lobont

Acum 10 ani

Gresit ! Nici o operatie nu este BANALA. Medicina este plina de riscuri. Orice manopera medicala poate avea consecinte nefaste pentru viata sau sanatatea pacientului. Toata compasiunea pentru familia care a suferit o pierdere majora.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Prin reținerea a 10% din salar, de fapt li se recunoaște culpa. Din păcate nicio pedeapsă din lumea asta nu-l mai poate aduce înapoi pe Alexandru. Condoleanţe familiei.
Raspunde

vasile

Acum 10 ani

Cum este posibil ca astfel de \"accidente\" sa se intample? Clar e vina medicilor, iar Chicea in fruntea Colegiului Medicilor Sibiu acopera tot.....se stie.......fara cuvinte
Raspunde

The Observer-Parkinson

Acum 10 ani

Dr Rusu, cel de l-a operat, ce a patit? Numai 10% din salariu? Am inteles ca acel copilas a murit imediat dupa operatie. O fi facut-o perfect?
Raspunde

@The Observer-Parkinson (IP 5.15.71.252)

Acum 10 ani

Parkinsoane, tu pricepi limba română? Ia fii atent ce zici tu: \"Am inteles ca acel copilas a murit imediat dupa operatie. O fi facut-o perfect?\" Adică tu ești curios să afli dacă pacientul a murit perfect , de-adevaratelea ?
Raspunde

mda

Acum 10 ani

Asta e tara. Nu trebuie sa ne mire nimic. Medicii cei buni au plecat, iar cei buni care au mai ramas sunt in pragul pensiei. Restul............depinde de pacient, selectie naturala ca in antichitate si evul mediu. Sa fiti sanatosi romani! E singurul motto care trebuie sa va mai ghideze in viata din tara asta.
Raspunde

Odin

Acum 10 ani

Pai lipsa supravegherii de specialitate dupa interventie pentru prevenira uneor riscuri cunoscute - \"[…] laringospasmul este o reacție frecventă a organismului copiilor supuși unor intervenții chirurgicale […]\" nu ar intra la neglijenta criminala?
Raspunde

www

Acum 10 ani

Doamne, daca asemenea cazuri care implica un deces sunt tratate atat de usor, cu o simpla penalizare la salar...precum niste eventuale lipsuri constatate in urma unui inventar...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus