Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Satul cu trei biserici in aceeasi curte

Situație mai puțin întâlnită: în centrul satului Daia (comuna Roșia) după același gard se află două biserici, iar la cea de-a treia a început construcția cu aproximativ doi ani în urmă. Oamenii din satul cu câteva sute de locuitori s-au obișnuit cu această situație și au contribuit – după puteri – pentru ridicarea celei de-a treia. ”Păi, una dintre biserici a fost dată înapoi greco-catolicilor. Mai sunt vreo cinci – șase în sat, dar a fost a lor”, povestește una dintre femeile satului care spune că nu lipsește de la nicio slujbă. ”Înainte, când erau ambele biserici ale ortodocșilor, într-o duminică se slujea într-o biserică, în cealaltă duminică slujba avea loc în cealaltă. Acum, mai avem doar una, dar e prea mică și veche. Și eu am dat bani pentru cea nouă, de ce să nu dau?”, adaugă femeia.
Preotul din sat, Alin Danciu, spune că la noua biserică a fost pusă piatra de temelie în 2010, iar lucrările au început în 2011. ”Lăcașul nostru de cult este într-o avansată stare de degradare. A fost ridicată în perioada interbelică, a fost ridicată în grabă și cu materiale așa cum se găseau atunci. Așa că am demarat acest proiect, pentru o nou biserică”, spune preotul.
Potrivit lui, după terminarea noului edificiu, biserica ortodoxă ce poartă hramul Bunei Vestiri va fi demolată. ”Nu este o clădire monument istoric. E adevărat, deocamdată poate părea mai altfel situația”, mai spune preotul.
În satul Daia din comuna Roșia mai există o biserică evanghelică-luterană, înscrisă pe lista monumentelor istorice din România în 2010.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 937

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus