Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Fost director Romgaz: fracturarea hidraulica se foloseste in Romania de mai bine de 50 de ani

Fost director al Romgaz în 2012, Dumitru Chisăliță spune că a participat personal la mai multe operațiuni de fracturare hidraulică în diferite zone ale Transilvaniei, acest tip de acțiuni având o tradiție de jumătate de secol în România. El consideră că, sub presiunea epuizării actualelor acumulări de gaze, cele neconvenționale tot vor fi exploatate în cele din urmă.
”Manualul Inginerului Petrolist, volumul 45, apărut la Editura Tehnică în anul 1957, prezenta principiul de fracturarea hidraulică, principiu care nu s-a modificat până în prezent, cu scopul de a pune în legătură aceste acumulări cu gaura de sondă şi a le determina să curgă dinspre sol spre suprafaţă”, arată fostul director al Romgaz și fost consilier al ministrului Economiei. Discuția este deschisă de Chisăliță pe pe blogul său, recent creat.
”Principiul fracturării constă în injectarea într-o sondă a unui amestec lichid pe bază de apă, la presiune înaltă, care va pătrunde forţat în roca colectoare, producând una sau mai multe fisuri sau lărgind fisurile existente. Când se opreşte pomparea lichidului de fisurare, fisurile de închid din nou; pentru a le menţine deschise, se introduce în ele o cantitate de nisip cu o anumită granulaţie, împreună cu ultima porţiune de lichid de fisurare care se pompează în strat. Această operaţie este folosită în România cu mai bine de 50 de ani în urmă, dar a fost utilizată relativ puţin datorită costurilor sale ridicate”, mai arată Chisăliță.
El spune că astfel de operațiuni de fracturare hidraulică au fost efectuate și în diferite zone ale Transilvaniei între 1993 și 1995, la unele din acestea asistând și el.

Despre polemicile din jurul gazelor de șist

”Din toată tulburarea provocată de gazele de șist lipsesc tocmai argumentele științifice, înlocuite de argumente, unii le numesc manipulări emoționale. Explorarea și exploatarea gazelor de șist sunt zugrăvite în culori apocaliptice, ca generatoare ale unui fel de sfârșit de lume: ape otrăvite, cutremure, în perspectivă și victime”, abordează Chisăliță tensiunile apărute în a doua parte a anului trecut pe tema gazelor de șist. El este de părere că, în viitor, gazele neconvenționale vor fi exploatate ca urmare a epuizării acumulărilor de gaze. ”Gazele neconvenţionale pot să aducă pe piaţa noi cantități de gaze, preţuri mai mici ale gazelor față de prețul gazelor de import, tarife de transport mai mici pentru gaze, surplus de gaze în anumite perioade din an, care să permită exporturi de gaze, resurse financiare importante pentru România sub formă de taxe, redevențe și accize”, consideră Chisăliță.

Nevoia de dezbatere

Lucrurile nu sunt încă limpezi, mai arată specialistul în domeniul gazelor. El subliniază faptul că metoda fracturării hidraulice presupune consumarea unor cantități mari de apă, fapt ce trebuie luat atent în considerare. ”Gestionarea acumulărilor de ape uzate/contaminate, acțiune care se poate întinde pe ani buni, reprezintă o problemă importantă în procesul de exploatare a gazelor de șist. Având în vedere experiențele din Romania, când după ce firmele obțin profitul pe care și l-au propus acestea abandonează locația respectivă, sub diverse forme juridice, se ajunge ca gestiunea și responsabilitatea acestora să nu mai fie a nimănui. Firma «dispare», autoritățile invocă lipsa banilor și a cadrului juridic, iar oamenii rămân cu problemele. Exploatarea gazelor de șist poate să determine peisaje dezolante cu acumulări de apă nepotabilă și diminuarea resurselor de apă potabilă. Dar, în același timp, există locuri unde o gestiune corespunzătoare a problemelor post – exploatare a gazelor de șist face ca activitățile umane să se desfășoare normal”, comentează Chisăliță, enumerând mai apoi o serie de chestiuni care – spune el – trebuie să aibă răspunsuri concrete înaintea aprobării exploatărilor.

Chestiunea Pungești

”Lipsa unui stat corect cultivă o emoționalitate excesivă, lipsa unui Institut de prognoză și analiză macro și microeconomică face să nu cunoaștem «cât rău sau cât bine» poate aduce exploatarea gazelor de șist pentru români și pentru România”, arată consultantul în domeniul petrolului și al gazelor naturale. El abordează și problema recentelor proteste de la Pungești, împotriva explorărilor inițiate de cei de la Chevron.
”Aparent, este greu de explicat. Aceiași oameni stau impasibili la o mulțime de acțiuni care «atentează» asupra vieții lor: servicii sociale, medicale și de învățământ de proastă calitate;  infrastructură de drumuri și căi ferate defectuoasă, instituții ale statului care măresc taxele. Toate acestea se întâmplă zi de zi, fără să determine revoluții, ieșiri în stradă, proteste etc. În opinia mea aceste proteste nu sunt exclusiv ecologiste, ele se bazează pe sensibilitatea publicului la acest subiect și este folosită de anumite cercuri”.

Articolul publicat de Dumitru Chisăliță poate fi citit integral aici



 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Bogdan

Acum 10 ani

Acum 2 luni de zile s-a organizat o discutie \"Pro si Contra gazelor de sist\". Pozitia domnului Chiselita se poate vedea in acest filmulet: <br/> <strong>***www.youtube.com/watch?v=aXPrDBbjxvI </strong><br/> In mare este o pozitie similara cu cea descrisa aici. L-am intrebat pe dl. profesor care a fost cea mai importanta fracturare la care a participat. A avut loc la 2400m adancime, s-au folosit 800 de atmosfere si s-a fracturat pe o lungime de 2 metri. Nu stiu ce substante chimice s-au folosit insa cu siguranta foarte putina apa. Credeti ca e similara cu fracturarea pt gaze de sist unde adancimile sunt peste 4000 de metri, presiuni peste 1200 atmosfere si distanta de fracturare de cateva sute sau chiar mii de metri?
Raspunde

Bogdan

Acum 10 ani

Daca doriti sa intelegeti procesul de fracturare hidraulica, urmariti acest film. Dr. Ingraffea este unul dintre cei mai mari specialisti, recunoscuti, in acest domeniu. O sa intelegeti ce pericole ne pandesc si de ce suntem ingrijorati de viitorul nostru si al copiilor nostri. <br/><br/> <strong>www.youtube.com/watch?v=mSWmXpEkEPg</strong>
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

Foarte interesant articolul. D-l Chisalita este un om cu capul pe umeri! Am discutat de nenumarate ori cu dansul si mi-a dovedit asta.
Raspunde

aha

Acum 10 ani

***www.forbes.com/sites/christopherhelman/2012/07/19/billionaire-father-of-fracking-says-government-must-step-up-regulation/
Raspunde

ovidiu

Acum 10 ani

Foarte bun articolul cu o singura precizare. Domnul Chisalita induce in eroare, deliberat sau nu, cand spune ca acelasi proces in fracturare hidraulica se foloseste din anii 50. Fracturarea hidraulica conventionala este total diferita de fracturarea hidraulica neconventionala folosita pentru extragerea gazelor din sisturi. Atat americanii cat si ai nostri comunisti au fracturat conventional in trecut formatiuni de sisturi, dar s-au oprit constatand ca nu este productiv si profitabil. Tehnologia fracturarii hidraulice la sisturi este relativ noua si presupune 4 mari concepte noi, forare directionala, slick water (pe langa apa si nisip au fost introduse chimicalele care reduc frecarea si pastreaza presiunea), volume mari si presiuni mari si multiple sonde pe aceeasi platforma. Toate acestea au fost aduse intre anii 90-2007. Totul este foarte bine explicat in materialul prezentat de Dr.Tony Ingrafea, inginer petrolist din SUA. Daca statul nu reglementeaza corect aceste exploatari companiile isi vor face de cap precum in unele parti din SUA sau lume. Riscurile acestor exploatari sunt enorme, iremediabile si permanente.
Raspunde

Dani

Acum 10 ani

”Manualul Inginerului Petrolist, volumul 45, apărut la Editura Tehnică în anul 1957, prezenta principiul de fracturarea hidraulică, principiu care nu s-a modificat până în prezent, cu scopul de a pune în legătură aceste acumulări cu gaura de sondă şi a le determina să curgă dinspre sol spre suprafaţă” Mai are rost sa discutam cand acest geniu face referinta n manual aparut in vremurile comuniste? Cineva mai sus spunea de un om cu capul pe umeri. Ia sa va spun eu ceva: va dau in scris ca gazul in Romania nu s eva ieftini! Poate s eva scumpi si noi o sa ramanem ca si in cazul Rosina Montana cu gunoul Just facts! No emotions!
Raspunde

scarllet wolf

Acum 10 ani

Manipulați! Manipulăm Măria ta!...toți aberații se trezesc experți. Domnu\' Manual din anii 50, ce spuneți de emoțiile provocate in cele 4 state americane ce au interzis exploatarea gazelor de șist? Sau emoțiile din Franța?
Raspunde

X

Acum 10 ani

@Dani si @scarllet wolf, dupa logica voastra teorema lui Pitagora ar trebui reanalizata pentru ca e...cam veche. good to know.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus