Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

A aparut in Sibiu prima "statie inteligenta" de preluare a deseurilor: 5 bani PET-ul, 3 bani doza de aluminiu

Reprezentanții singurului parc industrial de reciclare a deșeurilor din România au inaugurat, joi, la Sibiu, prima ”stație inteligentă” de colectare a deșeurilor. Amplasată în parcarea magazinului Carrefour, stația face parte din sistemul SIGUREC, iar aici vor putea fi valorificate de către sibieni zece tipuri de deșeuri: PET-uri, doze de aluminiu, recipiente din sticlă, echipamente electrice şi electronice uzate, baterii, hârtie, carton folii de plastic, recipiente de polistiren sau diverse tipuri de ambalaje de plastic (precum ambalajele produselor de igienă, ambalaje de șampoane etc), arată reprezentanții parcului de reciclare a deșeurilor, Green Group.
Pentru deșeurile aduse la stația SIGUREC, sibienii primesc vouchere de cumpărături valabile în hipermarketurile Carrefour. ”De exemplu, pentru un frigider, consumatorii vor putea primi un bon valoric de până la 80 de lei, în funcție de greutate. Totodată, valoarea unui PET este de 5 bani, doza de aluminiu valorează 3 bani, un kg de hârtie sau carton 15 bani, iar sticla 1 ban. Valoarea deșeurilor este returnată sub forma unor bonuri valorice la cumpărături, în funcție de cantitatea preluată. Materialele reciclabile ajung direct și sigur în fabricile de reciclare din România”, se arată în comunicatul emis de reprezentanții Green Group.
Sistemul SIGUREC a fost inaugurat anul trecut, când o astfel de stație a fost amplasată la Buzău. Acum, există trei astfel de stații în București și una în Brașov. ”Ne aşteptăm ca fiecare stație nou lansată să înregistreze rezultate foarte bune în preluarea deșeurilor de la consumatori, ajungând la aproximativ 50 de tone PET, 200 de tone de hârtie/carton și 120 de tone de echipamente electrice și electronice în primul an de funcționare”, a declarat Constantin Damov, Co-fondator Green Group. Intențiile companiei fondate de acesta este de a amplasa câte o stație SIGUREC în fiecare oraș în care există magazine Carrefour, până la finalul anului viitor.

Totodată, stațiile de preluare deșeuri SIGUREC oferă utilizatorilor posibilitatea de a susține activ o serie de cauze sociale. Astfel, cei care aduc deșeuri la SIGUREC, pot alege să transfere valoarea bonului valoric primit către organizația HOSPICE Casa Speranței, cea mai importantă organizație din România care oferă servicii specializate de îngrijire pentru persoanele care suferă de boli în stadii terminale sau limitatoare de viață”, comunicat Green Group

Foto: Green Group

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

43 comentarii

alzara

Acum 9 ani

Daca e o glumã, e una proastã ; daca nu, e batjocura pentru mediu. Cine cara deseurile pt pretul asta ?
Raspunde

@@@

Acum 9 ani

woohoo ! bag toata biblioteca acolo ! f*ck books ! i need chips & beer:))
Raspunde

Merita !

Acum 9 ani

Daca duci vreo noua zeci de milioane de PET-uri primesti un milion de euro.
Raspunde

gogu

Acum 9 ani

Canci !Stransesem intr-o vreme multa maculatura si vroiam sa o valorific. Era un centru de primire a hartiei in incinta fostei fabrici Libertatea. Tot 15 bani kg. Mi-am dat seama ca nu primesc nici cat sa platesc biletul de autobuz pana acolo, daramite benzina... Asa ca am renuntat si am asezat teacul de hartoage langa containere ca sa il ia cine vrea... Cu preturi de-astea nu incurajeza consumatorii!!!
Raspunde

dodo

Acum 9 ani

an continuare vor sa raminem sclavii lor,nu stiu cum nu le este rusine cu aceste preturi,chiar nu au un pic de bun simnt???sau astia nu au trecut granita sa vada ce preturi au strainii la deseuri reciclabile
Raspunde

Diana

Acum 9 ani

Minunat!!!putem ajuta mediul, incercand sa reciclam cat mai mult! Ideea nu e sa ne imbogatim, ci sa fim responsabili fata de natura si sa nu o mai intoxicam cu deseurile noastre!!!
Raspunde

George

Acum 9 ani

In germania spre exemplu iti da 50 eurocenti pe pet, dar iti ia acesti 50 ec in momentul cumparaturilor de bauturi in ambalaj pet, mi se pare corect, in romania iti adauga 50 bani la produsul in pet si iti da 5 bani pe pet ... mizerabili !
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

Gandire \"made in romania\" tarziu si prost !
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Alzara, de la un liberal mă așteptam la mai mult! Ideea este că atunci când te duci să-ți faci cumpărături la Carrefour să-ți îndesi în portbagaj toate dozele și peturile folosite și să le predai la centru ăla, nu neapărat să faci o afacere din chestia asta. Ar fi un gest normal care denotă o anumită educație ecologică și civică.
Raspunde

gigi

Acum 9 ani

bai cum apare un lucru pentru civilizatia noastra cum dam cu critici ,mai bine de cit s-a le dam la reciclare le aruncam pe tot terenu din juru molurilor si pe santuri dupa modelu de la viitoru cartier al sibiului ,selimbar ,ba vreti s-a traiti precum europeni s-au indieni
Raspunde

Marian

Acum 9 ani

Nu conteaz cati bani primesti pe acele materiale, conteaza sa protejam mediul, ca cineva isi da interesul sa le stranga selectiv, nu sa le arunce in paduri si pe malurile raurilor.
Raspunde

Andreea

Acum 9 ani

Buna tuturor! Va rog sa nu mai comparati sistemul depozit din Germania cu initiativa frumoasa ce se incearca acum in Romania! In Germania platesti cu 25 centi in plus cand iti cumperi suc la PET de exemplu... de asta se duc nemtii la tonomate ca sa-si ia banii inapoi! Sistemul din Romania reprezinta prima infrastructura de preluare deseuri ce functioneaza pe baza de recompensa si este din investitii private! Ca sa nu moara fabricile din Romania si sa ramana 4000 de oameni fara locuri de munca, oamenii astia au investit din profitul lor ca sa creeze aceste centre care de fapt fac un mare bine Romaniei! Deseurile se recicleaza, oamenii au locuri de munca si se mai educa si populatia!!!!
Raspunde

Medias

Acum 9 ani

Ideea nu e deloc rea .... doar pretul deseurilor este mult prea mic.... Cel putin 10 bani pentru orice gunoi si vedeati atunci cum romanii incepeau sa fie civilizati.
Raspunde

Medias

Acum 9 ani

daca faceau altfel preturile peturilor si a gunoaielor de genu sibiul castiga enorm. Eu as vrea si la medias o astfel de initiativa si cum am zis cu 10 bani. Astfel am avea orase mult mai curate.
Raspunde

dan

Acum 9 ani

Laudabila initiativa, dar nu va cara nimeni dupa ei pet-uri si kg de hartie pt aceste preturi. Eventual doar unii adapost vor mai aduna gunoaie de prin oras dar cam atat, dar si aia prefera sa cerseasca si sa fure.
Raspunde

radu

Acum 9 ani

In germania e 25 cent petu la iti da tot bani tai inapoi .Ia sa puna taxa pe pet ca in germania 5 lei doar petu sa vezi cum il duci inapoi pe gratis.
Raspunde

@joseph

Acum 9 ani

Educatie, educatie, dar daca n-ai masina cum ajungi pana acolo? Le iei in traista ca badea Cartan? Nu e normal sa ti se rasplateasca efortul ca in orice tara unde oamenii au educatia la care te referi?
Raspunde

vasiladi

Acum 9 ani

idee buna,preturi neatractive
Raspunde

Serginio Alex_ander

Acum 9 ani

Oare cind apare o aplicatie \"inteligenta\" si aici pe Turnul Sfatului sa puna taxa pe comentariile de prost gust si scriere!!!1 ban e suficient.
Raspunde

nick

Acum 9 ani

Romanii n-au sa se civilizeze nici in 1000 de ani ... ia mai duten pl mea ..DODO.. caci asa e romanul numai dupa castig bai nene, dar ceva nitiativa nu ar face nimic ..rusine!!... Bravo DIANA, GIGI .MARIAN,MEDIAS si celorlanti deschisi la minte
Raspunde

dana

Acum 9 ani

Munca de calitate (operator online) si bine platita: 300 de dolari lunar! Vedeti acest job si convingeti-va de seriozitatea noastra! Aici puteti avea viitorul asigurat! Garantat! Acum este cel mai potrivit moment sa incepeti! Cereti urgent detalii la email [email protected]
Raspunde

pro reciclare

Acum 9 ani

ce tarani...mergeti prin alte tari ca sa vezi care e situatia...si daca tot mergi la cumparaturi cu masina , ti-e lene sa bagi in masina niste pet-uri..important e gestul...nu valoarea
Raspunde

siby

Acum 9 ani

Auzi si la panarama de \"Dana @21\" - munca de calitate si bine platita cu 1100 lei\\lunar!?!!? Sigur sunt profitori mitici din Bucuresti! Oare ce se \"opereaza\" online?
Raspunde

siby

Acum 9 ani

Eu zic ca la cumpararea sticlelor platim minim 1 leu pentru pet-urile de 1,5-2,5 litri asa ca 50 bani la returnare era o suma corecta, insa iarasi se vor imbogati doar cei care recicleaza si mizeria va ramane din pacate pe strazi, prin paduri, pe sub poduri si de fapt prin toata tara...Ideea este buna dar trebuie regandita si dezvoltata in toata zona! De ce nu apare la cumparare oare separat pretul pet-ului asa cum este normal? Asa era inainte de anii 1990...era corect sa platesti separat ambalajul daca nu veneai cu altul la schimb!
Raspunde

Teodora

Acum 9 ani

Oferta locuri de munca sigure! Tot mai multi oameni sunt multumiti, pentru ca oferim imediat contract legal si dovada platii! Primele plati au fost trimise! Seriozitatea noastra este absoluta! NU e vorba despre MLM sau despre joc piramidal! Lucrati 3 ore pe zi ca operator online si castigati 300 dolari lunar! Pentru detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
Raspunde

Teodora

Acum 9 ani

Am o mancarime buco-vaginala groaznica, doresc scarpinaturi zdravene! Pentru detalii, trimiteti textul ”Nimfo” la adresa de email: [email protected]
Raspunde

Sabrina

Acum 9 ani

Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul \"Info\" la adresa de email: [email protected]
Raspunde

david

Acum 9 ani

e un inceput bun.
Raspunde

alzara@joseph

Acum 9 ani

Sunt librral prim optiune si biolog prim formatie ; utopiile - jocuri intelectuale frumoase in biblioteca, periculoase (mortale !) in viata. Entuziasmul /adrenalina dreaza putin. Mai mult sunt fatale. Revenind la averea din gunoaie (fara ironie) Suedia le importa. Italia (mafia) le...exporta, iar Romania (mafia second hand) le depoziteaza. Sunt totusi in Europa cateva exemple de succes.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Păi, da, cum zicea Marx, noi suntem în faza acumulărilor... Alzara, liberal prin opțiune și probabil prin structură , ai putea și tu să te bucuri de o asemenea inițiativă binevenită, oricum e un pas înainte, nu să fii atât de mercantil.
Raspunde

@joseph

Acum 9 ani

Aiurea! Ce initiativa? Pt. cativa banuti pe un voucher de cumparaturi nu se deranjeaza mai nimeni. Sunt concetateni de-ai nostri care consuma numai apa plata sau minerala si cumpara cu bax-ul. Dar, ma indoiesc ca aceia vor veni la cumparaturi cu portbagajul plin de pet-uri. Nu pt. ca n-ar avea masini, ci probabil pt. ca au o jena.
Raspunde

John

Acum 9 ani

Statia asta inteligenta e o prostie mare ,trebuie pus 50 de bani sau chiar un leu la fiecare bautura la plastic cumparata ,pe modelul din Germania etc ,pe urma vom vedea cum vin cocalarii ce arunca mormane de gunoaie peste tot cum vin cu pet-urile sau dozele inapoi la market-uri !.....restul de initiative au efect ZERO!
Raspunde

gb

Acum 9 ani

De acasa se colecteaa oricum selectiv, gratis insa de acasa. La maretul centru e tot gratis, preturile de achizitie fiind o gluma. In ambele variante deseurile ajung (teoretic) la reciclare. Restul sunt povesti de ignoranti si in special, lozinci la moda... bleah.
Raspunde

bunn

Acum 9 ani

astia va dau un deget si voi vreti toata mana...nici cum nu e bine...adunati mai multe pet-uri si faceti mai multi bani ...
Raspunde

ion

Acum 9 ani

e un inceput pentru toti care au aruncat gunoaie pe oricunde apuca ... mai ales pe drumurile salbatice din munti si pe langa rauri ...rusine sa le fie si mie ca si eu am aruncat .
Raspunde

Ss

Acum 9 ani

Nu banul civilizeaza ci biciul si frica . ,,Frica pazeste stana \".
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

excelenta realizare! nu conteaza cat primesti pe deseuri...poate se reduce cantitatea de ambalaje de toate felurile aruncate pe strada, pe marginea drumurilor, prin parcuri, etc.
Raspunde

alzara

Acum 9 ani

Initiativa se judeca dupa rezultate. Nu cred in efocienta ei.
Raspunde

asd

Acum 9 ani

Stimata redactie cam pe cand credeti ca vor aparea si primii \"sibieni inteligenti\"?
Raspunde

@39

Acum 9 ani

Or sa apara atunci cand uitandu-te in oglinda vei vedea cum iti creste inteligenta.
Raspunde

@39

Acum 9 ani

Stimate asd, aia neinteligenti sunt de la tine din sat.
Raspunde

Adrian U

Acum 8 ani

Afacerile cu deseuri reciclabile aduc beneficii de sute de mii de dolari/euro procesatorilor.. deci va rog, face-ci efortul si umpleti-le buzunarele, in schimb veti avea constiinta impacata ca nu ati aruncat deseurile la gunoi.
Raspunde

Sabina Sofronea

Acum 7 ani

Oameni buni, ma intreb, glumiti sau nu ati inteles despre ce este vorba in articol ??? Deci, nu cumva sa luati ideea de preluare a deseurilor , dar cati bani primiti pe gunoiul pe care VOI il produceti !!!??? De ce trebuie sa va "motiveze" cineva sa va aruncati gunoiul - GUNOIUL VOSTRU. Daca inteleg bine, preferati sa stati cu gunoiul in casa sau il aruncati unde nu trebuie (de saracul mediu nu mai vorbim...) daca nu primiti bani de la o x suma incepand ?Locuiti cumva pe alta planeta, pentru ca eu o astfel de gandire de fiinta umana nu pot sa inteleg ...?! Sunteti rau de tot saraci cu spiritul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus