Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Ca pe vremea lui Ceasca. La Arhive

Așa cum ne-am tot obișnuit prin Sibiu, restaurantul pleacă, chiria rămâne. Pentru altul. Un astfel de loc, unde s-au tot încercat tot felul de afaceri în branșă este plasat exact lângă Direcția Județeană a Arhivelor Naționale, pe scurt, lângă Arhive. Sau vis-a-vis de sediul PRM, cum doriți. 
Am ieșit din Piața Mare prin tunel, l-am lăsat pe dreapta pe Gheorghe Funar, mereu tânăr, zâmbind din vitrina partidului și am traversat strada. O terasă, scaune, două meniuri – afară. Un restaurant în toată regula, mirosind a nou – înăuntru. 
Șoc. Prețurile. Când ați plătit patru lei pentru o cafea în centrul Sibiului? Pe vremea când Johannis era un simplu profesor de fizică, iar Funar încă mai vopsea băncile din Parcul Central din Cluj în roșu, galben și albastru. Din ce-am văzut, cel mai scump produs din meniu era jambonul țărănesc, 65 de lei. Calmați-vă, e un platou de 1,4 kilograme și s-au gândit că ajunge la patru persoane. No, așa!
Din punct de vedere culinar, între clădirea arhivelor, unde tronează probabil ultima stemă socialistă din oraș și peste drum de ultimul partid naționalist în viață, se potrivește cu ambientul. Țuică de prune (37,5 grade, fix), scăricică la grătar, mici, cotlet de berbecuț, cârnați de casă, spanac cu ochiuri. Românește, frate. Și prețurile, așa cum spuneam, sunt de tristă amintire. Un platou cu brânzeturi – 15 lei, un mic – 3,5 lei, o mămăliguță cu brânză și cârnați – 16 lei, ceafă de porc – 12 lei, omletă (cu trei ouă) – 5,5 lei. 
Ce-am mâncat? N-o să ghiciți niciodată, așa că vă zic. Când ați poftit ultima dată la o porție zdravănă, mustind a colesterol, de carne de la borcan, (cârnați, carne și costiță) mămăligă și cartofi țărănești? Dar o porție de cartofi din ăia din care mâncați în vacanța de vară, înecați în ulei, cu ceapă și slănină? Dar o mămăliguță proaspăt făcută, din care să repezi o furculiță și s-o înmoi în untura topită? Hai, ștergeți-vă la gură. Gata? Asta am mâncat vineri. Lângă mine, s-a mâncat până la ultima rămășiță o porție de ciuperci la grătar cu o mână de cartofi prăjiți. Ne-au acompaniat două beri, extrem de reci, la draft. Ciuc. Paharele erau înghețate așa cum vedeți prin reclame, iar lângă ele, apa minerală cu lămâie părea un vis urât.   
Când am ajuns noi, se pregăteau să cânte patru tineri de la Filarmonică. Iar mai încolo, pe terasă, se pregătea de concert o trupă de folk. 
Locul se potrivește pentru cei care caută liniștea în centrul orașului. Nu știu cum va fi în timpul vreunui concert în Piața Mare, dar acum era un loc perfect pentru urechi tihnite. Pentru cei care vor să fluiere după liceene, nicio șansă. Nu trec nici măcar bătrâneii care plătesc încă pentru carnetul de membru PRM. Din nou, cei care caută pizza, tagliatelle și lasagna, nicio șansă. E un loc dedicat nostalgicilor care caută tinerețea pierdută. 
În total, am plătit 69 de lei pentru două ape minerale (9 lei), carne la borcan, mămăligă și cartofi țărănești (29 lei), ciuperci pe grătar cu cartofi prăjiți (11 lei), două beri (8 lei) și o porție de clătite cu dulceață de fructe de pădure (12 lei). 
Vă mai spun doar că oamenii s-au prins că suntem de la Turnul Sfatului, însă mare lucru nu puteau schimba. Prețurile sunt cele scrise în meniu și nici localul nu a fost zugrăvit în cinstea noastră. Poate doar ospătarii vor fi fost amenințați cu moartea. 
Nicu Cușcă

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

6 comentarii

Brusc Uilis

Acum 9 ani

Stimate Nicolae Cusca, nu inteleg daca poza e reclama la Aifon sau la Lachi Straic?
Raspunde

brusc

Acum 9 ani

brusc esti retardat. daca atat ai inteles din acest articol......e clar.
Raspunde

sibian100%

Acum 9 ani

Mai bine Ceasca decat Cusca!!!
Raspunde

@sibian

Acum 9 ani

decat sibian ca tine....puncte puncte
Raspunde

gil

Acum 9 ani

Decât aceasta polemica de 2 bani (nu doar 4lei /cafea) a forumistilor , mai bine comentați pe esenţă articolului adică locația, am vrea si noi cititorii sa știm păreri , opini ale celor care au fost prin locatile prezentate in aceste articole, nu doar sa rămânem cu părerea de articole la comanda (unele, nu in cazul acesta ) . Acesta cred ca este rolul unui forumist.
Raspunde

D

Acum 9 ani

Nu se putea fara sa va puneti pe masa tigarile si telefonu\'
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus