Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Dosarul licitatiilor trucate de la Ocna: prima infatisare vine dupa sase luni jumatate

După mai bine de 200 de zile de la trimiterea în judecată pentru fapte de corupție a celor care au atribuit terasele de la Ocna Sibiului ”cui trebuie”, la Judecătoria Sibiu este programată prima înfățișare a administratorului Ocnei, viceprimarului acestui oraș și acelui numit, pentru câteva săptămâni, subprefect al județului.
 
Pentru fapte petrecute la finele lui 2011 în Primăria Ocna Sibiului, procurorii de la Alba Iulia au finalizat rechizitoriul în a treia zi a lui martie 2014. Alte două luni „a stat” dosarul în Camera preliminară, unde rechizitoriul a fost contestat de o parte din cei șase inculpați. Judecătorul de cameră preliminară a respins contestațiile, dar inculpații le-au promovat la instanța superioară – Tribunalul Sibiu. La mijlocul lunii august, aceste contestații au fost respinse definitiv, iar Judecătoria a stabilit primul termen al judecății pe fond pentru ziua de 22 septembrie.
 
Scurtă recapitulare
 
La finele lui 2011, Primăria Ocna Sibiului a organizat o licitație pentru concesiunea pe un sfert de veac a șase loturi de teren din preajma lacurilor sărate, loturi pe care să fie amenajate terase pentru turiștii din Ocna. Cele mai bune terenuri nu au fost câștigate de firma care a oferit cele mai mari sume drept redevență sau a promis cele mari investiții, ci de firme apropiate șefilor administrației din Ocna Sibiului. Pe civil, rezultatul acestor licitații a fost deja anulat, terasele celor de la SC Caraiman SRL și SC Rareș SRL (câștigători ai licitației trucate) urmând a fi demolate. Pe partea penală, judecata abia acum începe. În prim plan: Constantin Munțiu Ciocoiu – administrator al Ocnei Sibiului, Gheorghe Banciu – viceprimar și Florin Orlățan – fost subprefect, apoi funcționar la Ocna, apoi iarăși subprefect, numit în timp ce era deja trimis în judecată.
”Din cercetări, rezultă că unii dintre membrii comisiei de evaluare a ofertelor, și anume inculpații Constantin Munțiu Ciocoiu, Gheorghe Banciu, Florin Ioan Orlățan și Ioan Cristea - la acea dată toți angajați ai Primăriei orașului Ocna Sibiului – ajutați de inculpatul Ioan Petru Besoiu, membru consultant cu statut de invitat în comisie, cu știință, și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în vederea favorizării reprezentanților SC Rareș SRL și SC Caraiman SRL. Inculpata Florentina Pribeagu, reprezentantă a Direcției Generale a Finanțelor Publice a județului Sibiu în comisia de evaluare a ofertelor, și-a încălcat la rândul ei, din culpă, îndatoririle de serviciu, procedând la îndeplinirea lor în mod defectuos. A acceptat modul de desfășurare și rezultatul licitației, semnând actul final al acesteia, cu toate că putea și trebuia să prevadă conform pregătirii și rolului ei în comisie, că aceasta nu s-a desfășurat în conformitate cu dispozițiile legale și că rezultatul licitației este urmarea unei conduite abuzive a funcționarilor publici din cadrul Primăriei orașului Ocna Sibiului”, se arată în rechizitoriul întocmit de către procurorii de la Alba Iulia.
 
De la nuntă la licitație
 
Toți inculpații sunt judecați pentru abuz în serviciu cu obținerea unui folos necuvenit pentru altul, lui Ciocoiu fiindu-i adăugată și acuzația de conflict de interese. Procurorii de la Alba Iulia arată că administratorul orașului Ocna Sibiului a beneficiat ”de foloase de orice natură” de la SC Caraiman SRL, una din firmele care a ridicat în preajma lacurilor unul din cele două imense structuri de lemn (cealaltă aparține SC Rareș SRL). Printre beneficiile lui Ciocoiu se numără și un cort în Muzeul din Dumbrava Sibiului, unde SC Caraiman încă mai administrează Cârciuma din Bătrâni. Cortul a fost folosit de administratorul Ciocoiu la finele lui octombrie 2011, ”în vederea organizării petrecerii de după nuntă a fiului lui”, arată procurorii
 
Un consultant fără calități
 
Studiul de oportunitate, documentația de atribuire, caietul de sarcini și raportul de evaluare a ofertelor care au stat la baza licitațiilor de la Ocna Sibiului au fost întocmite de Ioan Petru Besoiu, cel invitat să facă parte din comisia de licitație în calitate de consultant, nu avea, de fapt, pregătirea necesară – ”fără a avea calitățile cerute de dispozițiile OUG 54/2006 (ordonanța referitoare la regimul contractelor de concesiune  - n.r.)” Besoiu a înlesnit îndeplinirea ”unui act defectuos prin care s-a cauzat o vătămare importantă a intereselor legitime ale SC Ivan Group SRL și obținerea unor foloase necuvenite de către SC Rareș SRL și de SC Caraiman SRL”.
 
 
Interesul părții vătămate și al oricărui ofertant era acela de a participa la o procedură corectă de licitație...
 
”În ceea ce privește vătămarea produsă intereselor legitime ale părții vătămate se reține că este una importantă, deoarece se referă la exploatarea unui bun proprietate publică pentru perioada a 25 de ani, interval în care condițiile concrete ale stațiunii balneoclimaterice Ocna Sibiului, cunoscute de altfel de partea vătămată care desfășura de 10 ani activități comerciale în zonă, puteau permite obținerea unor venituri importante. (…) Interesul părții vătămate și al oricărui ofertant era acela de a participa la o procedură corectă de licitație din punctul de vedere al respectării dispozițiilor legale și al aplicării unui tratament nediscriminatoriu”, extras din rechizitoriu 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

1

Acum 9 ani

dar pe familia teodorescu cand o vedem la puscarie?
Raspunde

medicamentele!

Acum 9 ani

cand o sa-i aresteze si pe cei care te-au angajat ilegal pe tine.
Raspunde

Cristi

Acum 9 ani

Cine e familia Teodorescu si de ce sa-i aresteze?
Raspunde

ghitaa

Acum 9 ani

dar de ce nu se sesizeaza nimeni cu privire la Strandul din Ocna sibiului, administrat de Tolciu Emil..... Luciul de apa e al ocnerilor nu al unui venetic Cum s-a facut achizitia, cum de s-a dat acordul de preluare a unui patrimoniu care apartine Ocnei Sibiului. ?.. Nu miroase numic DNA- ul???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus