Ca membru fondator al Institutului Internaţional pentru Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism, municipiul Sibiu va fi printre regiunile care primesc cu siguranță titlul de ”Regiune Gastronomică Europeană”. După estimări, acest lucru se va petrece în anul 2019, arată autoritățile locale, care precizează că noua titulatură înființată pe bătrânul continent are susținerea instituțiilor europene. ”Sibiul va organiza evenimente care vor implica în alcătuirea programului tot ceea ce înseamnă cultură gastronomică, producţia locală de hrană şi hrană bio, tradiţii, domeniul agriculturii din regiunea Centru, promovând toate aceste domenii prin intermediul unor festivaluri, seminarii, congrese şi târguri. O componentă foarte importantă este promovarea corespunzătoare a produselor gastronomice locale şi transformarea lor într-un brand local”, se arată într-un comunicat al Primăriei municipiului Sibiu.
Sibiu este fondator al Institutului amintit alături de ”Brabantul de Nord, regiunea Minho, regiunea Provence Alpes Côtes d’Azur, Regiunea centrală a Danemarcei – Aarhus, regiunea Lombardia, regiunea Riga, regiunea Istria, regiunea Catalonia şi regiunea Malta. Institutul este condus de profesorul Greg Richards, profesor la Universitatea din Tilburg, Olanda, care ocupă poziţia de preşedinte al acestui organism”.
Se înființează o nouă asociație
Potrivit autorităților locale, după modelul asociației care în 2007 a gestionat proiectul anului cultural, acum va fi înființată Asociația Sibiu Regiune Gastronomică. Rolul acesteia este de a identifica surse de finanțare și de organiza evenimente specifice. ”Regiunile şi entităţile implicate vor fi sprijinite să devină mai vizibile, să îşi promoveze valorile culturale şi turistice. În ceea ce priveşte finanţarea proiectelor locale, regiunile vor trebui să găsească finanţare fie pe plan local, fie să acceseze fonduri structurale disponibile în sesiunea de finanţare 2014-2020”, se arată în comunicatul amintit.
“Am constatat că există şi deschidere, şi interes pentru a adăuga această latură la intenţiile noastre de a construi o imagine turistică a oraşului, un aspect aproape de la sine înţeles, deşi mai rar exploatat. Dacă reuşim să devenim vizibili şi în acest domeniu, sunt convins că va fi o deschidere foarte bună pentru turismul sibian”, primarul Klaus Johannis
Prima capitală, în 2016
Înființat în cursul acestui an, Institutul cofondat de Sibiu va organiza miercuri, la Bruxelles, o expoziţie tematică, în cadrul căreia o serie de vorbitori vor încerca să convingă autoritățile europene de importanța titlului nou înființat. Acesta va fi acordat, pentru prima dată, în 2016, criteriile de selecție a Regiunilor Gastronomice Europene urmând a fi făcute publice în luna ianuarie a lui 2015. În fiecare an, titlul va fi acordat mai multor regiuni (două sau trei), cu scopul de a încuraja colaborarea dintre diferite zone ale Europei.
Foto: Primăria Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Primăria Sibiu , Klaus Johannis , Asociația Sibiu Regiune Gastro , Greg Richards , Institutului Internaţional , Provence Alpes Côtes , Regiune Gastronomică Europeană , Regiunilor Gastronomice Europe
Vizualizari: 1112
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Matei
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
John
Acum 2 ore
John
Acum 2 ore
Adina