Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

"Sibiul inca nu e considerat atractiv pentru investitii mari"

Avem un Ghid de Dezvoltare al Municipiului Sibiului și ce facem cu el? Poate fi el pus în practică sau este pură teorie? Ce efecte are acest ghid asupra cetățenilor simpli? Vom avea mai multe parcuri sau mai multe parcări? Acestea sunt doar câteva din întrebările la care au răspuns arhitecții Andreea Tănase și Michael Engel, reprezentanți ai Fundației Heritas și doi dintre cei care au gândit și redactat Ghidul.
 
Reporter: Prima mea curiozitate, după ce am citit ghidul, a fost cât de aplicabil este el? Întreb pentru că de planuri pe hârtie suntem sătui, pe principiul acesta avem mii de kilometri de autostrăzi în România.
Michael Engel: Din punctul nostru de vedere este destul de practic, creând un cadru pentru tot ce ar urma să se întâmple în oraș. Într-adevăr, este un document strategic și acest tip de documente au tendința de a rămâne teoretice, dar ținând cont de faptul că Primăria Sibiu și-a dorit acest ghid și ținând cont că anumite aspecte sunt deja în curs de implementare, ne dă mari speranțe că el va fi pus în practică. Sunt proiecte și măsuri pe care le vom vedea în următorii zece ani.
Andreea Tănase: Eu aș sublinia și faptul că este un document care a rezultat prin munca mai multor reprezentanți ai comunității, adică nu este un document realizat bilateral, printr-o discuție între cei care l-au redactat. Este un document la care au participat reprezentanți ai mediului privat, ai ONG-urilor, ai instituțiilor private și poate cel mai important lucru este că el nu se adresează doar instituțiilor publice. Deci, ce scrie în ghid nu este strict responsabilitatea administrației. Ghidul poate fi aplicat, în aceeași măsură, de orice actor urban. Aceasta a și fost dorința administrației publice locale, de a avea o platformă prin intermediul căreia să-și facă cunoscute intențiile pentru oraș, bazate pe analize și discuții. Spre exemplu, partea care ține de agenda culturală ne arată că deja sunt integrate noile direcții.
 
Rep.: Un subcapitol care mie mi s-a părut interesant este ”Sibiul oraș inovativ și prosper”, unde se vorbește și despre atragerea de noi locuitori. Eu cred că orașul este deja prosper, avem șomaj mic și investiții străine, însă nu mi-e clar cum poate să-mi îmbunătățească mie nivelul de trai creșterea atractivității?
A.T.: Îți poate îmbunătăți viața în ideea în care trebuie tot timpul să te dezvolți, să fii în trend și să preiei lucrurile noi. Un nivel ridicat de viață se transpune în toate celelalte aspecte, o calitate mai ridicată a spațiilor publice și a serviciilor regăsite în comunitate. Ideea de oraș inovativ a fost aleasă pentru că am considerat că Sibiul are două industrii prin care se poate dezvolta: industriile creative și turismul. Bineînțeles, nu lași în urmă toate celelalte domenii economice. De acord că trăim într-un oraș prosper, cu un nivel de viață mai ridicat decât în alte zone, dar demografic vorbind, populația tinde să scadă. În momentul în care capitalul uman tânăr scade, clar scade prosperitatea și productivitatea. Un oraș dinamic are capacitatea de a atrage în continuu alți oameni, care să mențină nivelul de trai.
M. E.: Trebuie să avem o perspectivă ceva mai largă pentru că Sibiul întotdeauna a fost în competiție cu alte orașe de dimensiuni similare, atât din țară, cât și din Europa de Est. Concurența este foarte mare în a atrage oameni. Este o dramă atunci când oameni tineri, educați, aleg să plece către Vest. Noi trebuie să ne gândim ce le putem oferi astfel încât ei să rămână, în primul rând sibienii să rămână acasă și pe urmă să atragem alți oameni.
 
Rep.: Subcapitolul meu ”preferat” este cel care face referire la reconversia zonelor industriale din interiorul orașului. Se vorbește despre asta în din 2007 și n-am văzut nimic concret. 
A.T.: Eu vă pot un exemplu, la Polsib, unde chiar în prezent se întâmplă o reconversie. Trebuie înțeles că acele zone sunt private, iar instrumentele legale ale administrației de a interveni sunt limitate. Când se demarează o investiție nouă, prin reglementările de urbanism și toate consultările se pot crea beneficii pentru comunitate la nivel de spații publice sau dotări. Însă primul pas trebuie să vină din partea unui investitor. Noi am avut și discuții cu reprezentanți ai domeniului imobiliar și, din păcate, Sibiul încă nu este considerat o locație atractivă pentru investiții mari.
M. E.: Pentru investiții mari sunt necesare și suprafețe mari de teren, iar în Sibiu acestea oricum sunt limitate și la prețuri prohibitive. Terenurile existente au dezavantajul că sunt poluate. Un investitor trebuie să decidă între un proiect la marginea orașului, unde are nevoie de forță de muncă, infrastructură și transport public, sau un proiect în oraș, unde cumpără un teren care are clădiri pe el și care trebuie dărâmate. Decizia este destul de evidentă.
 
Rep.: Ghidul alocă un spațiu destul de generos problemei spațiilor verzi. Dacă este să fim sinceri, fără Parcul Sub Arini, care este destul de mare și se întinde spre zona centrală, Sibiul nu prea are parcuri și spații verzi. Unde să apară ele?
A.T.: Tema atinsă în ghid este oarecum mai largă decât strict spațiul verde. Aici este vorba și despre o serie de investiții în zona de green energy și o abordare responsabilă. Primăria are deja în vedere o serie de proiecte legate de această zonă și despre care o să aflați mai multe la timpul potrivit. Pe de altă parte, am vrut și noi, la rândul nostru, să subliniem necesitatea spațiilor verzi. Lumea își dorește foarte mult ca amenajările din cartiere să aibă în vedere și extinderea spațiilor verzi.
M.E.: Aici este aceeași problemă pe care am punctat-o și mai devreme, majoritatea terenurilor nu sunt ale administrației publice. Dar, prin stabilirea și aprobarea unei astfel de obiectiv de dezvoltare, apar anumite obligații care nu mai pot fi ignorate pe viitor, se va ține cont și mai mult de înființarea spațiilor verzi. O contradicție apare însă și în ceea ce spun oamenii. Pe de o parte vor mai multe locuri de parcare, iar pe de altă parte vor mai multe spații verzi. Trebuie găsit un echilibru. Dorințe sunt multe, realitatea necesită un consens.
 
Rep.: Și legat de acest aspect, în ghid se vorbește și despre creșterea siguranței deplasării pe bicicletă. Au fost, din păcate, accidente mortale în care au fost implicați bicicliști și soluții nu am prea văzut.
M. E.: În momentul de față se poartă discuții destul de avansate pe această temă. Asociația Tură în Natură derulează chiar în această perioadă un proiect ce are ca obiectiv creșterea siguranței în trafic pentru bicicliști. La primărie au loc întâlniri periodice, la care participă bicicliști, ONG-uri, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai Consiliului Județean, ai Prefecturii și alții, întâlniri în cadrul cărora se caută soluții concrete. Un prim pas este făcut, toată lumea este de acord că ar trebui luate măsuri. Următorul pas este să venim cu soluții, dar asta nu se poate face de azi pe mâine. Este un proces destul de lung care începe cu recunoașterea nevoii de îmbunătățire. Dar aici eu am mari speranțe că se va întâmpla ceva.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

6 comentarii

alzara

Acum 9 ani

Un pas important ar fi delimitarea unei zobe metropolitane.
Raspunde

...

Acum 9 ani

un pas mai important ar fi abolirea aprobarilor pentru cladiri supradiensionate sau care prin dispunere nu mai lasa loc suficient de drum/parcari/spatii verzi in jurul lor.
Raspunde

@2

Acum 9 ani

Spune-le ălora din Mărginime să -și facă hoteluri mai mici. Li se rupe... Du-te tu, un om obișnuit să iei un certificat de urbanism, o aprobare pentru o mansardare sau amenajare a podului existent, sau un banal certificat de nomenclatură stradală. Vei vedea ce pățești cu idioatele de la urbsnism...
Raspunde

alin

Acum 9 ani

Doreşti un căştig suplimentar part-time? Trimite cuvântul job la [email protected]
Raspunde

Independent

Acum 9 ani

Sansa la o noua cariera! Te-ai gandit vreodata la succesul tau in viata fara sa depinzi de sefi? Noi vrem sa-ti oferim cheia succesului si inceputul la o noua cariera de durata si cu castiguri garantate. Uita de sefi si de program fix ,fii tu insuti seful tau ,dar pentru asta trebuie sa ai incredere in tine si in succesul ce iti bate la usa. Nu e MLM, *** sau alte prostii , e doar o afacere ce iti poate schimba viata , cu doar 2-3 ore pe zi,un calculator si o retea de internet. Incheiem contract legal fara comisioane sau taxe de mediere, dar in plus oferim cursuri gratuit. Multi deja lucreaza cu noi si sunt foarte multumiti,e randul tau sa actionezi acum. Pentru alte detalii trimite INFO la adresa de email: [email protected]
Raspunde

Mihai

Acum 9 ani

Cine sunt acesti pacalici( arhitecti?) care-si dau cu parerea. Se pare ca sunt de nivelul semianalfabet al reporterului
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus