Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

FOTO. In curand nu mai cad bucati de case. Cad case pe de-a-ntregul

Mai multe case din Sibiu, din cauza vechimii şi a lipsei de întreținere, se află într-o stare avansată de degradare, iar proprietarii nu vor sau nu au bani să le reabiliteze. Turnul Sfatului a inventariat situația mai multor imobile aflate într-o stare avansată de degradare, care ar putea periclita siguranţa publică: casa din Piaţa Armelor nr. 6, Tribunei nr. 5 sau casele de pe strada Andrei Șaguna aflate la nr. 11, 13 şi 15. Sunt doar câteva exemple preluate chiar din zona zero a orașului. Pericolul este real: acum câțiva ani, în capătul străzii Nicolae Bălcescu a murit o femeie din cauza unui ornament desprins, iar pasagerii din stația de autobuz amenajată pe strada Andrei Șaguna au scăpat doar cu o sperietură după desprinderea unor bucăți de tencuială.

“Mai sunt situaţii la casa din Piaţa Mică nr. 22, dar Primăria a alocat bani pentru a o repara. Acolo soluţii există. În Piaţa Mică nr. 25 există o situaţie similară, dar iarăși Primăria a alocat bani şi va fi restaurată. Problemele cele mai mari sunt pentru casele aflate în litigiu, precum casa de pe strada Movilei la intersecţie cu Argintarilor. Cum casele sunt în litigiu, nimeni nu mai investeşte, nici statul român, nici proprietarul, practic sunt ale nimănui. Toate acestea sunt monumente istorice. Din păcate, nu există un cadru legal pentru cei care nu au bani de a fi ajutaţi. De exemplu, casa de pe strada Andrei Șaguna nr. 6, căreia i-a căzut tencuiala. Oamenii caută bani, dar nu au de unde efectiv, costă foarte mult. La fel, pe strada Constantin Noica 48 sunt mulţi proprietari, dar nu au bani” descrie situația Răzvan Pop, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Sibiu.

O casă cu zidul prăbușit

Imobilul aflat în Piaţa Armelor la numărul 6 intră în zona de protecţie a monumentelor istorice. În anul 2010, o parte din zidul casei s-a prăbuşit, iar proprietarul de atunci declara pentru Turnul Sfatului că nu avea bani să o renoveze. Acum, imobilul are un nou proprietar, iar acesta a pornit demersurile pentru lucrările de consolidare. “Imobilul se află în atenția compartimentului Disciplina în Construcții din cadrul Poliției Locale. Imobilul în cauză și-a schimbat anul trecut proprietarul, iar compartimentul Disciplina în Construcții a emis către acesta un avertisment scris cu privire la starea de degradare a imobilului, informându-l despre obligațiile pe care le are conform Codului Civil de a-și îngriji locuința și despre sancțiunile pe care le riscă în cazul contrar. Proprietarul în cauză s-a și conformat și a început demersurile pentru lucrările de consolidare, obţinând deja un certificat de urbanism pentru aceste lucrări în luna decembrie 2014. Inspectorii municipalității vor monitoriza acest caz în continuare”, susţin reprezentanţii Primăriei. 

Turnul Sfatului a reuşit să ia legătura şi cu proprietarul. “Doresc să reabilitez clădirea, aşteptăm toate actele necesare. De săptămâna viitoare, vrem să facem un pic de curăţenie şi stabilizare”, a declarat noul proprietar al casei.

La adresa strada Tribunei, nr. 5 se află un imobil clasat monument istoric, a cărui proprietate este în litigiu. ”De patru ani locuim aici şi n-am văzut pe nimeni”, spune o vecină despre casa aflată într-o avansată stare de degradare.

Case care așteaptă un nou proiect

Un caz mai special îl reprezintă casele de pe Andrei Șaguna nr. 11, 13 şi 15, aflate în parte în proprietatea omului de afaceri Dumitru Ghişe. Acestea intră în zona de protecţie a centrului istoric. Primăria a eliberat la finalul lui 2012 două certificate de urbanism pentru desfiinţarea a două imobile (nr. 11 și 15) şi a anexelor acestora. Alături de imobilul de la numărul 13, acestea făceau parte dintr-un proiect aprobat de Consiliul Local Sibiu în decembrie 2008, pentru construirea unui “centru urban integrat”, cu spații de birouri, cazare și comerciale. PUZ-ul adoptat atunci a fost anulat în 2011, când a fost implementat noul Plan Urbanistic General.

“În clipa în care a intrat PUG-ul în vigoare, PUZ-ul nu a mai contat. Putea eventual să preia PUG-ul reglementările, ceea ce nu s-a întâmplat. Proprietarul doreşte să facă mai mult decât poate zona aceea să susţină şi nu-şi primește aviz de la Ministerul Culturii. Fundamental e ceea ce se va pune în loc, indiferent că se păstrează faţadele sau integral corpul de clădire sau că se înlocuieşte complet. Esenţial nu este faptul că dispare, ci trebuie să ne gândim ce punem în locul lor. Nu spune nimeni că lucrurile trebuie să moară aşa cum sunt sau că nu trebuie să dezvolţi nimic, dimpotrivă”, afirmă Alexandru Găvozdea, preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Sibiu-Vâlcea.

Reprezentanţii Direcţiei judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Sibiu au luat atitudine şi au înaintat sesizări Poliţiei Locale şi Primăriei Sibiu. “Anul trecut am mers de trei ori în inspecţie cu Poliţia Locală, am trimis sesizare şi către Primărie, pentru că ei se ocupă de astfel de cazuri, şi din punctul nostru de vedere casa nu este întreţinută. I-am rugat să ia măsurile necesare”,  declară Răzvan Pop.

Doar Primăria poate să atragă atenţia proprietarilor”

“Noi putem constata doar că acele case nu sunt întreţinute. Doar Primăria poate să atragă atenţia proprietarilor, atunci când casa poate să devină pericol public. Se spune că sunt două situaţii: una cu proprietari răuvoitori şi una cu proprietari care, chiar dacă sunt bine intenţionaţi, nu au soluţia financiară. Nu există, din păcate, un cadrul legislativ pentru a fi ajutaţi”, explică Răzvan Pop.

Taxă pentru ruină

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a anunţat, acum o săptămână, la televiziunea Digi24, că va introduce “taxă pentru ruină”, astfel că proprietarii caselor lăsate în paragină vor fi supraimpozitaţi. “Ministerul de Finanţe a fost de acord cu măsura, dar cu aplicare de la 1 ianuarie 2017, astfel încât actualii proprietari să-şi ia măsuri de prevenire, ori să repare aceste clădiri, ori să le vândă”, a declarat Ilie Bolojan, președintele Asociaţiei Municipiilor din România, pentru sursa citată.

“Propunerea era de până la de cinci ori. Asta înseamnă că într-o localitate poate să nu crească, în alta, unde primarul consideră că aspectul este destul de degradant şi că loveşte în interesul oraşului, Consiliul Local să poate să o aplice”, a declarat  Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor Publice.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

7 comentarii

Lucian

Acum 9 ani

Mai sunt si alte ruine care pun in pericol cetatenii... de exemplu sura/hangarul dintre Aleea Steaza si statia de autobuz.
Raspunde

marginean

Acum 9 ani

oriunde in lume notiunea de \"proprietar\" si de \"sarac\" nu merg impreuna, in Romania, da! Un proprietar daca nu are mijloace sa-si intretina proprietatea, o vinde. In Ro. s-au cerut pentru o camera cu acces la WC comun, 19 \"proprietari\" pe curte, 100.000 de euro si locuinta de 3 camere la bloc , normal ca nu e nimeni nebun sa cumpere, asa ca se distruge tot, voit si nevoit. Legea chiriasilor care au cumparat pe nimic a fost facuta prost si acum se vad consecintele.
Raspunde

v

Acum 9 ani

Articol partial documentat. Fostul propritar din P-ta Armelor 6, a incercat de nenumarate ori sa-si \"renoveze\" casa inainte de 1989. A intocmit nenumarate proiecte care au fost respinse de Primarie sub diverse motive. Este important ca sa se pastreze arhitectura veche, dar mai important ar fi ca renovarile sa fie aprobate nu sa se invoce diverse motive de respingere.
Raspunde

xyz

Acum 9 ani

@3, inainte de 1989? Si de atunci pana acum, ce dracu a facut ?
Raspunde

unu

Acum 9 ani

bai mare propietar dar ce chitiasi nu au dreptu s-au esti si tu un imbogatit al tranzitriei ,ba ca s-a cei trebuie s-a si dai ,facilitati ca nu se poata cu pensi de *** s-a repari o casa ,s-au esti interesat s-a iei o asemenea casa ,,vei fi si tu unu din speta imbogatitilor ,peste noapte din tot felu de combinati de mostenitori ,vrei singur in curte ,ba chiriasi au cumparat cu cit au cumparat si sutele de mii de chiriasi de la blocuri apartamebtele si acum au pretenti s-a le vinda cu de la 40 000 de euro in sus si la sibiu sunteti o gasca care ati nenorocit o gramada de amarasteni cu documente false de propietari ,cred ca se va ajunge si la voi dupa modelu ,hrebenciuc via nastase 4 case ,asta care dupa ce s-a vazut cu en case ,a tot modificat legile ,ba dupa ce ai furat ca legile tot voi leati dat cind locuiati intro amarita de garsoniera ,acum nu mai este buna ca avantajeaza pe amariti rusine ,va vine rindu s-a dati socoteala ,miseilor si perversilor ,vati promovat legii ticaloasc si discriminatori intre voi ,veti urma calea lui udrea ,cocos etc ,toti interlopi ati condus tara si rezultatu se vede voi propietari de cvartale si amariti pe drumuri ,s-a vi ca itio vind eu zona centrala cu 200 000 de euro cu buda pe culoar si baia la lighean
Raspunde

sorin

Acum 9 ani

Mafia traieste,nu se preda! Sunt locuri in lume in care NU se construieste NIMIC in afara specificului local.Vrem beton si sticla(vezi B-ul Victoriei colt cu Jiului-sau Renne)-chiciuri! Cladiri cu rezonanta si iz istoric au disparut si dispar ! Pacat,pacat de ....LACOMIE!!!!!
Raspunde

x

Acum 8 ani

Pana si pasarea Phoenix a renascut din cenusa. Oare nu poate sa renasca molozul caselor daramate intr-un cinema multiplex?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus