Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
14°C

Dottore de Sibiu. Sau cum sa copiezi un text in care esti luat la misto

Deoarece, în repetate rânduri, diferite articole publicate de ziarul Turnul Sfatului au fost de îndată preluate de Ora de Sibiu, unul din site-urile de știri locale, fără a cere permisiunea și fără a cita sursa, am decis să testăm măcar vigilența adepților ”copy-paste”. Pentru acest lucru, în ediția de ieri a Turnul Sfatului, articolul referitor la sumele alocate de către Consiliul Local Sibiu pentru proiectele de pe Agenda culturală 2015 a fost ”puțin preparat”. Mai exact, lista proiectelor adoptate de consilierii locali a fost rearanjată în redacția Turnul Sfatului. Proiectele în discuție au fost astfel ordonate, încât citind prima literă a titlurilor aranjate între pozițiile 23 și 36 să rezulte sintagma ”POPESCU COPIAZĂ”, sintagmă care face aluzie la numele redactorului șef al Orei de Sibiu, Dragoș Popescu. Numele acestuia a fost ales deoarece este principalul ”suspect” de acțiuni de tip ”copy-paste”.

Nu a durat mult

Turnul Sfatului a publicat articolul referitor la sumele alocate celor 89 de proiecte de pe Agenda culturală a Sibiului joi, 26 martie, la ora 15:04 minute (la aproximativ o jumătate de oră după finalizarea ședinței Consiliului Local). Cei de la Ora de Sibiu nu au așteptat prea mult nici ei: la ora 16:05, când am verificat noi, site-ul respectiv copiase deja textul publicat de Turnul Sfatului. Inclusiv tabelul proiectelor astfel aranjate încât să redea expresia ”POPESCU COPIAZĂ”.

Au șters furtul

Pentru că nu este prima dată când astfel de texte sunt copiate ”la minut” și fără nicio jenă, în ciuda repetatelor atenționări mai mult sau mai puțin amicale din partea redactorilor Turnul Sfatului, de această dată am decis să cerem și explicații oficiale celor de la Ora de Sibiu. ”Vă rog să îmi oferiți o declarație referitoare la motivul pentru care reporterii/redactorii Ora de Sibiu copiază texte din ziarul Turnul Sfatului, fără a cita sursa și fără a solicita permisiunea copierii acestor texte. Declarația solicitată îmi este necesară redactării unui articol”, este parte a e-mailului trimis pe adresa de contact a site-ului amintit.
În urma trimiterii acestui mail, pe site-ul Ora de Sibiu textul copiat de pe Turnul Sfatului a fost înlocuit. Operațiunea nu a apucat a fi făcută, însă, înainte de a face câteva printscreen-uri ale site-ului care fură texte.

”Explicațiile”

Primul care a reacționat, la câteva minute după trimiterea e-mailului, a fost Dragoș Popescu, care solicita pe un ton ironic ”un link” cu articolul copiat. ”Nu mă obosesc să îți mai răspund pentru că nu știu despre ce vorbești”, a arătat Popescu la finalul unui scurt schimb de SMS-uri.
A răspuns, însă, Sebastian David, cel care se semnează ”editor general”.  ”Politica publicației noastre este total împotriva unor astfel de practici, de preluare a unor texte fără precizarea sursei. Este în interesul sibienilor să afle despre tot ce se petrece în orașul lor, indiferent de publicația pe care o urmăresc. Un articol poate fi preluat în limita a 500 de semne și citarea sursei. Este suficient ca ulterior, cititorul să meargă la sursa originală, dacă dorește informația completă. Vă asigurăm că daca ne veți spune despre ce articol vorbiți, autorul va fi sancționat drastic pentru a nu fi citat sursa. Date fiind regulile stricte pe care le avem, nu credem totuși că a fost copiat vreun text fără a respecta regula celor 500 de semne și trimitere la sursa”, este răspunsul pompos al lui David.
Textul copiat ieri de Ora de Sibiu număra fix 7.750 de semne. Este semnat de un anume Bogdan Savin, un nume pe care niciunul din redactorii Turnul Sfatului nu l-au văzut vreodată pe teren.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

15 comentarii

RĂZBOI!

Acum 9 ani

La ora 15:00 în Piața Mare la o bătaia între cele două redacții?
Raspunde

POpescu, cel care copiaza

Acum 9 ani

Sebastian David este aproape de interesele sibienilor........din Tenerife se vede foarte bine.
Raspunde

mmm

Acum 9 ani

Corect, sa puna mana sa fure articole de la Vice, ce naiba!
Raspunde

student valcean cu buletin de sibiu

Acum 9 ani

voi toti ati facut facultatea de Jurnalistica din sibiu ? Ca sunteti penibili.
Raspunde

oana

Acum 9 ani

Eu stiu un lucru: in ora de sibiu apare intr-o zi oarecare un articol oarecare cu titlu care incepe asa \"Numai putin de 14 companii.......\" ce ziceti????
Raspunde

dan

Acum 9 ani

El si cu Sabina patru, doi agramati.
Raspunde

Olteanu\'

Acum 9 ani

Unde mai pui ca olteanu\' asta ne face si niște festivaluri gen : \" Sibiul de altădată\" de unde pana mea știi tu cum era Sibiul in trecut când tu ai fost adoptat prin măritat aici de fosta nevasta! Cine le da la ăștia bani pe mâna ?
Raspunde

POpescu, cel care copiaza

Acum 9 ani

trebuie laudata ideea asta alui Traian, cu Popescu copiaza.E geniala, bravo Traianel
Raspunde

eu

Acum 9 ani

ca sa mai zic CA COpiaza si gresit, sau le e foame?! Sapt asta a fost 3 intr-o zi. ;) Bhhhheettoonnn.:)))
Raspunde

PUPINCURISTU\'

Acum 9 ani

asa cum ne asteptam.. Deleanu corectul nu e asa de corect.. Tipic pt el.. ***
Raspunde

Pt 10

Acum 9 ani

numele commentului este descrierea perfecta pt el.Felicitari turnul sfatului ca il puneti la punct pe acest infect care posteaza vesnic numai minciuni.
Raspunde

lol

Acum 9 ani

Popiescu este un pupincurist dobitoc, macar astia de la Turnul sasului sunt mai scoliti.
Raspunde

Exista si dottorite la Sibiu

Acum 9 ani

***www.medievistica.ro/pagini/disc_conexe/texte/istoriografie/starile/Plagiat.pdf
Raspunde

Tiffanu

Acum 9 ani

Dottore popescu, tocmai el care striga de dottore ponta? El, fanul udrei si basescului? :)) Ce ti-e si viata asta.. :)
Raspunde

Andras

Acum 9 ani

Popescu, scoala nu, caracter nu, cultura si educatie de unde ? Un limbric postac asteptand resturi. Din cauza unor impostori ca asta nu mai are presa nicio credibilitate.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus