Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

"In Constitutie este stipulat ca nu exista cenzura, in realitate exista insa «dreptul telefonului»"

Luiza Doroșenco este un cetățean moldovean, care locuiește în Transnistria. Nu știe limba română și nu e doar un moft folosit de majoritatea transnistrenilor. Chiar nu știe. Cu toate acestea, este unul din cei mai vehemenți critici la adresa regimului de acolo. 
La sfârșitul acestei săptămâni, Luiza Doroșenco s-a aflat în Sibiu, unde a participat la workshop-ul internațional de dialog Chișinău – Tiraspol, organizat de Universitatea Lucian Blaga, intitulat ”Analiză comparativă a dezvoltării pe cele două maluri ale Prutului”.
 
Reporter: Ce diferențe sunt între presa din România și media din Transnistria?
Luiza Doroșenco: Nu citesc presa românească, pentru că nu cunosc limba română.
 
Rep.: Cu siguranță citiți presă europeană. Puteți face o comparație.
L. D.: Prima diferență este accesul la informație. În Transnistria este foarte dificil și vorbesc aici mai ales de presa independentă. Presa de stat, ziariștii care lucrează la media de stat, ei nu au probleme , pentru că ei nu scriu decât ce li se cere. Al doilea aspect negativ este cenzura și autocenzura. În Constituție este stipulat că nu există cenzură, în realitate există însă «dreptul telefonului». Sunt interdicții în reflectarea anumitor teme, de a scrie despre cineva, de a intervieva pe cineva anume, inclusiv despre unii de deputați ale căror drepturi sunt consimțite în legislativ. Avem situații de la care pornesc și altele conexe, pe care nu le găsești în democrațiile avansate, președintele este cel care încalcă drepturile mass-mediei. 
Dat fiind faptul că o mare parte din cota de piață a presei este de stat, după instituirea în funcție a actualului președinte, Evgheni Şevciuc, acesta a luat din subordinea Sovietului Suprem, adică a legislativului, controlul, constituirea și organizarea instituțiilor media. Chiar mulți din deputați nu au acees la mass-media, chiar dacă sunt instituții ce țin de stat.
În fond, în repetate rânduri am încercat să aduc amendamente la legislația referitoare la mass-media, n-au trecut modificările și atunci, încâlcând cadrul legal existent, putem comunica.
 
Rep.: Nu vă e frică de aceste realități?
L. D.: Sigur că mi-e frică, dar fiecare cuvânt pe care-l rostesc, îl pot întări cu acte legale. Puteți vedea și în raportul pe care l-am scris referitor la media din Transnistria, la fiecare afirmație fac referire la chestiuni legale, pot proba absolut totul.
 
Rep.: Ce viitor vedeți pe termen lung pentru Transnistria?
L. D.: Întrebarea este complicată, e dificil pentru mine să răspund. Tot timpul mă gândesc care poate fi viitorul Transnistriei și din punctul meu de vedere, viitorul acestei republici este în intriorul Republicii Moldova. Spun asta pentru că baza demografică, economia ruinată, cu toți acești factori nu văd cum s-ar putea permite o existență autonomă.
 
Rep.: Ce pot păți eu, ca jurnalist, dacă merg să vizitez Transnistria?
L. D.: Cu ce scop?
 
Rep.: Pentru a scrie despre realitățile de acolo.
Trebuie să primiți acreditare. La sfârșitul anului trecut s-a modificat cadrul legal în acest domeniu și acum e nevoie de o procedură mult mai complicată. Trebuie să vă înregistrați ca o persoană juridică, să aveți oficiu, birou, contabil și să plătiți impozit aici. Există și o a doua variantă cu care evitați asemena proceduri, dar doar în cazul în care puteți să demonstrați regimului de acolo că veți prezenta o situație favorabilă lor. Există și a treia variantă, intrați, nu declarați că sunteți ziarist, ascundeți aparatul de fotografiat și vă comportați ca un turist. În această a treia variantă e indicat să vă aștepte cineva acolo, iar în discuții trebuie să vă comportați ca un turist. Dar oricum există un risc, pentru că KGB-ul de acolo lucrează foarte bine.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus