Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Pentru casele-pericol din centru: vin amenzile!

Controalele Direcției pentru Cultură și Patrimoniu, somaţiile şi amenzile Departamentului Disciplina Muncii au ajuns o practică la ordinea zile în ultimele trei luni, după ce autorităţile au constatat că mai multe astfel de imobile pun în pericol siguranţa trecătorilor.
În februarie, în dreptul a cel puţin trei clădiri monumente istorice de pe Bulevardul Bălcescu, trecătorii erau avertizaţi de plăcuţe pe care scria „Atenţie cad bucăţi”, iar trotuarul era împrejmuit de bandă care interzicea trecerea. „Realitatea crudă”, cum spune Răzvan Pop, directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu, este că acesta e doar începutul şi anul viitor numărul clădirilor „de pe care cad bucăţi” o să fie şi mai mare.
„Sunt clădiri în stare de degradare avansată, în sensul că starea lor pune în pericol siguranţa celor care trec zilnic pe lângă ele şi chiar a celor care locuiesc în ele. Asta se întâmplă pentru că reabilitări s-au făcut în 2007 şi de atunci nu a mai prea reabilitat nimeni nimic. Aşa că numărul celor care pun în pericol cetăţenii e mare anul acesta, dar la anul o să fie şi mai mare dacă nu se iau măsuri. Simbolul acestor benzi din faţa clădirilor arată o realitate crudă, arată lipsa de grijă a proprietarilor pentru clădirile monument istoric. Tot luna viitoare începe seria controalelor la clădirile care au primit diverse avize de la Direcției pentru Cultură și Patrimoniu. Trebuie verificat dacă proprietarii acestora au executat şi implementat corect ceea ce era prevăzut”, spune Răzvan Pop.

Amenzi de până la 2.500 lei

Direcția pentru Cultură și Patrimoniu participă la controale alături de reprezentanţi ai Primărie Sibiu, aceştia din urmă fiind cei abilitaţi să aplice amenzi. Sumele prevăzute de lege sunt cuprinse între 1.000-2.000 lei pentru persoane fizice şi 1.500-2.500 pentru persoane juridice. Reprezentanţii Primăriei Sibiu spun că scopul amenzilor este „de a-i determina pe proprietari să facă reparaţiile necesare pentru ca starea imobilului respectiv să nu pună în pericol siguranţa trecătorilor”. Tot Direcţia pentru Cultură și Patrimoniu mai este în măsură să facă sesizări către Poliţie, caz în care se începe o cercetare de ordin penal. Răzvan Pop spune că în a doua jumătate a lunii se vor demara controale la monumentele din judeţ, care nu au mai fost controlate în ultimii ani. Dintre cele 1.014 monumente existente în judeţ, vor fi vizate în special cele din mediul rural.

Exemplele ”așa da”

Chiar dacă la majoritatea clădirilor problemele sunt determinate de iresponsabilitatea proprietarilor, reprezentanţii instituţiilor spun că sunt şi proprietari din Sibiu care pot fi daţi ca exemplu. Printre aceştia se  numără proprietarii imobilului situat pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 3, unde a fost reparată cornişa. „Pentru a veni în sprijinul proprietarilor şi noi şi Primăria am simplificat procedura, astfel de tot ce au nevoie pentru a face reparaţii la aceste clădiri este acordul Direcţie pentru Cultură și Patrimoniu. Eu sunt de acord că pentru a reface o asemenea clădire trebuie sume mari şi este nevoie pentru un astfel de demers de sprijinul Guvernului, al Primăriei şi aşa mai departe. Dar noi nu ne referim aici la refaceri majore, ci la intervenţii minore, pe care mi se parte corect să le facă proprietarul pe cheltuiala lui. Dacă vrea proprietarul să facă, face. Că toţi se plâng de bani, dar să fim serioşi, au bani să pună termopane la clădiri, dar nu au bani să repare o cornişă?”, mai spune Răzvan Pop.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

3 comentarii

vai

Acum 8 ani

foarte bine...daca sunt proprietari si fac mii de euro lunar din chirii trebuie sa ingrijeasca cladirile nu sa astepte k la comunisti sa vina statul sa faca renovari si sa le curetze zapada din fata casei
Raspunde

Ana

Acum 8 ani

Este foarte adevărat ce a spus celălat, pentru că nu oricine a primit apartament în centrul orașului, iar daca acum sunt proprietari sunt obligați să-și repare proprietatea
Raspunde

Vicent

Acum 8 ani

Asta insemana sifonarea banilor publici. O reabilitare nu tine nici 10 ani!!!!!!!! Da ce au pus doar gips la tencuiala!!! Asa au ajuns unii sa aiba fonduri pentru campanii, case excursii etc.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus