Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Actualizare. Energosib-ul fuzioneaza cu Urbana. "Nu exista nici cel mai mic risc de intrerupere a apei calde si caldurii"

Cu pierderi de peste jumătate de milion de lei (aproape jumătate din cifra de afaceri) la finele anului trecut, cu pierderi de 40% pe rețelele de apă caldă menajeră, cu o producție de energie termică ”total ineficientă” și fără a avea licență de furnizare a căldurii de mai bine de un an, Energosib va fi desființată.
Energosib SRL este o societate comercială deținută în totalitate de Consiliul Local Sibiu, al cărei obiect este furnizarea căldurii și a apei calde în cartierul Hipodrom pentru 782 de locuințe și sediile a 14 firme. Pentru aceste apartamente, apa caldă și căldura ar urma să fie furnizate de către Urbana SA - o altă societate a Consiliului local – care ar urma să absoarbă prin fuziune Energosibul.

  • Vezi la finalul articolului poziția conducerii Energosib


Rămășițe… și o continuă pierdere

Energia termică a Energosib este produsă în singura centrală de cartier rămasă de pe vremea Energie Termică SA – cea de pe strada Mirăslău, de la nr. 41. Centrala a fost preluată în 1996 de către Nuonsib, un joit-venture în cadrul căruia 66% din părțile sociale erau deținute de firma olandeză Nuon International Renewables Projects B.V., iar restul de către Consiliul local Sibiu. Olandezii au venit la Sibiu pentru a demonstra că sistemul centralizat de distribuire a apei calde și a căldurii este lucrativ, prietenos cu mediul și convenabil pentru clienți (asta în condițiile în care administrația locală încuraja debranșarea masivă a sibienilor de la sistemele centralizate). O vreme așa a și fost, iar în 2008 societatea cu acționariat majoritar olandez avea o cifră de afaceri de 2,9 milioane de lei, un profit de 71.000 de lei și undeva la zece angajați. Din 2009, însă, au apărut problemele, societatea  a intrat pe pierdere, iar olandezii au decis să se retragă. Acest lucru a fost consfințit în aprilie 2010, când cele 66% din părțile sociale ale Nuon International Renewables Projects B.V. au fost vândute Consiliului local pentru suma simbolică de un euro.
Preluarea activității de către conducerea impusă de CL Sibiu nu pare să fi fost de bun augur: numărul abonaților a scăzut ușor (950 în 2009, 927 în 2010, respectiv 796 în prezent), dar pierderile au fost constante. Practic, în niciun an începând din 2010 încoace, societatea nu a mai reușit să aibă profit, ci doar pierderi.

An

Cifră de afaceri

Pierderi

Datorii totale

2009

2,278,899

24,781

665,523

2010

2,390,832

73,609

539,485

2011

2,063,617

229,047

440,913

2012

1,971,635

49,652

400,780

2013

1,841,429

60,375

471,932

2014

1,187,533*

534,390*

-

Note:
Sumele sunt exprimate în lei, sursa: Ministerul Finanțelor
* Sumele sunt aproximative, sursa: Primăria municipiului Sibiu


Explicații: pierderi și lipsă de eficiență. Plus căldura de afară. Plus contoarele de căldură

La 31 decembrie 2014, pe lângă pierderile record de peste o jumătate de milion de lei, SC Energosib SRL mai avea datorii restante de 97.000 de lei. ”Pierderile se datorează, în principal, funcționării centralei termice în condițiile actuale, precum și a reducerii numărului de consumatori”, se arată într-o informare redactată de reprezentanții Primăriei municipiului Sibiu. ”Pierderile pe rețelele de apă caldă menajeră, care au atins 40% din consumul total de apă al societății, sunt de aproximativ 230.000 de lei. Partea de distribuție generează cele mai mari costuri/pierderi financiare, care nu sunt acoperite integral prin tariful de distribuție, avizat de către ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice)”, sunt o altă explicațiile pentru situația Energosib. Alături de acestea, reprezentanții Primăriei mai amintesc de ”producerea total ineficientă de energie termică datorită echipamentelor existente supradimensionate în raport cu cererea actuală de energie termică”. ”În fapt, societatea și-a diminuat cu 40% cantitatea de energie termică livrată (anul 2014, comparativ cu anul 2010), urmare a condițiilor meteo nefavorabile furnizării energiei termice și a debranșărilor unor consumatori”, se mai arată în raportul citat. Mai mult, reprezentanții societății pun pierderile din bilanț pe seama faptului că au clienți care își gestionează atent consumul de apă caldă și căldură.
În fine, situația dezastruoasă din bilanțurile contabile ale societății se datorează – mai susțin autorităților locale – și ”lipsei schemei de sprijin pentru cogenerare de mică putere pentru energia termică livrată în sistemul național”. În traducere, deoarece prețurile de pe piață au fost liberalizate din 2014, cei de la Energosib s-au trezit că vor să vândă energie electrică mai scumpă cu 60% decât prețurile oferite de concurență. ”Lipsa unui preț reglementat pentru energia electrică a dus la o reducere semnificativă a veniturilor din energia electrică livrată în Sistemul energetic național – reducere cu aproximativ 90%, comparativ cu veniturile din energia electrică livrată în 2013”, arată reprezentanții administrației locale.

  • În fapt, apartamentele și spațiile comerciale conectate la Energosib dispun de sistem individual de contorizare a energiei termice pentru încălzire și a apei calde menajere, ceea ce permite consumatorului gestionarea consumului individual și controlului asupra factorilor/costurilor cu energia termică. În afara efectelor benefice pentru consumatori, legate de un confort sporit în combinație cu un consum mai scăzut de energie termică, acest sistem a cauzat reducerea cantității de energie termică livrată de societate, pe fondul unor condiții meteo nefavorabile furnizării agentului termic pentru încălzire. Astfel, cantitatea de energie termică livrată în perioada ianuarie – aprilie 2014 a fost cu 27% mai mică față de aceeași perioadă din anul 2013”, raport Primăria Sibiu


Soluția are un alt nume: Urbana

Pentru ca cele 800 de familii sibiene să nu rămână în frig, iar sistemul centralizat de acum să funcționeze în continuare este nevoie de ”realizarea unor investiții care să conducă la reabilitarea și modernizarea cât mai urgentă a rețelelor de termoficare, redimensionarea echipamentelor de producție la cererea actuală de energie etc.”.
Cât privește partea legală referitoare la licența de distribuție, Consiliul local va adopta o hotărâre prin care va scoate din capitalul social al Energosib rețelele de termoficare, iar mai apoi le va concesiona printr-un contract de delegare a gestiunii.
Volumul de investiții pentru ca sistemul centralizat să funcționeze în continuare nu este făcut public de către reprezentanții administrației. Dar poate fi suportat de către SC Urbana SA, se arată în raportul redactat de reprezentanții Primăriei. De altfel, Urbana este soluția, în viziunea administrației locale. Prin urmare, într-o ședință extraordinară programată pentru săptămâna viitoare, consilierii locali sunt chemați să aprobe fuziunea prin absorbție între Urbana SA (ca societate absorbantă) și Energosib SRL (ca societate absorbită). În aceeași ședință extraordinară, consilierii locali sunt chemați să aprobe și scoaterea rețelelor de termoficare din capitalul social al Energosib, în vederea concesionării lor și – astfel – se creează cadrul legal obținerii licenței de distribuție a căldurii.

De ce Urbana?

Reprezentanții Primăriei susțin că a fost aleasă soluția fuziuni cu Urbana din motive atent studiate. ”Având în vedere faptul că societatea Urbana a activat până în anul 2011 și în domeniul calculului și repartizării cheltuielilor cu utilități pentru locuințe, activitate care face parte din portofoliul de activități al societății Energosib, societatea Urbana a dobândit experiența necesară optimizării acestui tip de servicii”, se arată într-un raport aprobat de primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor. Raportul respectiv mai enumeră și alte motive cu caracter mai degrabă principial (control eficient al fluxului de numerar, diversificarea activităților, îmbunătățirea politicii de marketing și publicitate).
Poate mai merită amintit că cei de la Energosib au aplicat în 2014 câteva măsuri ce au avut drept obiect diminuarea cheltuielilor. A fost redus timpul de lucru al personalului propriu, nu au mai fost acordate tichete de masă sau alte bonusuri, iar pe timpul nopții furnizarea apei calde a fost întreruptă pentru a fi redus consumul de gaz. În plus, au mai fost distribuite și pliante pentru a mai atrage noi clienți. ”Cu toate acestea, potențialii consumatori nu și-au manifestat interesul față de această acțiune”, notează reprezentanții Primăriei.

Ce spun cei de la Energosib

După publicarea articolului redactat pe baza proiectului de hotărâre supus dezbaterii de către consilierii locali, conducerea Energosib SRL a trasnmis un punct de vedere ziarului Turnul Sfatului.

”Pentru clienții Energosib  NU există nici cel mai mic risc ca, în urma fuziunii, să fie afectați de întreruperea furnizării căldurii și a apei calde. Această fuziune fiind o operațiune de reorganizare, nu va implica desființarea activității de producere și furnizare a energiei termice.

Pentru o înțelegere corectă și completă a situației juridice și economice actuale a societății Energosib  vă comunicăm următoarele:

Societatea nu a funcționat ilegal de la expirarea licenței, tarifele de furnizare si distribuție  a energiei termice fiind în continuare aprobate de autoritatea de reglementare competentă (ANRSC). Mai mult, conform reglementărilor legale operatorul serviciului are obligația să asigure continuitatea serviciului public de alimentare cu energie termică.

În ceea ce privește reducerea veniturilor din energia electrică,  Energosib a fost nevoită, urmare a modificărilor legislative, să livreze cantitatea de energie electrică produsă în cogenerare de înaltă eficiență pe piața liberă de energie, concurând cu producătorii mari de energie electrică în cogenerare și producătorii de energie electrică din surse regenerabile, care pe lângă prețul pieței primesc diferite forme de sprijin de la stat.

În concluzie: nu există nici un pericol de debranșare pentru clienții Energosib, aceștia vor beneficia în continuare de aceleași servicii la un nivel calitativ cel puțin la fel de ridicat ca și până în prezent”, se arată în comunicatul transmis pe adresa redacției Turnul Sfatului.
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Vicent

Acum 8 ani

Si uite asa se indeplineste visul lui Johann si al lui Gradinaru. Desfintarea tutror centralelor termice din Sibiu, ca sa poata sa aiba clienti pentru firmele de profil la care bagat bani negri. Si in relatia cu Nuon micul Mare sas a facut tot ce a putut sa le bage bete in roate. Restul este ham, ham si pupincurism!
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 8 ani

Poate primim si organigrama firmei.Pina mai studiaza \'\'foarte atent\'\'oportunitatea introducerii altei firme de succes,\'\'Urbana\'\' adica,in aceasta afacere,noi studiem afacerea.Surprinzator ca dupa bilantul din 2010,cind pierderile se triplasera fata de 2009,in loc sa se reduca acestea s-au inzecit,fata de acelasi an de referinta.Cine a aprobat bilanturile?Cumva CL Sibiu,in calitate de unic administrator?Putem avea acces la HCL,in cazul in care s-a emis?Putem afla cine a initiat prezumtiva HCL?Cam astea ar fi minime intrebari,daca articolul ar fi fost postat la \'\'Anchete\'\'.Fiind postat la \'\'Publicitate\'\' am o singura intrebare:Nu v-ati trezit din betie,inca?
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 8 ani

Inca ceva: cf\'\' ***www.anrsc.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=4633%3Ascenergosib-srlsibiu-&catid=54%3Aoperatori&Itemid=1\'\',licenta firmei energosib a expirat in 09.12.2013,prin urmare,daca nu si-a reinnoit-o a functionat ilegal dupa aceasta data,iar HCL Sibiu nr.3/30.01.2014,nu-i prea cusera.Ce parere \'\'publicitara\'\',nu \'\'publicistica\'\' aveti,dl. Deleanu?PS:Ceva despre pochi,nimic?Suntem in Saptamina Mare si dvs. nu-i onorati?Deschideti discutia ca-i \'\'onorez\'\'eu.
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 8 ani

@Till Eulenspiegel. În cazul în care aveți o opinie, un comentariu sau o idee constructivă legat de acest articol, sunteți liber să contribuiți. Dacă, însă, aveți chef de bășcălie și de aruncat cu săgeți referitor la publicistică, publicitate și așa mai departe, vă spun de pe acum că așteptați degeaba reacții.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 8 ani

@ 4(posibil dl. Deleanu):Tocmai am primit o reactie deci n-am asteptat prea mult!In alta ordine de idei, am expus fapte(presupun ca puteti accesa ambele surse) iar in cazul in care considerati ca merita o tranlatare de la \'\'Publicitate\'\' la \'\'Anchete\'\' n-am nicio indoiala c-o veti face.Firesc ar fi sa va intereseze mai mult faptul ca o firma a CL Sibiu a funcitionat fara a avea licenta decit micile mele ironii,nu de alta da\'e soarta a 800 de apartamente in joc,iar discutia ati inceput-o dvs.Cum ar veni,cine a inceput?PS:Retractez intrebarea finala de la postarea nr.2.
Raspunde

CAS 13

Acum 8 ani

De fapt acest joc murder al SC Energie termica SA,cu sprijinul nemijlocit al primarului a inceput din anul 2001 cand contrar prevederilor contractului de concesiune al serviciului de furnizare agent termic si apa calda, gradinaru impreuna cu fostul viceprimar liberal din perioada 1996-2000 ACUM ANGAJAT LA APA CANAL a inceput avizarea haotica a DEBRANSARILOR, facute numai cu firmele controlate de gradinaru.In acelas timp primaria platea investitii pentru modernizarea centralelor termice , lucrari facute de acelasi gradinaru cu firmele lui si echipamente importate prin firma DELCOM ( patroANA delia SCIPCARU), controlata de acelasi gradinaru cu patronajul primarului. Desfiintarea SC energie termica SA a fost gandita tocmai de a sterge urmele marilor tunuri ( SA NU UITAM VINDEREA CLADIRILOR CENTRALELOR DIN ORAS MODERNIZATE si disparitia centralelor si a tuturor ehipamentelor din aceste cladiri modernizate si acestea in perioda amintita) De precizat ca acum acelas gradinaru lucreaza la reabilitarea retelelor in oras si in alte localitati din Sibiu cu firmele lui care detin cele mai modern echpamente si utilaje. GHICI CIUPRCA ! Si sa mai spunem ca SIBIUL nu e un oras MINUN at. Sarbatori fericite 1
Raspunde

Alex

Acum 8 ani

Clar ca prostimea sare cu comentarii extraordinar de tampite. Furnizarea agentului termic e o gaura neagra, tu bagi bani in angajati, taxe si achizitii si oamenii cred ca e ok sa nu isi plateasca facturile, si normal ca ies pe pierdere. Lasati mentalitatea de comunism ca nu ajuta. Uitati-va la TOATE orasele unde au centrale de cartier ca TOATE centralele sunt aproape falimentare (cu cateva mici exceptii) pentru ca oamenii nu isi platesc facturile. Centrale de apartament sau maxim centrale de bloc, astea sunt singurele optiuni. Chiar as vrea sa vad cum ar conduce un prostac din asta o firma in care da produsele pe gratis, incercand sa supravietuiasca din donatii.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 8 ani

@6:Cu o completare:\'\'Artificiile \'\' n-au fost orchestrate de Sturz(PNL) ci de Ittu(PNT-CD)membru in CA al ET atit in timpul mandatului de viceprimar cit si dupa alegerile din 2000.Are si Sturz pacate(Nuon-Sib-o idee buna atunci,care a functionat citiva ani) da\'asta cu debransarile nu-i apartine.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Ce se întâmplă cu locuințele și spațiile comerciale ale S.C. Urbana??? De ce nu se scot la vânzare? De ce sunt agreați în centrul istoric o grămadă de boschetari și indivizi care nici măcar nu plătesc chirie? Toți aceștia sunt un focar de infecție, mizerie și infracționalitate. Așa îi primim pe turiști, julindu-le portofelele în Piața Mică? Am senzația că cineva tocmai pregătește un tun imobiliar.
Raspunde

CAS13

Acum 8 ani

PENTRU 8.CRED CA TREBUIE SA NE INTALNIM. avem cunostinte commune despre frauda din administratie.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 8 ani

Citez din comunicatul Energosib:\'\'Societatea nu a funcționat ilegal de la expirarea licenței, tarifele de furnizare si distribuție a energiei termice fiind în continuare aprobate de autoritatea de reglementare competentă (ANRSC).\'\'Domnilor,ANRSC nu aproba tarife.Asta face ANRE,dupa cum puteti constata din continutul HCL3/2014.Simpla lecturare a \'\'evolutiei\'\' pierderilor,raportate la cifra de afaceri,demonstreaza un management defectuos(sunt elegant,recunoasteti!).Astept totusi sa aflu de la CL Sibiu,prin intermediul pitbull-ului democratiei sibiene,recte presa,ce dracu\'(Doamne Iarta-ma!)au pazit.Cine i-a informat sau dezinformat pe consilieri despre \'\'investitia\'\' lor,ce au facut cenzorii sau auditorii interni,cine a promovat HCL 3(glumesc,stiti bine cine era initiator de HCL-uri,vezi anunturile lunare din Tribuna !) si alte alea-alea.Altfel spus, care a fost \'\'Primul Pas\'\' si cum s-au desfasurat lucrurile \'\'Pas cu Pas\'\'?E ceva neclar?
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 8 ani

@10:Oricine poate avea aceste cunostinte,cu o conditie:sa citeasca arhiva hotaririlor CL Sibiu si presa vremii,atit locala cit si nationala.Surprinzator sau nu,exista la nivel local ideea ca scandalul adoptiilor in care a fost implicat Iohannis a pornit de la Marinescu de la Justitiarul.Fals!Marinescu a preluat un articol scris de Tapalaga(deontologul Monicai Macovei,de la Hot News!) pe vremea cind era redactor la Ziua de Cluj.Articolul a fost preluat si de alte ziare,unele nationale,dar in \'\'legenda urbana\'\'scandalagiul e Marinescu.E adevarat ca in filmuletul Antenei Sibiu aparea Marinescu,dar cel care a inceput a fost Tapalaga,cu unu\'sau doi ani inainte.
Raspunde

siby

Acum 8 ani

Cred si eu ca SC Urbana va trece pe profit in scurt timp...la tarifele pe care le practica pentru locuintele ANL din Strand si cartierul Resita nu m-as mira sa faca chiar listare pe ...bursa!!!..ha,ha,ha
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus