Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Primarul Astrid Fodor, in fata reprezentantilor Colegiului Agricol: nu consider ca e corect sa fiti mutati

Primarul Astrid Fodor, in fata reprezentantilor Colegiului Agricol: nu consider ca e corect sa fiti mutati

O delegație a profesorilor Colegiului Agricol din Sibiu, a elevilor și părinților acestora a participat la ședința Consiliului local Sibiu de joi, pentru a cere susținere în demersul de a convinge Parohia Evanghelică Sibiu să accepte prelungirea contractului pentru spațiul în care funcționează instituția de învățământ. Reprezentanții Colegiului au arătat că se simt nedreptățiți de decizia Parohiei de a nu mai prelungi contractul care expiră în vara acestui an, decizie care urmărește acordarea acestui spațiu Liceului de Artă, care – la rându-i  - să lase spațiul de pe strada Alexandru Odobescu pentru extinderea Colegiului ”Samuel von Brukenthal”.
”Este profund imoral și discriminatoriu. Ne întrebăm cu ce este mai presus un elev al Liceului de Artă, care cântă la flaut, decât un elev de la Agricol, care trudește asupra pământului pentru a ne oferi pâinea cea de toate zilele. Elevii și părinții sunt profund revoltați, se simt nedreptățiți, discriminați. Elevii ar fi trebuit să nu mai intre la ore, să nu li se încheie situația școlară și să nu se prezinte la examenul de bacalaureat. Elevii și părinții ne-au cerut cu fermitate să vă transmitem că nu vom părăsi actualul spațiu în care învață, indiferent de prețul pe care trebuie să îl plătească. Iar noi, profesorii, ne raliem hotărârilor lor”, a arătat în fața consilierilor locali profesorul Ioan Daniel Toader. Potrivit lui, în acest moment Colegiul este frecventat de 551 de elevi. ”Facem apel la autoritatea pe care o aveți și solicităm prelungirea pe termen lung a contractului de închiriere între Parohia Evanghelică Sibiu și conducerea Colegiului Agricol. Prelungirea acestui contract va avea efecte benefice atât asupra învățământului agricol sibian, asupra elevilor, asupra familiilor acestora și, bineînțeles, asupra cadrelor didactice”.

Astrid Fodor: noi am aflat acum trei săptămâni

Primarul interimar Astrid Fodor a lăsat clar de înțeles că va lupta pentru prelungirea contractului pe care Parohia Evanghelică îl consideră încheiat de la finele anului școlar 2014 – 2015. ”Nu vă pot răspunde chiar acum asupra a ce se va întâmpla. Cu mine, personal, și – cred – nici cu alți colegi din cadrul Primăriei nu s-a discutat această problemă.  Acum trei săptămâni, Serviciul Școli a primit o adresă din partea Parohiei Evanghelice că nu mai dorește să prelungească contractul și această adresă a fost transmisă mai departe Inspectoratului Școlar Județean, care are competențe în acest sens. Am așteptat un răspuns din partea Inspectoratului, pe care azi l-am primit prin fax. Inspectoratul ne roagă să îi susținem în discuțiile cu proprietarul pentru prelungirea contractului”, a descris Astrid Fodor situația din Primărie.

”Nu consider că este corect”

”Vreau să vă asigur că noi vom demara discuțiile pentru prelungirea contractului. Nici eu nu consider corect să fim puși în fața unei situații. Dar, pentru semnarea unui contract este nevoie de două părți. Sper ca reprezentanții conducerii Bisericii Evanghelice să înțeleagă faptul că ne aflăm într-o situație anormală. Azi am încercat să iau legătura cu prim-preotul Parohiei Evanghelice, care este plecat în străinătate, deci nu am avut nicio șansă să ne întâlnim. Dar în momentul în care se va întoarce în țară vom purta aceste discuții. Și sunt sigură că, având susținerea tuturor colegilor din Consiliul local, partea care este proprietară a acestui spațiu va înțelege necesitatea prelungirii contractului”, a mai declarat Astrid Fodor.

Fodor: cine a decis că Brukenthal vine în locul Liceului de Artă?

Întreaga situație de la Colegiul Agricol este legată de situația Colegiului ”Samuel von Brukenthal” și, mai apoi, cu cea a Liceului de Artă. Legătura între aceste instituții de învățământ este că funcționează în spații închiriate de la Parohia Evanghelică, proprietară a clădirilor în discuție din Piața Huet, de pe strada Alexandru Odobescu, respectiv de pe strada Banatului.
”Noi am primit o delegație din partea Liceului de Artă, delegație care ne-a informat că a primit o adresă din partea Inspectoratului Județean Sibiu, prin care li se acordă posibilitatea să aleagă pentru desfășurarea activității educative începând cu anul 2015 – 2016 între spațiul Colegiului Agricol și al Liceului de construcții și arhitectură «Carol I». În urma unui consiliu profesoral desfășurat în cadrul Liceului de Artă s-a decis alegerea spațiului Colegiului Agricol”, a relatat în fața consilierilor locali profesorul Ioan Daniel Toader.
Astrid Fodor, însă, a arătat că astfel de discuții nu au avut loc și cu reprezentanții Primăriei Sibiu, instituția care – de fapt – este titulara contractelor de închiriere pentru toate cele trei spații în discuție. ”Nu știu de ce vă referiți la situația Liceului de Artă, deoarece noi avem un contract pentru închirierea acelui spațiu care expiră în 30 iunie 2017, deci din punctul acesta de vedere nu se pune deloc problema mutării Liceului de Artă la Colegiul Agricol. Deocamdată avem un contract care este valabil și noi nu am anunțat că intenționăm să reziliem acel contract”, a arătat Astrid Fodor.
Surse din cadrul Liceului de Artă au arătat pentru Turnul Sfatului că decizia pentru mutarea Liceului în locul celui Agricol s-a luat încă de anul trecut în cadrul corpului profesoral, care a fost anunțat că cei de la Colegiul Brukenthal doresc extinderea spațiilor pentru a elimina cursurile de după-amiaza. La întreaga discuție de la finalul ședinței Consiliului local a asistat și Hermann Gerold, atât consilier local, cât și director al Colegiului Brukenthal. Hermann Gerold nu a intervenit, însă, deloc în discuții.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

36 comentarii

x

Acum 8 ani

De ce cand s a mutat Liceul pedagogic din cladirea de la Ursuline nu s a facut atata tam tam? El functioneaza si azi bine mersi dupa 5 ani de la mutare. Comunistii cand au ajuns in 48 au facut nationalizarea. Asa a ajuns Agricolul in centrul orasului. Mi aduc aminte mult vreme cum se facea scoala de tractor prin centrul orasului. Eu cred ca am mai evoluat. Nu mai suntem in 93, 97 cand te bucurai ca ai multe linii de autobuz care fac legatura cu orasul. Acum toti sunt dusi/adusi cu masina. Eu cred ca aceasta mutare e pertinenta. Daca Liceul energetic era undeva pe str.Movilei plantau 3 stalpi de inalta tensiune pentru a face practica elevii? Oare agricol, prin denumire, nu ar trebui sa fie undeva langa niste sere, terenuri, grajduri?? Nu le vad locul pe banatului. Eu as inchiria in locul evanghelicilor aceste cladiri unor entitati private. Cred ca ar gasi interesati. Dar daca ei sustin scoala iese cu scandal. Ortodocsii scot chirii frumoase pe Hotel Continental, dar asta nus e mai vede. evanghelicii peste drum oare nu ar putea inchiria cladirea tot unui investitor, hotelier sa spunem?
Raspunde

@1

Acum 8 ani

Prostia sibiana care un moment a fost contagioasa pentru toata Romania Noroc ca vad ca Romania se vindeca \' chiar daca sibienii tot prosti si slugi raman Deci daca nu ai inteles sa ity fac un rezumat Si acum la fel ca si in Evul Mediu culti de sasalai le o trag la ciobanii valahi dupa ce i au amagit ca o sa ii educe Vezi acum de ce brasovenii va spun slugi istorice
Raspunde

Pfoai

Acum 8 ani

Ce femeie ipocrita!
Raspunde

@2

Acum 8 ani

Te rog nu uita să tragi apa după ce termini de vorbit/scris!
Raspunde

Mama prostilor e mereu gravida.

Acum 8 ani

Pt x . Pe tine viata te-a facut fudul? Pt. Autor. Corect e d-na viceprimar Fodor!!!!!Dar ....pupi.,....rismul nute lasa.
Raspunde

baba

Acum 8 ani

Dna Fodor mai aveti grija de oamenii dv din primarii si in alte parti unde se lucreaza cu publicul deoarece erau in greva desi erau la servici .
Raspunde

Gigi Lazar

Acum 8 ani

Atat de inapoiata e femeia aceasta, Astrid Fodor, incat nici nu stiu daca merita sa scrii despre ea sau sa o scuipi intre ochi...
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Matriarhatul din Primărie mușcă din nou. Simona Popp, din umbră, o scoate la înaintare pe Fodor care se comportă că virgina care, cică, vede pentru prima oară bălăngănelul și întreabă de ce-i verde. Chiar era nevoie de tot circul ăsta ieftin pentru o mișcare se știa de cel puțin un an? Duios, Anastasia trecea pe lângă primărie...
Raspunde

aida

Acum 8 ani

pai biserica evanghelica de unde sa vai suga bani fac presiuni nu ca inchid liceul ci pentru marirea chiriei aviz DNA exp scoala 10 3clase functonale restul un ONG primaria plateste chirie curent gaze 20000 ron pe luna si pentru dispensar nu se gaseste spatiu .IN ATENTIA DNA.
Raspunde

Sb

Acum 8 ani

Comuniștii l-au confiscat si le-au confiscat de la Nazisti care au produs pagube in Romania ,de la grupul etnic german si acuma FDGR Ul se declara Moștenitorul lor sa recupereze ce nu merita
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Băi, psihopupu ce ești, sașii din România nu au fost naziști, tot așa cum nici românii nu au fost. Că printre ei au mai fost și de ăia care s-au înrolat în SS este posibil, tot așa cum și românii au avut deviaționiștii legionari. Proprietățile comunității săsești au fost confiscate întâi de naziști care le-au adunat pe toate sub umbrela grupului etnic german, construcție samavolnică și total împotriva voinței comunității săsești, și mai apoi confiscate de un alt regim, cel comunist, la fel de nazist ca și primul. Trebuie să fii bătut rău în cap cu leuca să nu pricepi lucrurile astea simple.
Raspunde

@11

Acum 8 ani

Du-te bai atotstiutorule la un gratar,nu mai debita ineptii pe banda rulanta,mai iesi naibii din barlog,lingaul sasilor!
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 8 ani

Situatia nu e chiar asa simpla:Daca trecerea bunului(cladirea L. Agricol) in proprietatea statului s-a facut in baza D-L 485/1944(act emis de Regele Mihai,nu de regimul comunist!) atunci retrocedarea este ilegala.In cazul in care confiscarea s-a facut de guvernul Groza,retrocedarea e legala.Punct.@11: a aprecia \'\'comunismul\'\' romanesc ca fiind similar nazismului german e o timpenie fara margini!
Raspunde

@13.

Acum 8 ani

La urma urmei: sasii au construit si au avut, romanii au confiscat: ca a fost Mihai, Petru Groza, Marea Unire, nu mai conteaza.
Raspunde

Tare de cap

Acum 8 ani

Trebuie sa fii sa dai sentințe. Sau ești judecător, domnule till? Comuniștii au fost si naționaliștii si socialiștii si rezultatele politicii lor au fost distrugerea intelectualitatii românești si inventarea omului nou care scrie aberațiii pe bloguri.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 8 ani

@14:Prin Decretul 81/1954 si HCL(Hotarirea Consiliului de Ministri) 968/1956,documente emise in urma tratatului de pace intre RPR si RFG,toate bunurile imibile(case si terenuri) confiscate de regimul Groza au fost retrocedate.@15:nu-i nevoie sa fiu astronaut ca sa stiu ca Luna n-are atmosfera si nici globe-trotter ca sa stiu ca Terra e rotunda.Cu asta,basta!
Raspunde

Nu e basta de loc

Acum 8 ani

Astiai si-au luat bunurile înapoi in urma unei sentințe judecatoresti, nu in urma unei legi, nestiutorule tafnos cu nume de pacalici, cine ești tu sa contesti o hotarâre definitiva? Habarnisti guralivi ce sunteți.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Și mare păcat că nu ești globe-trotter, că dacă ai fi, ai ști că Pământul nu e chiar rotund, asta e părerea unui profan, așa ca tine, e ușor aplatizat la poli și mai are și denivelări, vezi tu, cam asta e diferența dintre tine și un judecător care cunoaște fenomenul în profunzimea lui.
Raspunde

sasofilul

Acum 8 ani

Voi chiar credeti abureala ca sasoaica nu a stiut ce face biserica evanghelica desi toata ziua sunt nas in nas pe la FDGR? Sa fim seriosi! Poate la cretini ca analfabetul sau propagandisti ca joseph tine o astfel de explicatie penibila...
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 8 ani

@17:Nu in urma unor sentinte judecatoresti(de fapt,termenul corect e hotarire-sentinta e in vulgus) ci in baza unor Decizii ale unei(unor) Comisii de Retrocedare.@18:Multumesc pentru precizare,as fi pus pariu ca e perfect sferic si neted ca unele creiere ce se exhibeaza pe aici!Ramin dator.
Raspunde

x

Acum 8 ani

indiferent in urma a ce e, cladirea e a bisericii evanghelice si cu asta basta. agricolul se va muta
Raspunde

unu

Acum 8 ani

Suntem singura tara din fostul bloc comunist care am facut restituiriile in intregime. O lege tampita pt care o sa plateasca si generatiile viitoare. Despre datoriile ce le aveau proprietarii la banci de ce nu se spune? Despre faptul ca unii au colaborat cu nazistii si erau impotriva statului roman de ce nu spune nimeni nimic? Despre datoorile din timpul razbouilui (cum cere Grecia acum) de ce nu spune nici un guvern? Au venit unii care habar nu aveau ca exista Romania, cu documente indoielnice, pretanzand ca este mostenitor a nu stiu cate mii de hecatare de teren cladiri etc...Pai atunci toti care au fost concentrati la minca partiotica ar trebuii sa mearga sa revendice o parte din canal, casa poporului pt ca le-a fost luata munca cu forta!!!
Raspunde

@22

Acum 8 ani

Apropoo daca prin absurd maine ar avea loc o nationalizare si peste 50 de ani ar venii fiul lui Cocos, Hrebenciuc si altii ca ei si ar cere poporului averea ce a avut-o parintii cum va-ti simtii???
Raspunde

@22.unu

Acum 8 ani

perversiunea consta in faptul ca cei care au facut legea au stiut exact cat vor profita ei si familiile lor, (de fapt \"coate goale\") prin cumpararea drepturilor de litigiu a unor mostenitori de drept care nu au avut nici o sansa fara astfel de banditi sa-si recupereze proprietatile. Si cu bisericile e la fel, cati popi ortodocsi s-au imbogatit si profita de averile bisericii. In RDG nu s-a dat nimic inapoi, si nu a fost nici o revolutie.
Raspunde

@24

Acum 8 ani

tocmai asta spuneam si eu in ambele postari (la 22 si 24). Ungaria a restituit la valoarea de max 100 de mii de dolari in 3 ani au terminat; polonia in limita la 150 in 3 ani au terminat. Legea a fost clara pentru rude de maxim al treilea grad. La noi ticalosie, hotie pe fata cu avizul justitiei!
Raspunde

vicent

Acum 8 ani

Cum va spuneam.. E batuta pe banii matusii Merkel. Ametala de Fodoridi isi stie juca rolul. Va amintiti ca la fel a ragait si Johann acum un an pe acelasi subiect. Ca sa vezi ca e fata mare si nu are treaba cu beserica, etc. Ai naibii sasalai fustrati.... Tot de prostii satului ne tin.... So pe ei opincari!!!
Raspunde

gogu

Acum 8 ani

Intrebarea este ce fac parohiile cu aceste cladiri? Cladirea de la Ursuline adaposteste niste clase de liceu... In rest? Oare ce va face Parohia Evangelica cu aceasta cladire? Au bani sa intretina o asemenea cladire? O inchiriaza? Fac zanzanie doar...
Raspunde

@27

Acum 8 ani

Întrebarea este: vorba lui Dabija.
Raspunde

ALO PRIMARIA SIBIU

Acum 8 ani

Lasa asa zisele \"Proiecte Culturale\" finantate cu banii Primariei, ca sunt niste tembelisme in strada; cu banii aia ar trebui sa se cumpere scolile si gradinitele pentru care Primaria plateste zeci de mii de euro lunar chirie. Eu propun sa iesim in fata Primariei sa dam dracu jos toti hotii si incompetentii de acolo.
Raspunde

Emil

Acum 8 ani

Acu io plec putin pana la Berlin ca cica se plateste bine, la fo\' 4000 de ieuroi pe luna. Da\' cand ma-ntorc sa pup poala sasului, sa mor io daca nu bag in piata statuia Nepomukului !
Raspunde

je

Acum 8 ani

Cind se organizează alegeri pentru primarul Sibiului?
Raspunde

Doina Dutu

Acum 8 ani

autam Operatori calculator pentru publicare anunturi. Se lucreaza comod de acasa aprox 3 ore pe zi Cerinte: - cunostinte minime PC ; - necesar calculator; - conexiune internet; - rabdare; - seriozitate. Nu este necesara experienta. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail. Veti trece mai intai prin instruire, apoi care doriti, o sa incepeti sa lucrati. Program part-time. Cereti detalii la adresa : doina_dutu*** Oferim si solicitam seriozitate
Raspunde

vai

Acum 8 ani

brancus spunea la intoarcerea in tara dupa ani buni petrecuti peste hotare....,,v am lasat saraci si prosti si v am gasit mai saraci si mai prosti,,...asa este si dupa aproape 100 de ani
Raspunde

@28

Acum 8 ani

Cred ca tu esti neam cu Dabija de-ti da tarcoale grija, ca sa nu zic altfel ca nu e permis pe acest forum... Ca orice cetatean al urbei am pus o intrebare... prea mult zgomot cu retreocedarile astea. Daca am vedea ca folosesc la ceva cladirile... Dar le iau pt. ca au un instinct al proprietatii f. dezvoltat. Unde-i pietatea crestina si iubirea pt. aproape pe care ni le predica tot mereu?
Raspunde

SIBIAN 100%

Acum 8 ani

DOMNULE PREFECT!!!! DOMNII DE LA CONSILIUL JUDETEAN!!! AR FI CAZUL SA SESIZATI organele in drept pentru a fi CERCETAT MODUL DUBIOS IN CARE BISERICA EVANGHELICA A AJUNS PROPRIETAR PE ACESTE BUNURI CARE NU IA-AU APARTINUT NICIODATA . Si la Sibiu a existat si exista mafia retrocedarilor!!!
Raspunde

PTR 16

Acum 8 ani

DAR NU SI organizatiilor, asociatiilor, grupurilor, functionarilor si altor persoane care au sprijinit ori au colaborat cu NAZISTII !!!!Acestia sunt si AZI inclusi incategoria CRIMINAILOR DE RAZBOI!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus