Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Proiect: Sibiul se mai imprumuta cu 15 milioane de euro de la BERD

Conducerea executivă a municipiului Sibiu va cere consilierilor locali să voteze pentru aprobarea unui nou acord de pre-finanțare, pe baza căruia orașul să mai împrumute 15 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Banii ar urma să fie folosiți în special pentru reabilitarea și modernizarea a străzilor de pământ. În cazul în care aleșii locali vor aproba intenția conducerii executive, acesta ar fi al patrulea credit accesat de municipalitate de la BERD, după cel tot de 15 milioane de euro din 2005, cel de zece milioane de euro din 2007 și cel de 11,5 milioane de euro, accesat în 2011.
”Municipiul Sibiu urmărește în continuare îmbunătățirea infrastructurii transportului public pe raza municipiului Sibiu prin intermediul unui program de investiții în infrastructură finanțat din împrumuturi financiare. BERD își oferă disponibilitatea de finanțare pe termen lung a acestor obiective cu suma de aproximativ 15 milioane de euro pentru municipiul Sibiu. Proiectul își propune reabilitarea și modernizarea de străzi, în special de pământ, situate în diferite zone ale municipiului, prin reabilitarea infrastructurii de utilități, a infrastructurii rutiere și a celei pietonale”, se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre pentru aprobarea acordului de pre-finanțare.

Noul împrumut, accesat din acest an

Gradul de îndatorare al municipiului Sibiu (calculat în funcție de veniturile proprii la bugetul local) a atins vârful în cursul anului trecut. Cele 42,5 milioane de lei (comisioane și rambursări) achitate anul trecut au dus la calcularea unui grad de îndatorare de 18,51%, care – de atunci – a început să scadă. În prezent, după cum se arată în raportul pus pe masa consilierilor locali, gradul de îndatorare este de 11,77%. ”Ținând cont de faptul că Municipiul Sibiu va finaliza în anul 2017 rambursarea primului împrumut în sumă de 15 milioane de euro acordat de BERD nu există niciun impact semnificativ în privința creșterii gradului de îndatorare al municipiului în următorii ani”, se arată în raportul citat.
Conducerea Primăriei intenționează să acceseze noul credit până la finalul acestui an, care să se încadreze în graficul de rambursări al datoriei externe calculat pe perioada 2015 – 2033. ”Din grafic rezultă un nivel maxim de îndatorare de circa 12% în 2019, în condițiile începerii rambursării noului împrumut mai sus menționat”, se arată în raportul Primăriei, raport care nu are însă și anexat graficul invocat.
Proiectul de hotărâre pentru aprobarea acordului de pre-finanțare va fi supus votului consilierilor locali în ședința de joi, 28 mai.

Cinci credite

Despre accesarea unui nou credit de la BERD a vorbit și fostul primar, Klaus Iohannis, încă din 2013, anul în care s-au tras ultimii bani din împrumutul de 11,5 milioane de euro din 2011. Atunci, Iohannis vorbea de un credit a cărui valoare să fie tot în jurul a 11,5 milioane de euro. Ultimul, cel din 2011, are cea mai mare dobândă negociată, dar condițiile de acordare sunt diferite față de celelalte (perioade de rambursare mai mici, comisioane diferite).
În acest moment, Sibiul are în derulare rambursarea a cinci credite. În afara celor trei mai sus menționate, orașul a mai accesat două credite de la Dexia Bank (în 2007 și 2008) pentru finanțarea lucrărilor de extindere și modernizare a Aeroportului.

Creditele Sibiului
Sursa: Registrul datoriei publice locale directe

An accesare Destinație Valoare Banca finanțatoare Rambursare/termen de grație Dobânzi Comisioane
2005 Modernizare străzi și iluminat 15 mil. euro BERD 9 ani/3 ani 2,3%/an + EURIBOR 6M a) 1% de acordare,       b) 0,5%/an de angajare
2007 Modernizare Aeroport 70 mil. lei Dexia Bank 20 ani/5 ani 0,25% + BUBOR 6M a) 0,25% flat de gestiune, inițial                           b) 0,04%/ semestru
2007 Modernizare străzi 10 mil. euro BERD 10 ani/3 ani 1,3% + EURIBOR 6M a) 1% de acordare,       b) 0,5% de angajare
2008 Modernizare Aeroport 20 mil. lei Dexia Bank 20 ani/5 ani 0,28% + BUBOR 6M 0,15% de acordare
2011 Modernizare străzi 11,5 mil. euro BERD 7 ani/3 ani 2,75% + EURIBOR 6M a) 132.250 euro de acordare                         b) 0,5% de angajament

Note: EURIBOR( Euro Interbank Offered Rate) reprezintă rata dobânzii la creditele în euro, practicată între principalele bănci europene
BUBOR este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei practicate pe piața interbancară
6M – la șase luni

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

44 comentarii

Speranta moare ultima

Acum 8 ani

Primaria sa ii pistoneze pe cei de la Gaz, Apa-Canal sa faca inainte ei modernizarea. Si de asemenea sa bage si curentul + cablu in subteran, inainte de asfaltare.
Raspunde

@@@

Acum 8 ani

Nu prea inteleg totusi o chestie...de ce ca judet si municipiu mai platim taxe la buc daca, cam tot ce se face in oras (exceptie privat) este facut prin BERD. Si asa contribuim ca judet undeva in primele 10 locuri, dar primim pe locul 39(2014).
Raspunde

pt 2

Acum 8 ani

pt ca nu suntem in stare sa ridicam vama la boita!
Raspunde

ss

Acum 8 ani

Pt ca unora le e frica de autonomia financiară ca la dracu de tămâie....si vor ca situația sa rămână așa pt a avea ei banii la indemana si a putea face cărțile.....din fericire orașe ca Sibiu nu stau la cheremul lor.....din păcate cam 70%din banii Sibiului își iau zborul si nu se mai întorc niciodată
Raspunde

puiu

Acum 8 ani

poate cu imprumutul acesta ajungeti si in cartierul-VETERANI. poate aude si doamna primar
Raspunde

@@@

Acum 8 ani

...in capitalism fratilor daca ai cu ce si stii cum, ai, daca nu stai gura casca ! Gata cu socialismul si comunismul (egalitatea cretinoida pt 99%...mai putin unii). Trebuie autonomie financiara URGENT !
Raspunde

sibian

Acum 8 ani

Un popor de amanetati asta am ajuns. Populatia ia credite pentru tigai dry cooker iar primaria pentru liniat piste de biciclisti, iar cand nu mai putem plati ratile o bagam pe aia cu - bancile e camatari cu acte, ele ne fura desi noi fugim dupa ele ca nimfomana dupa ... autobuz. Si cate \'autobuze\' ne-o cumparat Primaria in ultima vreme :)) numa de alea scumpe de calitate. @5 tot cu autobuzul se vine si in cartieru Veterani si daca esti cuminte se face si statie sa vie de mai multe ori pe zi :)). succesuri
Raspunde

@7

Acum 8 ani

Mult adevar ai grait amice,respect din partea mea!!!!!!!
Raspunde

Adi

Acum 8 ani

Comentatorilor: Dati si autografe contra cost sau scrieti doar din pasiune? Nu de alta dar sunt atat de inteligente si importante ideile expuse incat merita facuta o selectie si publicate. Ce ganditi voi conteaza!!! Faptul ca va puteti exprima public va face importanti! Influentati soarta multor oameni si directionati destinele tinerilor care in lipsa de alta indrumare, va citesc pe voi.
Raspunde

@@@

Acum 8 ani

Adi iubire, ceva te racaie.....s-au umflat de la caldura outele si te-ai oparit? Hai sa-ti dea Tanta un h\'autograf pe chilotel, poate alina durerea.
Raspunde

$

Acum 8 ani

Primaria nu se poate imprumuta de la sibieni si sa le plateasca acestora dobanzile?
Raspunde

xxx

Acum 8 ani

De fonduri europene nu ati auzit??? Nu degeaba e Sibiul pe ultimul loc in tara la absorbtia de fonduri. PACAT !!
Raspunde

socialistul

Acum 8 ani

De acord cu 11$ cred ca sunt multi cetateni din Sibiu si chiar din tara care ar putea contribui cu sume importante, oferite ca imprumut, mai ales ca acum unele banci nu mai acorda dobanda la sumele puse in depozit bancar. ( vezi Raiffaizen Bank) la care am avut un depozit in valuta pe 6 luni si cand a expirat am primit 0 euro dobanda.
Raspunde

folbalist

Acum 8 ani

speram ca s-a ne ajute si parlamentari de sibiu si s-a puna presiune pe actualu guvern ,s-a aloce bani pentru constructia noului stadion olimpic de la sibiu ,noi findin centru tari si putems-a fim un brand national in ce priveste competiti europene de amploare si pentru sala polivalenta de 10 000 locuri ,va dau eu sugestia unde se poate construi ,in zona terenului petricica din spatale liceului carol ,astept implicarea si coalizarea tuturor indiferent de ce culoare sunteti ,galbeni ,rosi ,negri in ceru guri etc ,aduceti cit mai multe investiti pentru sibiu si judet ,luati exemplu ,clujului cind este de interes local sunt toti o apa si un pamint ,mai uitativa si in ograda altora ,nu va mai dati la gioale singuri ,ca din prostia si frustrarea voastra sufera sibiu si judetu ,nu lasati totu s-a rezolve ,primarita ,ajutatio ,luati exemplu lui olguta de prazburgia ,la pus pe nelu oblemenco jos si acum, asteapta s-a vina guvernu s-0a le traga unu nou de 5 stele ,ca bani sunt de la ipozitele sibienilor si alte orase cu o ecomomie care fuctioneaza ,de ce credeti ca ne da buget aia de la mitici pe locu 39 ,si cind le dam suntem printre primi 2-3 ,numai bucale ne depaseste si aia cu semnu intrebari ,vrem stadion si sala polivalenta [50 000 si sala de 10 000 ] dupa ce am fost capitala europei a culturi [2007 ] s-a devenim si capitala sportului romanesc ,s-a crepe dusmani de ciuda
Raspunde

...

Acum 8 ani

Din pacate nu-s in stare sa faca un lucru bun si rezistent. Sunt deja destule strazi renovate complet si deja dupa cativa ani de la terminarea lucrarilor (care si ele au durat uneori cativa ani) deja asfaltul se surpa, se crapa, peticele sunt iar in crestere...(vezi Poplacii ca tot a fost mult laudata lucrarea). Ai nostri sunt buni la sifonat bani. La asta nu-i intrece nimeni. In rest...
Raspunde

@12

Acum 8 ani

Deci asta cu fonduri europene sta cam asa: Uniunea Europeana promite ca ne da iar noi romanasii promitem ca nu ne trebuieste - deci sa continuam cu deci, in teorie fonduri exista o droaie dar in realitate ele exista doar intr-o mica masura, greu accesibile si mai greu sifonabile pe giratorii, semne de circulatie, si spectacole culturale de sute de mii de euro.
Raspunde

@14

Acum 8 ani

Atingi culmi nebanuite ale prostiei! \"Am fost capitala europei a culturi, s-a crepe dusmani de ciuda\" Daca prostia are un alt nume acela este Sibiu
Raspunde

Corlean

Acum 8 ani

Din cate vad cinema-ul multiplex nu-i trecut pe lista. Cat sa mai asteptam dragi conducatori? Oare impozitele noastre nu conteaza ?
Raspunde

@Corlean

Acum 8 ani

Incearca pe Bagdasar,la baietii glumeti...poate au in viitorul apropiat un multiplex acolo!!:))))))))))))
Raspunde

adi3

Acum 8 ani

imprumutul va fi platit de sibiieni prim mariri de taxe si impozite
Raspunde

adi3

Acum 8 ani

imprumutul va fi platit de sibiieni prim mariri de taxe si impozite
Raspunde

restauratie

Acum 8 ani

Banii de la buget, deconcentrate si de la gaz metan sa ramina in judet. Nu se mai poate continua sub nici o forma comunismul mascat promovat si sustinut de lacheii rosii. Unii muncesc se imprumuta si altii numai cheltuiesc banii pe proiecte megalomane, fara sa le pese ca altii i-au produs, asa ceva nu trebuie sa se mai intimple. Banii trebuie sa ramina acolo unde se produc.
Raspunde

@22

Acum 8 ani

Ce pusca mea de oras ai tu mai ? Nu vezi ca in anul 2015 luati imprumut sa astupati strazile de pamant! Oras de slugi miloage ! Daca Romania nu va da bani sunteti vai de capul vostru amaratilor Obisnuiti cu furtul si primitul de-a moca De atat sunteti in stare
Raspunde

@@@

Acum 8 ani

Baietelul de la @23, pune putin mana pe statistici, vezi fiecare judet in ultimii ani cat a contribuit si cat i s-a dat inapoi. Oare strazile de pamant din spatele centrului civic brasov (spate automecanica) acum cativa ani pe banii cui s-au pavat? Doar un exemplu...Cat despre ultima parte a msj tau...buna autodescriere. Nu stiu sincer care din noi sta cu mana intinsa aici ! Sb-ul la cat e de furat tot arata cum arata, e apreciat, are economia care merge si turism la fel...As vrea tare mult sa vad bucurestiul cu macaroana taiata, sa vedem cum se descurca, cu cati bani se varsa acolo per total, tot mizer si darapanat este.
Raspunde

ha ha

Acum 8 ani

degeaba degeaba...orice starada ce sa asflatat noua dupa maximul 2 ani este plina de gropi......spalare de bani pt fraieri se numeste harababaura asta din tziganiadia.....nu este normal k o strada nou asfaltata sa aiba nevoie de reparitii mai devreme de 15 ani ...deci cum este cu calitatea?tzepe tzepe tzepe pt amaratii de romani care indura si indura ....numai hoti pe deoparte si pe cealata zdrente si lasi sunt in tara asta
Raspunde

@ha ha,alias hopa

Acum 8 ani

Ce mai e prin Bavaria amice,de mult timp n-ai mai postat?!!!!
Raspunde

@24

Acum 8 ani

***3.bp.blogspot.com/-qfVjTl-9qZM/VUjvImUtDTI/AAAAAAAAEN0/wxdzFrIMsTw/s1600/Contributii%2Bla%2Bbuget%2B2014.jpg Deci ciocul mic ciobane si baga mare la munca ca poate poate in urmatorii 15 ani deveniti si voi orasel
Raspunde

@27

Acum 8 ani

ciocu mic moldovene si nu mai cauta nevasta in ardeal ;)
Raspunde

@27

Acum 8 ani

Tot nu ati invatat , casatoriile consgvine fac rau la dezvoltarea societatii? Nu te uiti la tine pe ulita pe Corso ?
Raspunde

@29

Acum 8 ani

bai praz bobinat, inca n-ai gasit nevasta in zona de tot pierzi tp pe ziare locale? aici nu-i site de matrimoniale sa stii !
Raspunde

@23

Acum 8 ani

Cine la cine da bani, ba clotan rosu, ati furat Sibiul de l-ati stins si acum mai aveti tupeul sa ziceti ca dati bani, ma abtin, ca te faceam de nu te spala tot Cibinul, jeg ordinar. Ba furtul si primitul de-a moaca voi le practicati si ziceti ca noi, hotu striga hotu, tupeist nesimtit.
Raspunde

alzara

Acum 8 ani

Pentru a evalua eficienta stafului tehnic si implicarea CL un ziarist adevarat ar clasa orasele dupa veniturile proprii / imprumuturi / fonduri nerambursabile -versus modul de cheltuire. Asta cete munca si poate naste dusmanii. Dar ne arata unde suntem. Altfel, laude / denigrari nesustinute si jurnalism de compost.
Raspunde

@32

Acum 8 ani

Sibiu buget total 496 mil ( 384 venituri +102 execent) Brasov 742 mil( 700 venituri + 42 excedent) SIBIU datorie 185 milioane ultima scadenta 2027 BRASOV datorie 142 milioane ultima scadenta 2031 La atragerea de fonduri europene analiza e dificil de facut azi trebuie facuta la sfarsitul lui 2015 cand se termina exercitiul bugetar 2007 2012( 90%din sibieni nu vor intele de ce sunt anii astia dar probabil 10% dar probabil 10%vor intelege) Oricum e greu de facut comparatie fiindca Brasovul fiind POL DE DEZVOLTARE are cam de vreo 3 ori mai mare arragere de fonduri decat urmatorul clasat Alba Iulia , apoi vine Tg Mures si Sibiu Astea sunt datele pe care niciun ziarist din Sibiu nu are curajul sa vi le puna la dispozitie.
Raspunde

@33

Acum 8 ani

Mai lasa-ne cu Brasovul tau ca iti facem plangere la presedentie :)
Raspunde

@33

Acum 8 ani

Datele nu erau pentru tine. Cat priveste plangerea ,e foarte bine sa o faci ii dam lui Klausie prilejul sa scrie urmatorul roman ....\"Pasul in doi...cum am invatat sa dansez brasoveanca\" Mandru Carmaciul , fraieri sibienii!
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Hai că începi să mă plictisești cu datele tale. Uite aici, date: Brașovul cu 550.000 de locuitori dă la buget 2,67 miliarde, adică 4854 lei per capita, iar Sibiul cu 375.000 de locuitori dă la buget 1,88 miliarde, adică 5034 lei per capita și asta, atenție, în condițiile în care aici nu e prins Transgazul. Așa că, la baie cu dezinformările tale! ***www.economica.net/harta-judetelor_80453.html
Raspunde

@joseph

Acum 8 ani

Eu ti -am dat datele pentru resedintele capitale de judet asta era intrebarea. Si acum te rog sa incerci sa nu te adresezi ca si cum as fi sibian =tolomac si credul la tot ce zic propagandistii De aceea te anunt ca in calculul statistic al valorii cumulate ale impozitelor valoarea impozitului pe profit si TVA pentru marii contribuabili( transgaz , romgaz in cazul Sibiu selgros , cfr, posta in cazul Brasov) se iau in considerare la Bucuresti. IN SCHIMB TOATE CONTRIBUTIILE DE PE SALARII SE CUMULEAZA LA SEDIUL SOCIAL AL CONTRIBUTORULUI Asta este si motivul pentru care Gorj si Sibiu au un nivel statistic al salariului mediu destul de mare fara ca localitatiile respective sa aiba putere de cumparare corespunzatoare Investitorii stiu asta ( spre diferenta de prostalaii tai de sibieni) si de aia nu ai nici multiplex , nici francize pt restaurante nici clienti pentru aeroport. Deci cam asta e, considera ce te-am invatat acum ca un cadou dar de acum cand vrei lectii de statistica te adresezi cu ceva mai mult respect
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Nu de aia nu avem ce zici tu acolo ci pentru că sibienii au o înclinație nativă spre chiverniseală. Multiplexul și tâmpeniile alea de magazine se duc acolo unde miticii stau în garsoniere și în chirii dar fac coadă la e-urile din supermarket, restaurante și filme.
Raspunde

@joseph

Acum 8 ani

Joseph nu fi caraghios Chiar si tu stii ca orice poate sa vada ca, calculul tau e gresit si facut numai pt propaganda Pop jud Brasov este 529 000 a judetului sibiu mult mai mica 377 000 Ia pune mana si recalculeaza Nu asta este insa ff important Sunt judete in special cele cu universitati ff mari care la randul lor atrag Filiale ale Academiei , institute de cercetare care nu sunt f dezvoltate economic dar din cauza alocarilor bugetare si implicit taxarii salariilor au contributii mari la buget Statistic cel mai pur indicator este Pib/capita si total exporturi Puterea de cumparare e partial data de venituri salariale ddar si de venituri extrasalariale ( dividende, bonusuri date companii , turism) Brasovul ca si municipiu ( fiindca judetul nu conteaza ai cam 415 000 in zona metropolitana) are veniturile extrasalariale mult mai mari decat Sibiul si de aici apetenta aproape exagerata a marilor branduri pentru zona De aia nu le ai in Sibiu si le ai in Brasov Fiindca daca ar fi cum zici tu ar trebui sa se vada in depozitele bancare ale populatiei( se vde de ex la Sibiu la acest capitol Romgaz la depozitele firmelor) Sau in constructii sau la pretul mediu al chiriei Daca cineva crede ca Sibiul poate fi comparat cu Brasovul provoaca cel mult un zambet Sigur ca tu , analfabetul tau o sa aruncati cu laturi pe siteul TS dar situatia nu este deloc in favoarea Sibiului si trendul la fel Pai uite doar un mic exemplu Rasnov care este un orasel de 25 ooo de suflete practic legat de Brasov termina in anul asta 3 proiecte cu fonduri UE , mai mult decat a atras Sibiul . Sau desi in Sibiu nu se stie nimic Airbus muta acum fabrica de PUMA330 la Ghimbav, Varta isi aduce fabrica la Brasov si la recenta intalnire referitor la noul producator auto din Romania , Stroe a folosit sintagma o sa vina dar trebuie facut ceva ca sa nu se faca o zi de la Brasov la frontiera Economic daca vrei Sibiul a pierdut batalia cu Brasovul, la fel cum va fi pierduta anul acesta si cea logistica mai ramane sa se lupte pentru Capitala meteorologica ( ca parca si Protectia Consumatorului regionala e tot la Bv) Asa ca acum liber la injurat analfabetului tau numai ca vezi ca sunteti necoerenti ...el sustine ca dupa Bucuresti sibiul este cel mai populat Hahaha hai natangule la treaba
Raspunde

@39

Acum 8 ani

domnul complexe de bv...ce te bagi in seama cu aiureli aici?stai linistit in bv tau si pe ziarele voastre locale....daca nu te simteai inferior nu faceai propaganda aici...si nu purta de grija sibiului orasul cu cea mai buna calitate a vietii....voi in fabrici si sa va dea cat mai multe ca toate molozurile industriale din bv au devenit teren viran, noi cu viata buna in singurul oras de trei stele(top michellin)...voi excursii din gara atlasib noi cu lufthansa din cel mai modern aeroport....noi pe autostrada, voi slalom printre ursi pe dn......lasa k i bine iasovene
Raspunde

@49

Acum 8 ani

Cu tot respectul comentariul nu era pt tine , era pt altcineva De data asta am fost serios asa ca nu prea am pretentiii ca tu sa intelegi ceva Insa ca sa te bucuri sunt de acord cu tine daca tu te simti bine asa cum e viata ta ..intre Lufthansa si orasul de trei stele MICHELIN ( fara dublu l) e perfect
Raspunde

@39

Acum 8 ani

Mai iasovene,joseph nu e caraghios,e pur si simplu prototipul perfect al pupincuristului servil si cu creierul spalat,iar tu mai pune mana pe gramatica,nu mai manca litera i ...ca devii jalnic,exact ca natangii analfabeti de pe aici!
Raspunde

@42

Acum 8 ani

Ar cam trebuii ! Corect !
Raspunde

Moldoveanu\'

Acum 8 ani

Dragi sibieni, nu va mai laudati voi singuri atata ci lasatii pe alti sa va laude.... Pana si Bacaul este peste Sibiu ca putere economica :) ... ca sa nu mai zic ca 70% din exploatarile de gaz ale RomGaz sunt in Moldova, de ce nu mutam sediul RomGaz aici?! Cand ziceau astea ca muta sediul RomGaz la Bucuresti ati inceput sa turbati :))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus