Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Preparate sasesti, ateliere de pescuit si ghidaje tematice in Muzeul in aer liber

Preparate sasesti, ateliere de pescuit si ghidaje tematice in Muzeul in aer liber

În acest sfârșit de săptămână, Muzeul ASTRA propune vizitatorilor noi animații în cadrul programului cultural „Calea minorităților etnice”, desfășurat prin proiectul Patrimoniu Deschis. Astfel, de sâmbătă până duminică, în intervalul orar 13:00-17:00, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului publicul vizitator va avea la dispoziție ateliere de gastronomie tradițională, ateliere de pescuit, ghidaje tematice precum și scenarii de interacțiune.

La Târgul de Țară se vor prepara dulciuri săsești iar în jurul lor se va plămădi povestea bucătăriei săsești de altădată, proiectată în spațiul multietnic și multicultural. Atât hencleșul cât și plăcinta cu rubarbă spun povestea comunităților de sași din ținuturile rurale ale Sibiului.

Realitățile antropologice dar și istoriile fascinante ale comunităților de pescari din Delta Dunării vor fi surprinse în ghidajele tematice prin Gospodăria de pescar din Mahmudia, județul Tulcea. Fiecare obiect al casei, fiecare fotografie dar și acareturile gospodărești reconstituie secvențe din viața de odinioară a lipovenilor. În curtea casei de pescar se vor derula atelierele de confecționare a uneltelor de pescar, folosind tehnicile arhaice. În acest fel, participanţii se obişnuiesc cu vechile modalități de caputră, redescoperindu-le, totodată, și bucuria pescuitului din vechime.

În povestea Mahmudiei își găsesc locul, pe lângă gospodăria de pescar și Cherhanaua pescărească unde lotcile descărcau impresionante cantități de pește spre a fi comercializate dar și Ghețăria din aceeași localitate unde gheața așezată calupuri, depozitată peste iarnă este esențială pentru modalitățile de conservare a peștelui.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 516

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus