Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Hotelul lui Citrea, studiu de caz: ilegal, nedemolat, neamendat si tot Primaria e pusa la plata

Hotelul lui Citrea, studiu de caz: ilegal, nedemolat, neamendat si tot Primaria e pusa la plata

Hotelul Roberts – deținut în acte de fiica recent pensionatului Emil Citrea, fostul director al Camerei de conturi – a fost extins ilegal. Reprezentanții Primăriei au aplicat amenzi pentru nerespectarea limitelor din autorizația de construire, lucrările au continuat, procurorii au deschis dosare penale. La un an după demararea tuturor acestor proceduri, situația arată așa: lucrările au fost finalizate la stadiul ”în roșu”, dosarele penale au fost clasate, iar amenda aplicată de Primărie a fost anulată în instanță. Care instanță a pus autoritățile locale să plătească și cheltuielile de judecată.

În iulie 2013, Emil Citrea era încă directorul Camerei de conturi Sibiu. Pe numele său și al soției sale obține la acea dată autorizația de construire numărul 577. Documentul îi permite ca pe un teren deținut de el și soție pe strada Charles Darwin, nr. 16, ”lipit” de Hotel Roberts, să fie ridicat un ”spațiu poli-funcțional”, elaborat spus. Mai simplu, o sală de petreceri, cu anexe. Doar că, un an mai târziu, când au început lucrările, în loc de o clădire cu demisol, parter și etaj cu o amprentă la sol de 186 de mp, Citrea a început să ridice o clădire cu patru niveluri și o amprentă la sol de aproape trei ori mai mare, ocupând cu betoane și ziduri tot spațiul aflat la dispoziție.
Scenariul părea identic cu cel de acum zece ani: atunci, aceiași familie anunța că pe terenul de pe strada Charles Darwin va ridica o pensiune lacto-vegetariană cu patru niveluri, dar ”a ieșit” un hotel cu șase niveluri. Prin urmare, în vara anului trecut vecinii au sesizat autoritățile.

Amenzi, dosare penale

În urma sesizărilor redactate de vecini, Serviciul Public de Poliție Locală Sibiu (în sarcina căruia intră verificarea respectării autorizațiilor de construire) a efectuat un control pe șantierul de pe strada Charles Darwin. În urma controlului din 8 august 2014, lui Emil Citrea i-a fost aplicată o amendă de 10.000 de lei și s-a dispus sistarea lucrărilor și intrarea în legalitate. Amenda a fost contestată în instanță de către Citrea, iar lucrările au continuat, în ciuda interdicției. Primăria (în subordinea căreia funcționează Poliția locală) anunță public faptul că va sesiza parchetul pentru continuarea lucrărilor, dar această sesizare nu mai este depusă. Fac acest lucru, în schimb, vecinii.

Amendă dată aiurea

Amenda de 10.000 de lei aplicată de Poliția locală lui Constantin Citrea a fost anulată de Judecătoria Sibiu la începutul acestui an. Mai mult, instanța a anulat și sancțiunile aplicate prin procesul verbal întocmit în 8 august 2014 și a obligat Poliția locală Sibiu ” la plata către petent (Emil Citrea – n.r.) a cheltuielilor de judecată în cuantum de 2.520 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată parțiale prin reducerea onorariului avocațial”.
Cum de a reușit Citrea să anuleze amenda și să primească și bani? Răspunsul poate fi găsit în referatul întocmit de Serviciul de investigare a criminalității economice, care a anchetat situația în urma sesizărilor făcute de vecini. După cum rezultă din cercetările polițiștilor, terenul pe care Citrea a obținut autorizația de construire a fost donat de acesta fiicei sale, Ianina Roberts. Aceasta este și unicul asociat al SC Reddison SRL, firma prin intermediul căreia funcționează Hotel Roberts. Terenul a fost donat fiicei în martie 2014, iar odată cu acesta în contractul de donație este specificat faptul că este cedată și autorizația de construire pentru imobilul ce urma a fi ridicat pe terenul respectiv. O lună mai târziu, în aprilie 2014, Ianina Roberts înștiințează Primăria că va începe lucrările prevăzute în autorizația 577/2013. Alte două luni mai târziu, în iunie 2014, Ianina Roberts cedează (prin contract de comodat) terenul pe care construiește către SC Reddison SRL, firma SA. O dată cu terenul cedează și autorizația de construire. Aceste noi modificări sunt transmise către Primăria Sibiu printr-o adresă întocmită cu data de 18 iunie 2014. În fine, după cum am arătat mai sus, alte două luni mai târziu vin cei de la Poliția locală în control și îl amendează pe Citrea. Care, de fapt, în acte, nu mai avea de-a face cu clădirea ridicată în afara legii. Dar, în actele Primăriei acest lucru nu apare, potrivit cercetărilor din dosarul penal deschis în cauză.
Mai specific: în 12 septembrie 2014, după ce povestea capătă amploare, Poliția locală solicită Serviciului de autorizare în construcții să-i comunice cine este titularul autorizației de construire 577/2013. La șapte luni după ce Citrea cedează autorizația fiicei și la patru luni după ce aceasta cedat-o, la rându-i, propriei firme, Serviciul de autorizare răspunde într-un document datat 7 octombrie 2014 că ”titulari ai autorizației sunt Citrea Emil și Paraschiva”.
”La dosarul existent în arhiva Primăriei nu se găseau în acel moment inserate și înștiințările doamnei Roberts Ianina cu privire la schimbarea drepturilor de proprietate asupra terenului/imobilelor/dreptului de construire, cu toate că acestea au fost depuse la Primăria Sibiu încă din lunile aprilie, respectiv iunie 2014, iar la Direcția Fiscală nu se înregistrare ca proprietar la momentul aplicării sancțiunii contravenționale, lucru ce s-a întâmplat ulterior, în 4 septembrie 2014”, consemnează polițiștii sibieni care au cercetat cazul.

A venit și amenda ”dată bine”

În toamna anului trecut, polițiștii locali responsabili de disciplina în construcții revin asupra speței. Cu data de 1 octombrie 2014, întocmesc un nou proces verbal în care reiau constatările din vară. De data aceasta, însă, se îndreaptă împotriva SC Reddison SRL cu amendă, oprirea lucrărilor și intrarea în legalitate. SC Reddison SRL contestă procesul verbal, dar Judecătoria Sibiu îi respinge cererea la începutul lunii mai, anul acesta. Firma deținută de fiica lui Emil Citrea a formulat, luna trecută, apel împotriva hotărârii Judecătoriei. Apelul încă nu a fost pus pe rolul Tribunalului Sibiu.
În acest moment, lucrările sunt oprite. Fiica lui Citrea a obținut anul trecut un certificat de urbanism pentru modificarea ”soluției tehnice la autorizația nr. 577/2013”, dar o autorizație în acest sens nu a fost emisă deocamdată.
Potrivit declarațiilor de avere completate de către Emil Citrea, acesta a acordat mai multe împrumuturi societății Reddison SRL. Din 2006 până în 2012, cele 14 contracte de împrumut însumează aproape 640.000 de lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2505

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Master

Acum 8 ani

HA HA HA HA!...ce tare e onkel Citrea ,dupa atatea ilegalitati a cazut tot in picioare ,basca trebuie sa plateasca daune tot primaria casnicei fodor ...numa la Romanika ,in speta la Sighii se poate asa ceva ,de aia suntem ultima tara din Europa ,vai de noi!
Raspunde

@.@

Acum 8 ani

@1 suntem cam ultima din UE datorita mintilor inguste, ciordelii si faptului ca in capitala Gypsistanului se fac ansambluri de blocuri pe locul parcurilor, nu datorita Sibiului, cu toate ca si aici sunt minti, mai ales picate din sud cu metehne fanariote, balcanice, las\' ca \'\'mere\'\' s\'asa si puse pe coirdeala bug time, mai rau ca la oh-la-la gay(happy) Paris ! Da\' vechea cladire, care sta ca nuca in perete intro zona de case, cat de legala este? Se mai vrea si un Neo-Art Deco, parca in (noul) PUG sunt interzise imitatiile de stiluri, chiar istorice.
Raspunde

driver

Acum 8 ani

da dna-ul unde-i???sau e numai pt.adversarii politici
Raspunde

@1

Acum 8 ani

Atat ai inteles tu articol?
Raspunde

ghita

Acum 8 ani

bai nu critcati pe aia care construieste asemenea obiective , ,hotelurile sunt binevenite la un oras precum sibiu vizitat d miloane de turisti si nu de la vale de carpati cu mincare de la straita si cazarea in codru ,si vad ca te doare de primarita sibiului [fodor ] adevaru ca face treaba si pentru asta tebuie felicitata ,tine sibiu activ si dupa ce 7 000 000 de conationali la-u trimis la cotroceni pentru 10 ani pe fostu primar [johannis ] ,am spus 10 ani ca are de lucru in ce vrastie a lasat ,base cu ai lui tara ,numai stan leptot sicirstoiu vede alfel ,dar le vine rindu pe la beciu domnesc ,primu lot a trecut examenu si dupa ce sifoneaza tot ce stie ,urmeaza lotu 2 ,s-a vezi acolo nume celebre ,amanta prezidentiala [udrea ] este nimica toata ca no fi fraiera sa-si petreaca urmatori 15-20 de ani la bulau ,pacat este tinara ,acolo astia de virsta 3 [basescu ] ca no fi fost asta asa naiv s-a nu stie ce face subalterni ,se uita el un pic crucis dar cibd este vorba de marafeti [bani ] imediat te trezesti cu un cap in gura ,asta este dupa modelu lui nea nelu cotrocelu sarac si cinstit
Raspunde

@ghita

Acum 8 ani

Iar ai adormit cu Antena 3........ Ai grija ca iti arde creierul !!!!!!!!!!! Voi astia romanii verzi tot pe base il vedeti in fata. Da v-a tras-o cum trebe baselul.
Raspunde

george

Acum 8 ani

Oai ce boala am pe astia care se opun dezvoltarii infrastructurii, dupa ce suntem o tara vai mama ei in privinta infrastructurii mai avem si armate de circotasi care se opun dezvoltarii tarii si Sibiului in special. Mai bine fugim toti in strainatate in loc sa ne unim si sa ne dezvoltam infrastructura in tara noastra. Pe astia care se opun si saboteaza acest lucru ii adunam intr-o zona saraca a tarii si nu-i mai lasam sa plece de acolo daca le place atit subdezvoltarea. Plus ca birocratia asta scumpa si nefunctionala frineaza si distruge in loc sa vina in intimpinare si usurarea lucrurilor.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Chiar așa, domnu\' george, hotelul lui citrea construit din spăgi și mită, și ilegal pe deasupra e infrastructură? Păi, atunci, mai bine fără infrastructură...
Raspunde

dezvoltator

Acum 8 ani

Stai linistit ca de aia care nu fac nimic si cu bani multi, furati din bugetu public, pute tara, o furat de o stins, te-o lasat dator vindut ca sa-i plateasca poporul hotiile si el sa praduiasca banii prin Ibita, Dubai, Miami etc, Astia o construit ceva creeaza locuri de munca si lasa ceva dupa ei, plus ca infloreste orasu , ceea ce pe multi ii dor. Da si un hotel intra in infrastructura unui oras, plus ca iti mai pun o intrebare.O folosit bani publici? Daca e asa atunci nu e bine. Nu-l cunosc , dar eu intotdeauna am apreciat oamenii care construiesc ceva si dezvolta o afacere,creaza locuri de munca desi eu nu ma numar printre ei, . [NU DIN BANI PUBLICI[ CUM DIN PACATE E PLINA TARA DE DIN ASTIA] . Bineinteles ca si constructiile sa se integreze in arhitectura orasului si cu acordu vecinilor..
Raspunde

Odin

Acum 8 ani

Istetilor, voi vedeti casutele din jur sufocate de asa zisul hotel?! Nu zice nimeni sa nu construiesti, dar cu respectarea unui regim de inaltime si grad de ocupare conform PUG, PUZ, etc.
Raspunde

inaltime

Acum 8 ani

Aia din Dubai sau Sanghai de ce nu respecta inaltimile, mereti ba frustratilor. sunt construite linga monumente, cumva?
Raspunde

marginean

Acum 8 ani

atata timp cat romanii, in speta sibienii, nu cunosc diferenta intre legal si ilegal, la scara mica ( imbogatire pe spinarea vecinilor, a celor ce construiesc legal, adica ei sunt niste \"fraieri\") sau scara mare ( pagube la economie, prejudiciu de imagine si calitate a urbei) ba chiar ii ridica in slavi pe mincinosi, smecheri, banditi si hoti, atata timp nu se va schimba nimic si oamenii de calitate si caracter isi vor lua in continuare campii.
Raspunde

xyz

Acum 8 ani

la puscarie cu hotii, confiscata averea si constructia ilegala demolata.
Raspunde

@12

Acum 8 ani

Sibienii cunosc prea bine, pleaca acasa ca pute Sibiu de detractori si sabotori ca tine, nu-ti mai tot da tu cu parerea despre sibieni dupa ce ati furat si sabotat judetul asta de ati stins. ba ati platit licenta la intreprinderile pe care le-ati furat din Sibiu? Banii de pe gazul metan, deconcentrate, buget s.a. inapoi, HOTILOR, HOTII STRIGA HOTII TUPEISTI NESIMTITI.
Raspunde

...

Acum 8 ani

@12 zici ca esti Don Quixote, vezi sabotori peste tot in jur dar nu-l vezi pe Citrea si altii ca el... @11 si @7 parca ati fi pe statul de plata al astora de si-ai batut joc de urbanismul din Sibiu cu tot ce au construit. Nu stiu cum va puteti privi in oglinda dimineata...
Raspunde

Dulcinea del Toboso

Acum 8 ani

don quijote de la mancha, s-ontepat in c.. cu lancea.Schimba subiectu
Raspunde

obs

Acum 8 ani

ghita,locul tau e in COTET sau in vreo taverna jegoasa plina de marinari beti si chiori ca si tine!!
Raspunde

@17

Acum 8 ani

:))))))))))))))ai dreptate my friend....insa musteriul ghita ,in paranoia lui totala nu tine cont de nimeni si nimic...doar de puppenklausul joseph(chisleag) mai asculta cateodata!!!!:))))))))))))))))))))))))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus