Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Cine face ordine? Societatile de curatenie iau deseuri doar pe bani, Primaria amendeaza cetatenii, iar oamenii…

Cine face ordine? Societatile de curatenie iau deseuri doar pe bani, Primaria amendeaza cetatenii, iar oamenii…

”Așa arată spațiul de depozitare a gunoiului de pe strada Șoimului bl. 14-16. De ani de zile ne luptăm cu firma Schuster și nimeni nu le face nimic. Poate voi”. Așa sună mesajul unui cititor care ne-a transmis câteva fotografii în care se văd mormane de mobilă aruncate de-a valma în spațiul de depozitare a gunoiului menajer.
Primăria Sibiu, chestionată asupra acestei probleme ne spune că datoria pentru curățenie le revine cetățenilor și asociaților de locatari. ”Atât asociațiile de locatari/proprietari cât și locuitorii de la case au obligația să încheie un contract pentru colectarea și transportul deșeurilor menajere (HCL 210/2001, art. 2, litera f, h, i, j). Prin urmare, obiectul și limitele contractului sunt stabilite de cele două părți, operatorul de salubritate și persoana fizică sau juridică, Primăria nefiind parte din acesta. Subliniem însă faptul că firmele de salubritate ridică deșeurile menajere zilnic din zonele de blocuri, iar pentru celelalte tipuri de deșeuri, firmele de salubritate pot fi apelate pentru transporturi separate, contra cost (SC Schuster & Co Ecologic - 0269/228111, 0269/239632 sau Getesib 0269/237030, în funcție de operatorul contractat de respectiva asociație)”, susțin reprezentanții primăriei. 
Strict referitor la cazul de pe strada Șoimului, de vină sunt cetățenii. ”Referitor la cazul semnalat de dumneavoastră, precizăm și atragem atenția că este interzisă depozitarea acestui tip de deșeuri pe domeniul public. Pe platformele de colectare a deșeurilor nu pot fi aruncate obiecte de mobilier, îmbrăcăminte sau deșeuri din construcții, ci doar deșeuri menajere. Îi rugăm pe sibieni să respecte aceste prevederi, în caz contrar fiind pasibili de amenzi cuprinse între 200 și 300 de lei (HCL 210/2001, art. 7, litera a)”, se mai arată în răspunsul primit de la primărie.
În concluzie, în cazul în care apar oameni care-și aruncă mobila la gunoi, cetățenii de bună credință au două soluții: cheamă poliția comunitară pentru a-i amenda, în cazul în care îi văd pe cei care aruncă, sau strâng bani și plătesc societățile Schuster sau Getesib să vină să le ridice mizeria altora.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 556

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

yui

Acum 8 ani

Cum se poate asa ceva?? Noi sibienii suntem cei mai corecti si harnici. Astia suntem noi sibienii. Sa vedeti dragilor de la ziar, ce este la ghena de gunoi din cartier strand , strada aurel popa in curba si ghena de langa caminul ulbs de pe aceeasi strada. Oamenii arunca mobila, crengi, iarba, moloz, saltele. Asa suntem noi civilizati. Oricum ghenele de gunoi arata in ultimul hal. Solutia este ca primaria sa amenajeze ghenele inchise, cu loc de aruncat gunoiul sa nu mai aiba acces la ele oamenii strazii si pe care ii prinda ca arunca obiecte ca in poza sa ii arda
Raspunde

platitor de taxe

Acum 8 ani

bai daca tot ne laudam ca suntem in europa s-a facem ca acolo vine dupa gunoi zilnic si daca este nevoie vinesi de doua ori pe zi ,acuma trebuie s-a fim si noi sibieni responsabili populatia sibiului s-a triplat si aia de ne invadeaza au si apucaturi balcanice le place chiciurile si mizeria in rest plata usoaroa
Raspunde

sibian

Acum 8 ani

ce oameni necivilizati! cum sa arunci mobila in strada! Doar mizerie stiu sa faca unii! Ce este asa greu sa suni la getesib sa platesti si sa curate si gata. Auzi acum sa astepte ca primaria sa le curete. Doamne treziti-va oameni suntem in sec 21.Cand va civilizati si voi. Daca traiati in Vest va amenda si a doua oara nu mai faceati asa ceva.
Raspunde

@1

Acum 8 ani

Unde ai văzut tu prietene \"ghene închise\"???? Mai ieși din parcarea blocului și mai vezi ce-i prin țară. Nu mai zic prin Europa, că e prea greu pentru tine... Problema nu e dată de locația, închiderea sau deschiderea spațiilor de aruncare a deșeurilor, ci de lipsa de educație și informare a populației care nu știe cum să procedeze în asemenea situații. Firmele de salubritate și Primăria au obligația de a informa cetățenii, iar cea din urmă poate aplica sancțiuni. Dar a amenda fără a informa este la fel de simplu cu aruncarea necontrolată a deșeurilor menajere. Încă mai avem mult până la o educație de nivel european în acest domeniu...
Raspunde

@sibian

Acum 8 ani

Nu cred că oamenii sunt neapărat necivilizați. Repet, sunt neinformați. Dacă tu cunoști vreo locație de depozitare a deșeurilor voluminoase, te rog frumos să o comunici tuturor. Poate atunci nu se va mai întâmpla așa ceva.
Raspunde

...

Acum 8 ani

Sunt curios daca Sibiul are un centru pentru moloz, obiecte sanitare vechi etc. Este foarte frustrant cand se apuca cei de la case sa isi renoveze si tot molozul il arunca la noi la containere. Ce sa mai zicem de saci de crengi si ierburi care ne umplu sezonier containerele si nu mai ai unde sa arunci si tu o punga de gunoi...
Raspunde

...

Acum 8 ani

...si ce sa mai zicem de incropeala cu care se aduna in Sibiu deseurile reciclabile... Niste cotete din lemn si plasa de sarma... Am mai fost prin tara si in general am fost placut surprins de modul cum se recicleaza. La noi insa...
Raspunde

ion

Acum 8 ani

Alo primaria, in parcul tineretului majoritatea bancilor si aleilor sunt pline de gainat de ciori. Trimiteti pe cineva sa spele si sa faca curatenie.
Raspunde

B.Utoru

Acum 8 ani

Ia interesaţi-vă de ce tot gunoiul din Hunedoara va fi adus la Cristian.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus