Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Excelenta se face cu pasi mici

Excelenta se face cu pasi mici

E bine că se mai găsesc oameni interesați de fotbalul juvenil, care investesc în Centre de Excelență, așa cum s-a întâmplat la Timișoara și Târgu Mureș, pentru că în felul acesta nu-l lăsăm doar pe Hagi să se intereseze de viitorul acestui sport.

În loturile de juniori născuți în anul 2000 au ajuns și șase jucători din județul Sibiu, al căror talent va fi șlefuit așa cum trebuie, astfel încât să nu se piardă prin negura delăsării care caracterizează fotbalul la acest nivel. Dacă nu credeți, luați la întâmplare un club de Liga 1 și mergeți să vedeți ce condiții au juniorii. Te-ai aștepta la toată atenția și grija, însă sunt rare cazurile în care cele două cuvinte se regăsesc în vocabularul de bază al cluburilor noastre. Dacă priviți loturile echipelor din prima divizie, veți constata de asemenea că numele românești încep să se vadă tot mai rar, pentru că e greu să răsară ceva valoros dacă nu ai semănat cum trebuie. Mult mai ușor este să mergi la piață și să îți cumperi ce ai nevoie, fără să te intereseze de modificările genetice sau de felul în care a crescut acel produs pe care îl iei. Un mare antrenor român îmi spunea că Leeds United făcea selecție la copii punându-i mai întâi să măture, apoi să ajute la bucătărie – timp în care mulți se lăsau -, pentru ca abia în ultima fază să le vadă calitățile sportive. Întrebându-i de ce procedează astfel, antrenorul a primit următorul răspuns: Ne interesează ca aceia care rămân să fie devotați clubului.

Centrele de Excelență de la Târgu Mureș și Timișoara îmi amintesc de celebrul Luceafărul, clubul bucureștean al anilor ’80, al cărui obiectiv era selecționarea permanentă a celor mai talentați copii și juniori din țară și pregătirea lor la standarde înalte. E clar că este nevoie de astfel de centre, întrucât ele reprezintă în primul rând un factor motivant pentru cei care își doresc cu adevărat să ajungă departe. Una este să fii bun și să nu ai unde să mergi să te dezvolți, caz în care ajungi, de cele mai multe ori, să mori speranță, și alta este să știi că dacă vei da totul ai sanșa să intri într-un mediu performant. „Mi-am vândut copilăria doar ca să fac performanță și să ajung unde îmi doresc”, spune Raul Băilă, unul dintre cei șase sibieni care se vor pregăti de aici înainte într-un Centru de Excelență.

Mai departe depinde de fiecare copil în parte, dar cu siguranță de unii dintre ei vom auzi peste ani în Liga 1 sau vom citi pe site-uri de specialitate precum http://www.bet365.com/news/ro/betting/fotbal. Până atunci, însă, cel mai important este că datorită acestor centre copiii pot visa în continuare că vor ajunge Robben, Bale sau Neuer. Este un drept al lor să-și imagineze că vor păși când vor fi mari pe arene celebre, în uralele a zeci de mii de spectatori și în văzul a milioane de telespectatori. Probabil că nu este timpul pierdut ca așa-zișii oameni de fotbal să lase interminabilele polemici fără rost și să gândească ceva mai eficient, iar cu siguranță că investiția în copii este probabil cea mai bună cale de a le demonstra că ne pasă cu adevărat de ei.

Foto: by  woodleywonderworks

Copyright © 2008-2015 ImageCodr.org.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 563

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

ACS vointa Hurez

Acum 8 ani

Felicitari pt articol!
Raspunde

carmen

Acum 8 ani

Oportunitate foarte serioasa de castig acasa! Simplu, comod, convenabil, adica exact ceea ce cauti. Acum este timpul sa uiti alte oferte neserioase si sa incepi sa castigi imediat bani! Nu recrutezi oameni, ci doar desfasori o activitate interesanta si de viitor. Cere mai multe detalii la ***: [email protected]
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus