Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
6°C

3.000.000 de lei, recordul lui Vaduva: cea mai mare prima data vreodata in Sibiu

3.000.000 de lei, recordul lui Vaduva: cea mai mare prima data vreodata in Sibiu

Petru Văduva este numele primului administrator ”privat” al societății naționale de transport a gazelor naturale Transgaz SA, cu sediul în Mediaș. Iar singura mare reușită care îi poate fi atribuită până acum este că a reușit, legal, să își tragă pe spuza proprie cea mai mare primă dată vreodată pentru un angajat al unei instituții de stat: 3.144.361 de lei. În euro și rotunjit, vorbim de 700.000 de euro pentru Văduva, drept răsplată pentru rezultatele obținute de Transgaz în 2014. În afara acestor bonusuri, salariul net încasat de Văduva în ultimul an (2014) a fost echivalentul a 48.700 de euro. ”Reușita” lui Văduva este meritorie deoarece bonusurile le-a primit pentru obiective pe care tot el și le-a stabilit.

Petru Văduva a devenit director general al Transgaz în vara lui 2013, în urma deciziei Guvernului de a aduce management privat în fruntea uneia dintre cele mai importante societăți comerciale pe care o deține Statul Român. Prin urmare, primul ”an plin” în care Văduva a condus Transgazul a fost 2014. În primăvara acestui an, Adunarea generală ordinară a acționarilor a comparat rezultatele asumate de Văduva pentru 2014 cu cele efectiv realizate în cursul anului trecut. În urma acestor comparații, Comitetul consultativ de nominalizare și remunerare a Transgaz a stabilit că Petru Văduva are dreptul să primească, alături de salariul deja încasat, alte 3,1 de milioane de lei.

 

Cum s-a ajuns la această sumă

Potrivit contractului de mandat încheiat cu Petru Văduva, pe lângă salariu (remunerație fixă în valoare de 24.224 de lei, brut, lunar) directorul general al Transgaz mai are dreptul la o ”remunerație variabilă” formată din trei prime (bonusuri), care i se acordă dacă îndeplinește tot atâtea obiective asumate pentru anul anterior: profit (EBIDTA, în termeni specifici), reducerea cheltuielilor de exploatare și creșterea nivelului investițiilor realizate. Pentru 2014, Petru Văduva a bifat îndeplinirea a două din cele trei obiective: a crescut profitul și a redus cheltuielile. Pentru că a crescut EBIDTA, lui Petru Văduva i se cuvine un bonus de 172.277 de lei (bani pe care i-a încasat anul trecut), iar pentru reducerea cheltuielilor, un bonus de 2.972.084 de lei, după cum avea să calculeze Comitetul consultativ de nominalizare și remunerare din cadrul Transgaz. Merită menționat că prima pentru reducerea cheltuielilor are la bază un algoritm relativ simplu: 3% din economiile suplimentare realizate față de cele estimate în programul de administrare. Iar cum planul de administrare pe 2014 prevedea un volum al cheltuielilor de exploatare de peste 1,06 miliarde de lei, iar la finalul anului s-au cheltuit, de fapt, doar ”vreo” 878,5 milioane de lei, Petru Văduva s-a trezit că are de încasat o imensă primă. Alături de el, de bonusuri (dar în valori mai mici) au beneficiat și ceilalți membrii ai Consiliului de administrație. Din lipsă de spațiu, deocamdată vom trata doar cazul lui Petru Văduva.

 

A renunțat la o parte

Din motive care nu au fost făcute publice, Petru Văduva a renunțat la o parte din primă, la fel ca și celelalte șase persoane din CA al Transgaz. ”Menționăm că președintele CA, directorul general precum și ceilalți membri (actuali sau foști) ai CA și-au exprimat intenția fermă de a renunța voluntar la o parte din cuantumul net al bonusului anual ce li s-ar cuveni pentru anul 2014”, se arată în raportul Comitetul consultativ de nominalizare și remunerare a Transgaz. Prin urmare, Văduva a mai cerut să mai încaseze efectiv drept primă pentru activitatea de anul trecut suma de 1.474.136 de lei (aprox. 327.000 de euro).

 

”Eu centrez, eu dau cu capul, eu încasez”

”Înainte de acest management privat, pentru noi nu erau prevăzute astfel de bonusuri, deși și noi aveam obiective de îndeplinit. În cel mai bun caz aveam acea primă de final de an, care era undeva la 60-70% din salariul lunar. Dar noi eram angajați pe alte contracte, iar mai apoi salariile ne-au fost limitate la nivelul maxim al salariului încasat de un secretar de stat”, a declarat pentru Turnul Sfatului un fost director general al Transgaz, care a preferat să nu își dezvăluie identitatea. După cum arată și el, chestiunea primelor date actualei conduceri nu ține atât de dimensiune, ci de logica din spatele acordării acesteia. Adică, de obiectivele pe care le-a avut de îndeplinit Petru Văduva. Despre această logică, a vorbit pentru Turnul Sfatului un alt specialist în domeniu, care activează în zona privată. Având în vedere sumele mari de bani în discuție, și specialistul consultat de Turnul Sfatului a cerut să nu îi fie făcută publică identitatea. ”Nu sunt niște indicatori reprezentativi pentru bonificația unui manager. Exceptând EBIDTA, ceilalți doi indicatori sunt «mârșavi», ca să spun așa, nu sunt niște indicatori care reprezintă cu adevărat performanța. De exemplu, reducerea cheltuielilor. Aici ar fi trebuit alți indicatori, cum ar fi cel de creștere a gradului de utilizare a rețelelor Transgaz. Altfel spus, eu am un hotel de 100 de camere și, ca manager, mă zbat să cresc gradul de utilizare a acelui hotel astfel încât să îmi aducă mai mulți bani. Asta ar însemna o activitate de management privată.  De ce este important un astfel de criteriu? Pentru că automat îmi scad cheltuielile pe unitatea de produs. Iar asta este într-adevăr o acțiune managerială. Căci la modul în care este acum pus în planul de administrare al Transgaz acest obiectiv de reducere a cheltuielilor, ei ce fac: scad pur și simplu cheltuielile. Or reducerea cheltuielilor o poți face în detrimentul calității sau în detrimentul protejării mediului, cu alte cuvinte prin cu totul alte metode decât cele care m-ar putea recomanda drept un bun «manager»”, a detaliat pentru Turnul Sfatului specialistul amintit.

Mai mult, acesta arată că nici indicatorul referitor la profit nu este unul clar definit pentru a putea fi recompensat. ”De luat în considerare este și lipsa unui sistem «de finețe», să îi zicem, care să facă distincția la nivelul EBIDTA. Da, EBIDTA este profitul. Dar una este când fac profit pe spezele mele, când dau discounturi, aduc noi clienți, cresc, fac, dreg, și alta e când mă duc la ANRE și le spun «creșteți-mi tariful cu 20%». Iar ANRE aprobă și Transgazului îi crește automat profitul, pe o măsură făcută din pix. Dacă rezultatul EBIDTA ar fi fost prezentat nealterat de acte administrative, ar fi fost cu totul altceva. Altfel, la ce ești performant? Că ai privit cum ți-au mărit alții tariful?”.

 

O societate fără câini

La această situație s-a ajuns deoarece, în momentul de față, acționarul principal al Transgaz – Statul Român, prin Ministerul Economiei – nu are pârghiile necesare de a controla ce își asumă conducerea privată a societății. Indicatorii pe care și-i asumă anual conducerea Transgaz nu sunt verificați de niciun organism de specialitate. ”La nivelul Ministerului Economiei care este acționar al Transgaz nu există nicio structură capabilă să analizeze și să înțeleagă indicatorii pe care și-i asumă conducerea societății. Da, planul acesta a fost aprobat de acționariat. Dar cine sunt reprezentanții acționariatului? Oameni care la rândul lor sunt membrii în Consiliul de administrație, consiliu care la rândul lui este premiat cu parte din bonusuri”, mai arată sursele Turnul Sfatului.

Contactat telefonic, Petru Văduva a refuzat să dea declarații. ”Nu, scuzați-mă, de obicei nu fac declarații cu presa. Îmi pare rău, chiar nu vorbesc în general cu presa”.

 

Bonusuri din ”lumea reală”

”Evident că și directorii marilor firme din Zona industrială vest primesc bonusuri pentru îndeplinirea unor targeturi anuale. Din știința mea, aceste bonusuri nu depășesc 30.000 – 40.000 de lei”, arată pentru Turnul Sfatului unul din directorii de multinaționale care funcționează la Sibiu.

Cum însă nicio companie privată nu are dimensiunile Transgaz (cifră de afaceri de 360 de milioane de euro), am verificat cuantumul bonusurilor acordate la cealaltă mare companie de stat din Mediaș, Romgaz (cifră de afaceri de aproape un miliard de euro). Și la Romgaz funcționează managementul privat, doar că aici bonusurile acordate sunt mult mai mici decât la Transgaz: Virgil Metea, directorul Romgaz, a primit bonusuri totale în valoare netă de 397.027 de lei pentru rezultatele din 2014. Iar aceste obiective au fost cu totul altfel calculate decât în cazul Transgaz. Astfel, directorul Romgaz a fost recompensat pentru că în 2014 a crescut profitul, a crescut cifra de afaceri, a crescut productivitatea muncii, a scăzut cheltuielile de exploatare la mia de lei venituri din exploatare, a crescut volumul resurselor geologice și a scăzut, astfel, declinul producției de gaze naturale.

 

Din zona privată

Înainte de a deveni director general al Transgaz, Petru Văduva a fost director general executiv al Țiriac Holding, funcție pe care o ocupa din 2009. Din calculele Ziarului Financiar, Văduva câștiga aproximativ 5.000 de euro, lunar, din această postură. În cea mai recentă declarație de avere publicată de Văduva (datată iunie 2014), directorul general al Transgaz scrie că, în 2013, a încasat 10.000 de euro de la Țiriac Holding unde a lucrat ca administrator. Alți 308.000 de lei i-a încasat din postura de director al Transgaz (pe care a ocupat-o din iunie 2013). Văduva deține un apartament de 80 de metri în București, tablouri și bijuterii de 35.000 de euro, iar într-o bancă din Elveția avea deschis un cont curent în care erau – în vara anului trecut – 385.000 de dolari.

Foto: Mediafax

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4492

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Alecu

Acum 8 ani

Foarte bun subiectul: am actiuni la TGZ si urmaresc activitatea firmei. Rezultatele sunt facute din pix, nu se realizeaza investitiile, nu se realizeaza mentenanta 65%dintre conducte sunt uzate moral si fizic. Ministerul trebuie sa se trezeasca si sa il dea afara pe impostorul asta!
Raspunde

JUSTICE FOR ALL!

Acum 8 ani

3 000 000 prima pt specimenul asta??...WTF!!!!!!
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Un alt capitol din romanul \"Securitatea şi oamenii săi\". E normal să-şi tragă prime, doar trebuie să împartă cu cei care l-au pus acolo, şi de fapt nu ştiu ce urmăriţi, o să vină un altul care o să facă fix la fel, probabil că o să se schimbe doar puşculiţa. Asta şi cu ajutorul vostru.
Raspunde

Eva

Acum 8 ani

Super-castig la domiciliu! De ce sa colaborati cu noi? Pentru ca aici puteti castiga rapid bani, cu o munca usoara in timpul liber, fara niciun fel de obligatii si, mai ales, fara stres! Trebuie doar sa va hotarati! Deja suntem foarte multi in aceasta echipa de mare succes! Cereti acum informatii la ***: evasinai2003@***
Raspunde

terente de la gaz

Acum 8 ani

bai da de marele miliardar nicolae platit de noi boboru cu gaz gaz subventionat si tine pe bani sibienilor din judet gazu find o bogatie naturala a subsolului jud sibiu ce se mai spune ,s-au credeti ca daca reusea bagabondu ala de a fost sinistru la mai toate ministerele cu multi bani ,transporturi de 4 ori si la industrie [berceanu ] acum s-a fi vazut acolo la bucale premieri de astea de-le dati voi pe media era baccisu la ospotar ,s-au de unde va ginditi voi ca s-au imbogatit niste nimeni inaite de revolutie ,ca locuri de munca nema industria facuta varza ,dar ei in top 300 miliardari ,ba nanasu lor a fost matrozu chior [basescu ] ,s-au avetiimpresia ca asta naiv tare mai ceva ca bombonel [nastase ]ala cel putin un picut mai mecher de dimbovita a scoso aia cu matusi foarte bogate [tamarele ]ba strins cu usa matrozu s-au pupila lui ,lnuti de plescoi [udrea ] tupeu la asta nu gluma da inreviuri pe televiziuni cu nedumeritu ,ardei umplut [cirstoiu ] ala cu aginturili straine ,ca nu a iesit sponsori lui presedinte si un garai in slujba lui nuti de la plescoi [visan ] urla ala de zici ca ia abuzat ,johannis copii ,judetu nostru a-r putea tine 4 echipe de fotbal in liga 1 si nu orce echipe ,acolo in top 1-3 ,asa ne uitam la folbalu din campionatu satelor [ilfov ] ca acolo este tuto del capi ,hai gaz metan trezitiva ca uniti vom inviga mafia in judetu nostru fiecare familie a-r trebui s-avem gazu subventionat cu suta la suta ,nu nicolae dinte ----- ,mare om de afaceri pe bani bulumacilor
Raspunde

Mutu

Acum 8 ani

E BATAIE DE JOC ! Ce scoala are oligofrenu asta sa primeasca banii astia ?de ce nu discuta cu presa? Este securist deia nu discuta ...
Raspunde

B.Utoru

Acum 8 ani

După nume, sigur e oltean. După nume şi mutră, sigur e ţigan. După nume, mutră şi fapte, sigur e român.
Raspunde

PETRU

Acum 8 ani

ce ma-sa a facut asta pentru tara asta numita (inca) Romania, despuiata de toate bogatiile sale naturale de toti penalii de la guvernare de merita aceasta \"recompensa\" cand sunt muritori de foame in Romania ... !!!! RUSHINE !!!!!!
Raspunde

restauratie

Acum 8 ani

Nu se poate asa ceva, ca gazul sa fie extras din judetul asta si banii sa mearga in conturile altora din alte zone culmea tupeului si zonele respective sa-si mai finanteze si echipe de fotbal, baschet etc. . Asemenea ticalosie trebuie sa inceteze neaparat banii de pe gaz trebuie sa ramina judetului se unde se extrage, gata cu politicile astea dictatoriale ticaloase instituite de comunisti.
Raspunde

@9

Acum 8 ani

Ai vorbit cu Napoleon ala de la Muzeul lui Darwin si ati ajuns la concluzia asta?
Raspunde

Petre Porumbarul

Acum 8 ani

Cu asa demnitari borfasi, cu pepiniera PSD pentru puscarii in fruntea careia a zacut borfasul recidivist nastase urmat de cercetatul Justitiei ponta nu putem avea alte rezultate >-
Raspunde

hai-hui

Acum 8 ani

Ce a facut sau nu Vaduva e discutabil... Daca a meritat intr-adevar prima sau nu... Cert insa e ca posturi bine platite tentatia de a "fura" la negru compania e (mult mai) mare... Ministerul nu e mai breaz/corect in orice caz... Degeaba apel la minister...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus