Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Sibiul devine raiul biciclistilor: 17,38 km de piste de biciclete. Update: ce spun biciclistii

Zece tronsoane de piste pentru bicicliști vor fi amenajate, în această primăvară, în întreg Sibiul. Lungimea totală a pistelor va fi de aproape 35 de km (câteva 17,38 de km pe fiecare sens de mers). Pistele vor fi amenajate pe partea carosabilă a străzilor din Sibiu, scopul final fiind acela de a conecta toate cartierele cu centrul orașului.

Update: Bicicliștii cer și aducerea gurilor de canal la nivelul străzii

Tudor Popa, arhitect de profesie, este unul dintre organizatorii constanți ai întâlnirilor generic denumite Masa Critică, în cadrul cărora se întâlnesc o dată pe lună câteva sute de utilizatori ai bicicletelor. ”E foarte folositoare o astfel de rețea. Dar, ar trebui ca la amenajarea pistelor să se aibă în vedere și aducerea la nivel a gurilor de canal, care acum pun probleme. Cât privește lățimea de un metru, eu cred că este suficientă, deoarece nu suntem în Olanda sau Italia să fie foarte utilizate bicicletele”, spune Popa.
Potrivit lui, inaugurarea rețelei va mări numărul de sibieni care folosesc bicicletele pentru deplasarea în oraș. ”La întâlnirile din cadrul Masei Critice, foarte multe femei, mai ales, se plângeau că le este frică să iasă pe străzi, fără să aibă spații amenajate. Acum, lucrurile se vor schimba încet”.

 

Comisia de circulație, din care fac parte și reprezentanții Poliției, și-a dat avizul pentru primele zece tronsoane.

Lista tronsoanelor

Tronson 1: pe strada Ludoş, între Calea Poplăcii şi pista existentă.

Tronson 2: din Piaţa Unirii, pe strada Andrei Şaguna, apoi pe Şoseaua Alba Iulia până în dreptul străzii Europa Unită.

Tronson 3: din Bulevardul Vasile Milea, pe strada Nicolae Iorga până la intersecţia cu Bulevardul Mihai Viteazu

Tronson 4: strada Semaforului – strada Rahovei – Bulevardul Mihai Viteazu – strada Nicolaus Olahus – strada Şcoala de Înot

Tronson 5: strada Hipodromului (legătura cu pista de pe strada Iorga)

Tronson 6: pe Bulevardul Vasile Milea, între strada Nicolae Iorga şi Piaţa Unirii

Tronson 7: pe strada Ştefan cel Mare, între Piaţa Revoluţiei şi strada Moldoveanu.

Tronsonul 8: din cartierul Broscărie, pe strada Ştefan cel Mare, apoi pe strada Bâlea, strada Herman Oberth până în sensul giratoriu de pe Bulevardul Corneliu Coposu.

Tronsonul 9: din Piaţa 1 Decembrie, pe strada Herman Oberth, prin sensul giratoriu Bulevardul Corneliu Coposu, se ajunge în Piaţa Unirii, apoi pe Calea Dumbrăvii şi strada Lomonosov, făcându-se joncţiunea cu pista existentă.

Tronson 10: din Piaţa 1 Decembrie, pe strada Regele Ferdinand, apoi pe strada Constituţiei şi până în sensul giratoriu de pe Bulevardul Corneliu Coposu.

Piața Unirii, nodul principal

Amenajarea pistelor de biciclete va începe în cursul săptămânii viitoare. Practic, pe partea carosabilă vor fi delimitate, cu vopsea roție, pistele ce vor avea o lățime de un metru. ”Dorim să oferim astfel sibienilor un mijloc de deplasare alternativ autovehiculului propriu. Dacă pista existentă este folosită mai mult pentru agrement, cele care vor rezulta în această etapă vor putea fi utilizate pentru deplasarea în oraş. Cred că va crește gradul de siguranță pentru cei care folosesc bicicletele” a declarat primarul Klaus Johannis.
De amenajarea pistelor se va ocupa DPC, ai cărei angajați vor monta și indicatoarele rutiere specifice. Deocamdată, cu excepția câtorva intersecții - de genul sensului giratoriu de pe Corneliu Coposu unde traversarea străzilor se va face pe lângă trecerile pentru pietoni -, bicicliștii vor fi dirijați în trafic cu aceleași semafoare care reglementează circulația și pentru autovehicule.
Planul întocmit pentru harta pistelor de biciclete prevede ca nodul central al rețelei să fie Piața Unirii, de la care să pornească principalele patru ramificații către Gușterița, Broscărie, ieșirea spre Rășinari și cea înspre Sebeș.

Piaţa Unirii – Bulevardul Corneliu Coposu – Gară – cartier Lazaret şi Guşteriţa

Piaţa Unirii – Calea Dumbrăvii – ieşirea din Sibiu spre Răşinari

Piaţa Unirii – Şoseaua Alba Iulia – ieşire din Sibiu spre Sebeş

Piaţa Unirii – Bulevardul Vasile Milea –strada Nicolae Iorga – strada Rahovei – ieşire spre Vâlcea sau legătura cu strada Semaforului şi Ştefan cel Mare.

Amenajarea pistelor va continua pe parcursul reabilitării străzilor din municipiu. ”Pentru aceste străzi care vor intra în reabilitare vom căuta o soluție, prin care asfaltul folosit pe partea pistelor să fie de culoare roșie”, a declarat Johannis. Potrivit lui, lucrările de amenajare a celor zece tronsoane vor fi încheiate în această primăvară.


 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

48 comentarii

Sceptic

Acum 13 ani

Ca ne intelegem oameni buni... nu se va amenaja in adevaratul sens al cuvantului nici o pista. Niste baieti destepti vor face multi bani din mazgalitul in rosu a unei parti din carosabil, atata tot. Practic, vom merge tot pe marginea soselei ca si pana acum. La lipsa acuta de parcari + drumurile subdimensionate din Sibiu + marlania caracteristica romanului, cu siguranta nu va tine aproape nimeni cont de \"marea epopee\" puternic aclamata aici, pe avizierul electronic al primariei . In fine.. ramane de vazut... tare mi-as dori sa ma insel.
Raspunde

sper

Acum 13 ani

sa scoateti politaii in strada, pt protectia biciclistilor, pt ca pe unde am vazut proiectul de piste e plin de soferi cu un preponderent caracter valceano-danubiano-pontic!
Raspunde

pt sceptic

Acum 13 ani

in strainatate e la fel, pistele sunt desenate pe trotuar sau pe sosea, majoritatea nu sunt construite special. e mai bine decat nimic
Raspunde

gicu

Acum 13 ani

Hmmmm .... e ok, dar acum se circula cu viteze foarte mari in oras, s-a deschis centura!. Propun si montarea unor denivelari artificiale in zonele unde \"te intinzi un pic la drum\"
Raspunde

1 biciclist

Acum 13 ani

supertare! IN SFARSIT. Doar ca trebuie supravegheate mai ales la inceput, de politie. Sper sa fie doar inceputul asta si peste ani sa avem cat mai multe piste gandite odata cu refacerea strazilor. In plus cu bani europeni ev, se pot face piste spre Paltinis, Ocna, transfagarasan ...
Raspunde

Ovidiu

Acum 13 ani

Felicitari oamenilor din primarie. Cred ca suntem primul oras care va avea niste piste pentru biciclete in adevaratul sens al cuvantului. Pista actuala, din parcul Sub Arini, este dovada clara ca pistele nu au ce cauta pe trotuar (intre copii si carucioare cu bebelusi). Inca un pas inainte pentru Sibiu.
Raspunde

Wheeler

Acum 13 ani

n-ar fii rea o pista spre Cisnadie. Sunt navetisti biciclisti, o astfel de pista ar incuraja pe mai multi.
Raspunde

@ germanicus

Acum 13 ani

Secatura esti tu poponarule si cu ma-ta, Adolf Hitler!
Raspunde

Florian

Acum 13 ani

Sunt de acord cu Wheeler - niste piste de biciclete in afara orasului (spre Cisnadie si alte sate de la marginea Sibiului) ar fi super...
Raspunde

Dani

Acum 13 ani

Sustin ideea lui Wheeler. O pista Sibiu-Cisnadie-Sadu cred ca ar fi binevenita pt plimbari de weekend. Doar ca nu mai merge doar vopsit drumul. Ar trebui facuta o pista speciala langa drum.
Raspunde

adi

Acum 13 ani

Salutam ideea. Ca se fac bani din treaba asta..e treaba scepticilor. Important e ca va scadea riscul accidentelor in care sunt implicati biciclistii. Cu ocazia inaugurarii celor 35km de pista, se va rentabiliza si serviciul de ridicari auto care functioneaza pe langa primarie...
Raspunde

liu

Acum 13 ani

OMG. Nu put sa cred
Raspunde

Bitza

Acum 13 ani

SOOOPER!!!! Abia astept ,haideti cat mai repede!
Raspunde

D

Acum 13 ani

Felicitari, imi place sa vad lucrurile cum se misca tot mai spre bine!
Raspunde

Marius

Acum 13 ani

propun si eu o pista Sibiu - Cisnadie si una Sibiu - Rasinari- Curmatura Stezii
Raspunde

DAN

Acum 13 ani

BRAVO BRAVO BRAVO BRAVO BRAVO BRAVO ...... DE UN MILION DE ORI BRAVO !!!!!!!!!!!!!!!!!!! RESTUL ORASELOR DIN RO, LUATI EXEMPLU VA ROG DE LA SIBIU, UN ORAS CU ADEVARAT EUROPEAN!!!
Raspunde

parizian

Acum 13 ani

si intai sa faca drumurile fara gropi intai trebuie tratat asfaltul apoi sa puna benzile acelea pentru biciclisti.Mi se pare normal sa puna intai asfaltul.
Raspunde

Andrei

Acum 13 ani

=)) =)) =)) lazaretul si gusterita cu piste de biciclisti! Si cum o sa trasati pistele? Cu batul in tarana strazilor de pamant? Asta-i buna! ce-am mai ras! =)) =))
Raspunde

sasul este disperat

Acum 13 ani

cu 100000000 euro / an din anul 2001 x 10 ani = 1000000000 euro x 30000 eiro media unui apartament cu 2 camere = 33 000 apartamente - 3 sectoare din bucuresti sau 1000 km de strazi asfaltate .BRAVO d.le iohnnis . BRAVO fideli votati 2004,2008 tradatori de neam si tara
Raspunde

klaus

Acum 13 ani

klausica a inceput sa viseze tot mai mult cu ochii deschisi :) sa vezi biciclisti loviti de soferi care ocolesc craterele :(
Raspunde

dan

Acum 13 ani

mai ramane problema haitelor de caini care ataca orice misca, in special cand vad cate-o roata invatindu-se
Raspunde

mda...

Acum 13 ani

o sa fie plin de accidente si morti pe stazile sibiului...Romania nu e pregatita din nici un punct de vedere pentru asta...
Raspunde

!@#$#@!

Acum 13 ani

de ce nu ar fi Romania pregatita? n-are suficiente cimitire, sau popi pentru slujbe ?
Raspunde

TM

Acum 13 ani

Timisoara are peste 90 km de piste de biciclisti. Sint construite special, intre trotuar si strada, delimitate cu bordura, asa ca nu merg pe ele nici masinile, nici pietonii.
Raspunde

ala rau

Acum 13 ani

daca mananci kkt toata ziua, incepe sa-ti placa! de disciplina in trafic avem nevoie, nu de \"covor rosu\"
Raspunde

mama omida

Acum 13 ani

Am pregatit vopsea rosie la preturi supraevlauate, dar totusi mai ieftina decat aia alba pentru \"amenajarea de noi parcari\", ca trebuie sa \"mananca\" si copiii mei. Daca tigania asta cu vopsitul trotuarelor sau a carosabilului pe margine venea de la un primar de etnie romana, presa ar fi sarit cu gura, pe buna dreptate, ca primarul in cauza este un dobitoc care arunca banii publici aiurea in scop electoral.Dar, asa, fiindca initiativa vine de la un alogen, ideea este nemaipomenita, iar efectul o sa fie unic in Romania. Cat timp mai pot sa fie pacaliti sibienii cu trucuri din acestea pentru comunitati bananiere?
Raspunde

PS

Acum 13 ani

O initiativa buna. Sper doar ca autoritatile locale sa inteleaga ca finalizarea proiectului nu va coincide cu terminarea marcarii drumurilor. Pentru ca acest proiect sa reprezinte o reusita trebuie ca acestia sa se ingrijeasca si de \"buna functionare\" a pistelor, respectiv sa se asigure ca vor fi respectate aceste marcaje de catre conducatorii auto, atat atunci cand ruleaza pe carosabil cat si cand stationeaza/parcheaza. De acest lucru s-ar putea ingrijii, de exmplu, noua Politie Locala. Am studiat harta care prezinta viitoarea retea de piste si primul lucru care mi-a atras atentia este acela ca nu cuprinde nici o solutie pentru traversarea liniilor ferate pentru cei din cartierele Lazaret si Gusterita. Solutia actuala, cea care presupune traversarea podului Garii este ori periculoasa - pe carosabil, ori grea - pe trotuar. Succes in punearea in practica si mai ales in mentinerea sigurantei biciclistilor!
Raspunde

Gretel

Acum 13 ani

Raspunde

Bebe

Acum 13 ani

Nu e rau, sa vedem cat o sa le ia soferilor sa invete sa nu parcheze sau sa ruleze pe aceste benzi. P.S. s-a mai amenajat o pista pe strada Reconstructiei, nu se aude nimic de ea??? Felicitari si la mai multe!!!
Raspunde

30

Acum 13 ani

Hai ca incapand cu postul 17 vad ca au inceput sa mai apara si oameni cu picioarele pe pamant... incepusem sa am emotii ca au ramas doar aerieni si naivi prin orasul asta...
Raspunde

tour de france

Acum 13 ani

nu e bine ca vom avea cat de cat conditii de rulaj! sigur se scumpesc bicicletele :))) si vor cere si cauciucuri de iarna obligatoriu! ofof
Raspunde

bogdan

Acum 13 ani

Atata timp cat in Sibiu sunt zeci, daca nu sute de strazi neasfaltate si trotuare facute praf, nu vad rostul aruncarii de bani pe fereastra cu aceste asa zis piste de bicicleta. Cineva mai sus numea \"pista\" de biciclete de pe strada Reconstructiei: ar fi mai bine sa precizezi ca este \"flancata\" de stalpi...un alt exemplu de cum poti arunca bani pe fereastra.
Raspunde

bogdan

Acum 13 ani

Ca sa nu mai zic de cata mizerie si praf e in Sibiu.
Raspunde

Mara!

Acum 13 ani

Raspunde

Mara

Acum 13 ani

Ce trist este ca, si atunci cand este vorba de o veste buna, romanii trebuie neaparat sa comenteze, sa critice, sa desfiinteze... \"Vai, nu este asfalt!\", \"Vai, sunt gropi!\", \"Vai, sunt caini maidanezi!\", \"Vai, Iohannis arunca banii pe vopsea rosie!\", \"Vai, e praf!\" Mi se face scarba! Criticati manelistii cu ceafa groasa pentru ca strica ordinea si buna dispozitie a celor din jur, dar si voi faceti exact acelasi lucru! nu conteaza ca vestea asta e buna, NUUU, sa aruncam tot rahatul din noi, sa stie lumea! reporterul:\"Tanti, te bucuri ca vine primavara?\" tanti: \"Da, maica, dar n-avem bani, maica! Pesia e mica, nu e bani de medicamente, nu ne mai da ajutor de handicap, maica! E HOTI, maica! E hoti!\" Cam asa si voi.....
Raspunde

darius v.

Acum 13 ani

Sunt biciclist (nu ma intereseaza politica&politicieni). Ma bucura initiativa asta, mai ales ca nu pare a fi numai un simplu plan de viitor, ci are si un termen foarte scurt de realizare.   Pentru comentatorii de meserie: mai iesiti din lumea voastra mica (de cartier). Mai vedeti un film, mai cititi o carte, mai mergeti intr-o calatorie, mai gustati o mancare speciala (diferita de ciorba de burta, de micii cu mustar sau de gratarul de la iarba verde). Nu uitati ca tot ce scrieti aici sau oriunde reflecta ceea ce sunteti ca oameni (educatie, cultura, responsabilitate, spirit civic etc.) E in folosul vostru.   Da stiu, lucrurile acestea (educatie, cultura ...) le-ati pierdut deja si nu le mai puteti recupera vreodata. Se vede in comentariile voastre, atat in stilul (forma comentariului) cat mai ales in continut. Daca altfel nu se poate, incercati sa circulati o saptamana cu bicicleta prin oras si pe urma va astept aici parerile, in cunostinta de cauza.   Nu ma deranjeaza ca cineva are o parere contrara mie,  impotriva primarului sau impotriva unei actiuni. Dar cand argumentele sunt de genul: \"sasul e prost\", \"ala mananca kkt\", si celalalt \"e handicapat\", \"primarul e dobitoc\" etc.  parca nu prea merge.
Raspunde

Dani

Acum 13 ani

+1 Mara +1 Darius V.
Raspunde

@ darius

Acum 13 ani

Frumos spus!
Raspunde

CipSB

Acum 13 ani

Facute si vopsite pe marginea soselelor,doar la noi!Pe trotuare ar fi ca si in strainatate(daca asa s-ar vrea)si mai in siguranta!Oricum ce conteaza siguranta,doar tot omul de rand merge cu bicicleta la lucru!!
Raspunde

Mara!

Acum 13 ani

Raspunde

Mara

Acum 13 ani

Aa!Inca ceva! Felicitari mari si sincere celor implicati in realizarea acestui proiect! Si multumiri din partea unei posesoare iubitoare utilizatoare de bicicleta!
Raspunde

Vopsitorul

Acum 13 ani

o initiativa proasta....de ce? fiindca e vb de interese ordinare ca un fraier sa puna lavabila pe carosabil! pai mai dragi mitici de sibiu, incompetetilor, voi vreti sa faceti ca in strainatate?? pai puneti mana si cititi ce materiale se folosesc acolo! eu ca fost biciclist si si pieton din sibiu, dar si motociclist, era sa imi rup gatul de multe ori, fiindca voi sunteti prea balcanici sa realizati ca NU e bine sa pui lavabila pe carosabili amatorilor! in strainatate se pune un fel de vopsea aderenta, ca sa nu alunece cand e umed sau o mixtura de mortar, care nici nu se spala la fiecare 3-4 ploi, ca in sibiu! sa traiti!
Raspunde

43

Acum 13 ani

Va spun eu cum sta treaba. Vor vopsi strazile deja pline de gropi si galme, dupa care se vor apuca de reparat la ele si vor trebui sa le vopseasca iar. Clasica metoda de furat.
Raspunde

@

Acum 13 ani

Ieri, pe singura pista de biciclete a orasului, in mod special pe tronsonul stadion - Bolta Rece, au reanceput problemele cu pensionarii imbracati la 4 ace si parintii cu carucioarele cu bebelusi. Nu pot, sau nu vor sa inteleaga ca nu au ce cauta pe pista de biciclete!? O femeie, politist comunitar, manca seminte in loc sa-i atentioneze pe pietoni sa paraseasca pista de biciclete. In tot acest timp, trotuarul din cealalta parte a parcului, langa Spitalul Militar, era gol!
Raspunde

daniel

Acum 13 ani

SI TOTUSI CE FACEM CU MAIDANEZII CARE NE ATACA, IN SPECIAL PE BICICLISTI? CAT DESPRE FEMEIA POLITIST- CRED CA SE VA INBOLNAVI DE LA ATATEA SEMINTE- O VAD ZILNIC SI ALTCEVA NU FACE, SI MAI IA SI BANI PENTRU ASTA. RUSINE!
Raspunde

miki maus

Acum 13 ani

sa ne bucuram , fratilor ca doar este primavara. cu sau fara vopsea care sa ne delimiteze pistele, bicilistii tot se vor deplasa, poate aca acum vom fi mai multi. Da o sa fie si fum inhalat de la esapament dar daca dorim un trai mai sanatos , facem miscare . E foarte buna initiativa . Nu ne ramane decat sa scoatem bicicletele afara din casa . Spor si ne vedem pe biciclete.
Raspunde

Pt. 46

Acum 13 ani

Bravo! Desi sunt sofer sonvins si nu am mai fost de mult cu bicicleta pe strada, imi place totusi sa vad ca sunt si oamenii cu care avem speranta sa ducem sibiul mai departe! M-am cam saturat de toti carcotasii.
Raspunde

Dana

Acum 12 ani

Felicitari !!! Propun si eu o pista Sibiu - Cisnadie ... ar fi multe persoane care ar veni cu bicicleta la servici !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus