Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Orasul Sibiu numara 1572 de case ce risca sa fie inundate. Un cutremur de noapte ar face 48 de morti

 

Potrivit unui document întocmit de Inspectoratul pentru situații de urgență (ISU) Sibiu, cele mai posibile catastrofe la nivelul județului sunt inundațiile. Municipiul Sibiu este cel mai vulnerabil în această situație.
În ceea ce privește cutremurele, acestea sunt catalogate ”puțin probabile” pe teritoriul Sibiului. Dar, potrivit aceluiași document, până la finele acestui an sunt 90% șanse să se producă un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter în zona Vrancea, cutremur care în zona Sibiului ar duce la zeci de morți.
 
Orașul Sibiu: mii de case și 21 de km de străzi și rețele, sub semnul riscului
 
Cele mai plauzibile riscuri naturale pentru sibieni rămân cele legate de fenomenele meteo periculoase – căderile mari de apă în intervale scurte, cu alte cuvinte. În județ s-au înregistrat cinci viituri cu amplitudine ridicată: în 1975, 1977, 1981, 1984 și în 1998. ”Majoritatea inundațiilor sunt previzibile, putându-se înștiința comitetele locale pentru situații de urgență pentrul alertarea populației”, se arată în raportul întocmit de ISU.
Localitățile expuse riscului de inundații sunt răspândite în întreg județul. Cele mai multe case și anexe care riscă să fie inundate sunt în municipiul reședință de județ. Nu mai puțin de 1572 de case și anexe gospodărești sunt pe lista zonelor inundabile întocmită de ISU. Tot în municipiul Sibiu, în zone de risc de inundații mai sunt 21 de km de străzi, de rețea electrică, de gaz și alimentare cu apă, dar și 29 de obiective sociale, 17 obiective economice, 10 km de căi ferate și 12 poduri. 
 
Cele mai amenințate sate
 
Spre comparație cu Sibiul, Mediașul, orașul de pe Târnava Mare, are în zonele de risc doar 150 de case și anexe. Nu toate localitățile județului sunt în zonele de risc, dar dintre cele incluse pe această listă, cele mai ”lejere” sunt Hoghilacul și Poplaca, cu câte două case aflate în potențial pericol și Axente Sever – patru case. În rest, numărul caselor inundabile este extrem de variat: Bârghiș – 95 de case și anexe, localitate urmată îndeaproape de Cristian (88 de case și anexe).
Pe lângă Avrig (44 de case), sunt și alte orașe ale județului cu locuitori în zone de risc: Copșa Mică (opt case), Ocna Sibiului (50 de case), Agnita (84), Cisnădie (16) și Săliște (44).
Satele cu cele mai multe case aflate în zone cu risc de inundații sunt Șeica Mare (360 de case), Târnava (240) Porumbacu de Jos (152 de case), Arpașu de Jos (167) și Valea Viilor (110).
 
90% șanse pentru un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade
 
”Ca urmare a condițiilor geografice și geologice, în județul Sibiu nu există pericolul real al manifestării acțiunilor distructive a unor cutremure de pământ, alunecări de teren și/sau dezastre complementsre acestora”, se arată în raportul ISU. 
Același document susține că până la finele acestui an este foarte posibil (90%) să se producă un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, în zona Vrancea, zonă față de care Sibiul este ferit.  ”Distanța față de zona epicentrală Vrancea este de 140 de km. Teritoriul județului Sibiu se macrozonează din punct de vedere seismic  într-o singură zonă, zona D”. În această zonă, magnitudinea maximă poate fi de 7,2 grade pe scara Richter. La o asemenea intensitate, sunt vulnerabile 17.106 clădiri din județ și 26.298 de gospodării. Cel mai negru scenariu, cel al unui cutemur maxim pe timp de noapte, ar duce, potrivit ISU la 73 de morți și 93 de ”victime depășite”. 46 de sibieni ar fi răniți ușor, iar 185 ar avea nevoie de tratament ambulatoriu. Cutremurul maxim pe timp de zi ar lua viața a 48 de sibieni, mai calculează ISU.
În județul Sibiu au fost catalogate drept clădiri ”cu bulină roșie” (grad ridicat de risc seismic) 20 de imobile vechi, aflate acum în diferite faze de consolidare.
 
Cele mai periculoase întreprinderi
 
”Sunt considerate substanțe toxice industriale acele produse chimice care au o acțiune vătămătoare în concetrații mici și pe distanțe mari ce depășesc limitele operatorilor economici”, notează ISU Sibiu. Pe lista operatorilor economici a căror erori tehnologice sau accidente ar putea dăuna sibienilor sunt înscrise patru poziții. Prima este alocată fabricii Eurofoam, din Șelimbăr, care produce spume poliuretanice, și care lucrează cu 200 de tone de toluen-diizocianat (un produs foarte toxic, care eliberează dioxid de carbon în contact cu apa). Pe locul doi este situată Fabrica de sticlă Avrig, unde se află 0,05 tone de trioxid de arsen (arsenicul, o otravă foarte puternică). Și Apă-Canal se află pe lista operatorilor economici cu risc tehnologic, din cauza celor nouă tone de clor folosite la captarea, tratarea și distribuția apei potabile. În fine, chiar dacă este situat în județul Alba, la Cetatea de baltă, cei de la ISU Sibiu susțin că periculoasă pentru sibieni este și Stația de înmagazinare Transilvania, din localitatea amintită. 140.000 de tone de gaz metan sunt înmagazinate aici.
În fine, pe lista ISU mai sunt și alte 16 firme care utilizează produse periculoase, dar în cantități mai mici: SNR Rulmenți, SC Continental SA, Scandia Română, Caucho Metal Producos, Romanofir, Brandl-Ro, Emailul, Thyssenkrupp Bilstein Compa, Guhring, Dafora sucursala construcții și sucursala foraj, Siemens Eit, Oehler Mecanica (Mârșa), Relle SA Mediaș, Aprov SA Mediaș și Armax Gaz Mediaș.
 
Avalanșele: o istorie neagră
 
Județul Sibiu înregistrează una dintre cele mai negre avalanșe din istoria mondială și, din păcate, cea mai năpsătuitoare din România: este vorba de duminica de 17 aprilie 1977, când pe panta dinspre Șaua Capra, deasupra Lacului Bâlea, o avanlanșă spontană a ucis 23 de persoane: șapte adulți cu vârsta cuprinsă între 28 și 54 de ani și 16 elevi: unul de 18 ani, patru de 17 ani, șapte de 16 ani, trei de 15 ani și unul de 13 ani.
ISU Sibiu atrage atenția că avalanșele rămân un pericol pe crestele înzăpezite ale munților Făgăraș, în special pentru turiștii care se aventurează fără măsuri de protecție și fără să aibă cunoștințe adecvate vieții pe munte.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

david

Acum 13 ani

interesant.
Raspunde

jaco

Acum 13 ani

Da\' numiti fratilor, strazile sa stim si noi! Nu mai dati stiri de-astea tembele, fara finalitate!
Raspunde

vaco

Acum 13 ani

nu ai vrea cumva si adresa si CNPul persoanelor care locuiesc acolo?
Raspunde

Turnul otv-ului

Acum 13 ani

v-ati dat si voi pe stiri dintr-astea! Pe cand serialul elodia???
Raspunde

@vaco (IP 88.158.153.106)

Acum 13 ani

Ba da.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus