Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Johannis a condus "masa critica" la inaugurarea pistelor de biciclete | Video

 

Gândită inițial drept o acțiune strict pentru presă, inaugurarea pistelor pentru biciliști amenajate pe străzile Sibiului s-a transformat într-o veritabilă mișcare socială: câteva zeci de biciliști au venit, în seara zilei de miercuri, să pedaleze alături de primarul Klaus Johannis.
 
Plecarea pe traseu a fost programată la ora 19.30. La 19 și 15 minute, în parcarea Sălii Thalia, doi polițiști locali începeau deja să transpire: în parcare intrau din ce în ce mai mulți bicicliști, locurile de parcare destinate mașinilor devenind tot mai rare. Majoritatea dintre cei sosiți sunt participanți ”cu state vechi” la Masa Critică, un eveniment repetitiv al biciliștilor prin care aceștia încearcă să atragă atenția celorlalți participanți la trafic asupra faptului că ”și ei există”. ”Vă rugăm să folosiți pistele de biciclete”, s-a auzit, la un moment dat, din megafonul unei mașini de poliție, a cărui șofer se adresa unui grup de biciliști, aflați lângă axul drumului, pentru ”a face stânga”, către parcarea Sălii Thalia. Printre bicicliștii veniți erau inclusiv mame cu copiii în scaunele speciale.
 
25 de secunde de întârziere
 
Primarul Klaus Johannis a intrat în parcarea Sălii Thalia, pe bicicleta proprie, la ora 19.30 și 25 de secunde. Discuțiile nu au durat mult, șirul de cicliști punându-se, în ordine, în mișcare.  Cel care ”ducea trena” era primarul Johannis, în fața căruia se perindau, pe rând, mașinile televiziunilor, grăbite să prindă cât mai multe cadre.
 

Traseul de pe bulevardul Corneliu Coposu a inclus ”un roșu” la Piața Unirii, a continuat pe Vasile Milea până la intersecția cu Calea Dumbrăvii. De pe strada Lomonosov, șirul de cicliști a intrat pe pista de biciclete de pe Școala de Înot, punctul de oprire fiind parcarea din fața Stadionului Municipal.
 

”Un proiect care nu se va opri niciodată”
 
Aproximativ 30 de km de pistă pentru biciclete au fost marcați începând din luna mai a acestui an. Alba Iulia, Milea, Broscărie, Bâlea, Ștefan cel Mare, Hipodromului, Constituției sau strada Ludoș sunt câteva din străzile cuprinse în primele zece trasee gândite spre a face legătura cu centrul orașului. 
pe strada Semaforului pistele sunt în curs de marcare, după refacerea covorului asfaltic, pe Alba Iulia urmează finalizarea marcajului până la ieșirea din oraș, strada Nicolae Iorga urmând să fie marcată în perioada imediat următoare.
 
 
 
La finalul traseului început de la Sala Thalia, primarul Johannis a invitat cât mai mulți sibieni să folosească bicicleta. ”Cine vrea să încerce, să poftească. Acum cred că avem piste pentru bicicliști care sunt și fezabile, sunt multe și îi încurajez pe sibieni să folosească bicicleta și când merg la serviciu și când merg în oraș, la cumpărături, la distracție, dar și când merg la școală. Acum am încheiat prima parte din prima etapă pentru aceste piste speciale. Continuăm, este, probabil, un proiect care nu se va opri niciodată. Totdeauna mai găsim o zonă unde trebuie marcată o zonă specială. Dacă ați observat, la început, după ce am marcat primii kilometri, nu au prea fost bicicliști. Acum sunt mai mulți”, a spus Johannis.
 
 
 
Trotuarele sunt ale pietonilor
 
Primarul spune că nu a avut probleme în micul traseu parcurs miercuri seara. ”Mă simt în siguranță întotdeauna pe bicicletă. Dar acum, mai mult. Automobiliștii respectă pistele marcate, nu mi se pare niciun fel de problemă. Eu, de obicei, văd orașul din spatele volanului și văd cum se mișcă ceilalți participanți la trafic”. Johannis a remarcat, însă, și folosirea excesivă a trotuarelor de către cei aflați pe două roți. ”Încă mai sunt bicicliști care nu știu ce e cu aceste piste portocalii și circulă pe trotuar, ceea ce e total greșit și trebuie să descurajăm această atitudine. Trotuarul este pentru pietoni, pista de biciclete pentru bicicliști și carosabilul pentru automobiliști și ceilalți participanți. Iar acolo unde nu este pistă, bicicliștii vor circula pe carosabil împreună cu ceilalți participanți la traficul cu roți”.
 
Invitație pentru primar
 
Din zecile de cicliști veniți să pedaleze la inaugurarea oficială a pistelor, majoritatea sunt ”membri regulari” ai  Masei Critice. La finalul traseului ales de Johannis, bicicliștii au așteptat, mai retras,încheierea ”asaltului” presei asupra primarului. După declarațiile date mass-media, Johannis s-a îndreptat și către bicicliștii care, de îndată, l-au invitat să ia parte, în ultima zi de vineri a fiecărei luni, la ”sărbătoarea” mersului pe bicicletă. ”Aștept un pic până ce persoana mea aduce masa critică”, a glumit primarul. ”E un proiect foarte bun. Să începem să mai inventăm câteva proiecte, să facem bicicliștii mai vizibili”, i-a îndemnat Johannis pe cei prezenți.
 

 

Marcarea pistelor de biciclete va continua și cu străzile secundare din Sibiu. Planurile pe perioadă mai îndelungată prevăd amenajarea unor noi trasee de agrement, la marginea orașului.
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

un cititor

Acum 12 ani

Dl. primar ar fi trebuit sa \"incerce\" pista pentru biciclete pe Alba Iulia, Milea sau Spitalelor, sa vada ce bine este cand trece cate-un autobuz sau microbuz la 10 centimetrii de tine. Sau in zonele in care pista este situata intre parcari si banda auto, unde nu mai sti de cine sa te feresti, de masinile care circula sau de cei care doresc sa iasa din parcare! Pistele sunt foarte necesare, dar modul cum au fost realizate este \"in bataie de joc\" ...
Raspunde

sibian

Acum 12 ani

In parcul SubArini ar trebui ca pista de biciclete sa fie mutata pe aleea de jos de la Bolta Rece si pana la iesirea spre Aleea Calaretilor. Sunt mult prea multi pietoni pe pista de biciclete.
Raspunde

No

Acum 12 ani

Felicitari oricum pt indrazneala d-lui primar de a impanzi orasul cu pieste pt biciclisti. Nu stiu ce alt oras din romania va mai face asta curand!
Raspunde

hmmm

Acum 12 ani

sunt inca multe probleme de rezolvat cu pistele de biciclisti, dar e bine ca totusi s-a demarat un asemena proiect!
Raspunde

gicu

Acum 12 ani

\"un cititor\" frustrat ca de obicei, ca tot romanu, altii nu au nici un km de pista de bicicleta, asta e, unde e ingust mergi mai atent, bravo dl. primar, orasul s-a schimbat complet in ultimii 6 ani.
Raspunde

pt. 5

Acum 12 ani

esti un bou, criminal ca primarul tau de cacat! tradator de neam si tara. precis esti handicapat , nu conduci autovehicul prin oras. Atunci nu ai mai vorbi boule.
Raspunde

dutu

Acum 12 ani

inca o data media locala s/a facut de tot c....ul. slugarnicia ...tradarea , banii nemtilor dau roade ! oare va ajunge iohANNUS primar al unei localitati din germania sau austria ? Desigur nu, nemtii si austriecii nu sunt tradatori si nu sunt tampiti.
Raspunde

barbu

Acum 12 ani

fata de betiv ori de om bolnav cu dizabilitati are alesul vostru ?
Raspunde

sibian adevarat

Acum 12 ani

ptr. barbu: alesu nost nu are moaca de betiv ori de om bolnav cu dizabilitati, doar o banala mutra de bidon turtit.
Raspunde

hop sasa

Acum 12 ani

Herr iohANUS nashpa noua vopsea de par, era mai faina nuanta veche de castaniu!
Raspunde

sibianul

Acum 12 ani

Asta se plimba toata ziua cu BMW-ul si cik el ii marele ciclist. Si pe deasupra isi mai parcheaza masina si in P-ta Mare ca MAFARUL, intrebat de jurnalisti el spune: EU SUNT DEASUPRA LEGII!!! esti pe naiba...
Raspunde

nonick

Acum 12 ani

N-am vazut nici un biciclist care sa semnalizeze schimbarea directiei de mers. Si unii se mira ca se intampla accidente...
Raspunde

Panoramic Gardens

Acum 12 ani

Apartamente in Ansamblul Panoramic Gardens din Sibiu, cu preturi incepand de la 23500 euro.Pentru mai multe informatii accesati pagina noastra oficiala panoramicgardens.ro
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus