Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

A decedat actorul Radu Dobre Basarab

Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu a anunţat astăzi încetarea din viaţă a actorului, regizorului şi profesorului Radu Dobre Basarab.


Radu Dobre Basarab s-a născut la Slatina, în judeţul Olt, în data de 22 august 1941. A fost absolvent al Institutului Politehnic Bucureşti, Facultatea de Hidroenergetică, al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, Bucureşti (Actorie) şi al Universităţii de Artă Teatrală Târgu - Mureş (Regie). între 1967 – 1987 a fost actor al Teatrului de Stat din Sibiu, a obţinut numeroase premii de interpretare la diverse festivaluri, a înfiinţat Societatea literară „Radu Stanca”, prima de acest fel din ţară după 1950, şi „Clubul de jazz” din Sibiu. A înfiinţat şi a condus „Teatrul Studenţesc” din Sibiu, cu care a obţinut premii la festivalurile studenţeşti. Ca jurnalist, Radu Dobre Basarab a publicat sute de articole în „Tribuna Sibiului”, Scânteia Tineretului”, „România liberă”, „Contemporanul” „Tribuna”, „Ramuri”, „România literară”. începând cu anul 1991, Radu Dobre Basarab a fost cadru didactic la Academia de Artă Teatrală din Târgu - Mureş, unde a predat actoria şi regia. Timp de 20 de ani Radu Dobre Basarab a jucat în numeroase spectacole ale teatrului din Sibiu, dintre care amintim: „Al patrulea anotimp” de H. Lovinescu, regia Dan Nasta, „Nunta lui Figaro” de Beaumarchais, regia Petru Mihail, „Fedra” de Jean Racine, regia Aureliu Manea, „Răceala” de M. Sorescu, regia Iulian Vişa, „Camino Real” de Tennesse Williams, regia Iulian Vişa. După 1990, Radu Dobre Basarab a revenit la Sibiu în postura de regizor şi a montat spectacolele „Arta Comediei” de Eduardo de Filippo, „Invitaţie la castel” de Jean Anouilh, „Echilibru fragil” de E. Albee. Radu Dobre Basarab a decedat în 8 septembrie 2009 şi va fi înmormântat joi, 10 septembrie 2009, ora 13.00, la Cimitirul Ortodox din Târgu Mureş.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

foto: Informatia de Mures

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

eugen

Acum 14 ani

cand preluati o stire, nu trebuie sa spuneti de unde ati preluat-o? o dati ca si cand ar fi din turnul sfatului? sunteti ziaristi sau copisti?
Raspunde

Oreste

Acum 14 ani

In anii `70 a fost nu numai actor cu admirabile virtuti interpretative, ci si ferment al vietii cultural-artistice locale, un intelectual distins, un fervent slijitor al memoriei lui Radu Stanca, al poeziei acestuia ( adunase intr-un caiet toate ineditele ce apareau in presa) si al teatrului sau (il fascina "Povestea dulgherului..."). S-a dovedit un camarad sincer si onest. Convorbirea cu Radu Dobre Basarab era incantatoare. Am regretat plecarea lui din Sibiu. Acum ma intristeaza disparitia lui. Dumnezeu sa-l odihneasca!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus