Duminică,
05.02.2023
Innorat
Acum
-6°C

Stirile de alta data. 1999: „Strazile Sibiului sunt mai proaste ca in evul mediu”

Profesorii, ceferiştii, studenţii şi actorii sunt în grevă. Bugetul Sibiului are lipsuri mari, iar viceprimarul de atunci, Ioan Sturz estimează că în 2006 vor începe asfaltările la străzi. Apare şi Klaus Johannis, în calitate de şef al Inspectoratului Şcolar. Ca şi acum, primarii se plângeau că nu există autonomie locală. “La întâlnirea care a avut loc la Sibiu la sfârşitul săptămânii trecute primarii municipiilor din ţară s-au declarat nemulţumiţi de faptul că mai ales în ultima perioadă prin actele normative pe care le emit, guvernanţii încalcă autonomia locală. Din impozitul pe clădiri, a fost prelevat 10 la sută pentru constituirea unui fond de risc la nivel naţional, fără ca cineva să-şi dea cu părerea”, scria Rondul în noiembrie 1999.
Inter Sibiu se lupta să rămână în Divizia B. Preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Nan, căuta bani pentru echipă. „În Sibiu nu avem o societate comercială care să-şi permită să cheltuiască opt miliarde de lei cu o echipă într-un sezon. Firmele sibiene nu se implică în sprijinirea fotbalului”, declara Nan.
Inspectoratul Şcolar a anunţat oficial că nu mai sunt bani decât pentru avansul profesorilor. Lichidarea fusese lichidată. „Salarii întârziate pentru profesori. IŞG are nevoie de şapte miliarde de lei pentru plata lichidării pe noiembrie a 6.500 de cadre didactice. Inspectorul general interimar, Dorin Bunău, a declarat că după rectificarea Bugetului de Stat, bani ajung doar pentru achitarea avansurilor pe această lună”. Şi s-a scos la concur postul de inspector general.  Joi, 2 decembrie 1999, prof. Klaus Johannis devenea inspector şcolar general. „Concursul a fost stresant pentru că ne-au ţinut acolo de la ora 9, până la ora 22”, declara atunci noul inspector general. La consurs s-au mai prezentat fostul inspector interimar, Dorin Bunău, precum şi alţi trei membri ai PNŢCD. Despre activitatea sa viitoare, Klaus Johannis a declarat: Cum am lucrat până cum, voi lucra şi în continuare”.
Hotărâre istorică pentru URBANA. Scoate la vânzare spaţiile comericale pe care le deţinea. Decizia a venit din partea consilierilor, cu toată opoziţia primarului Dan Condurat. „294 de spaţii către comercianţii care le deţin acum în chirie. Condurt s-a opus, pentru că potrivit legii, aceste spaţii ar trebui vândute prin licitaţie publică, urmând să atace hotărîrea la instituţia prefecului”, scria Rondul.
Viceprimarul Ioan Sturz anunţa apocaliptic: „Jumătate din străzile Sibiului sunt mai proaste ca în evul mediu. Sturz susţine că situaţia poate rămâne neschimbată până în 2006”.
Traian Băsescu era ministrul Transporturilor. Pe fondul grevei ceferiştilor a venit cu o idee năstruşnică. TAROM să preia călătorii CFR. „Efectul Băsescu: Călătorii au crezu că avioanele vor zbura în toată ţara. «Oamenii cer bilete pentru cursele aeriene interne. Unii au înţeles greşit comunicatul lui Băsescu că pot călători cu avionul oriunde în ţară. Prin urmare, două persoane ne solicitau să meargă cu avionul la Galaţi şi nu părea să-i intereseze că la Galaţi nu este aeroport», au declarat surse din cadrul Agenţiei TAROM”.
În 1999 s-a desfăşurat şi primul turneu de fotbal în sală din Sibiu. A câştigat FC Naţional, în dauna lui Dinamo, U Craiova şi Inter Sibiu. „Totul a fost exraordinar. Atmosfera a fost absolut fantastică. Dorim ca la anul să mărim numărul participantelor a opt şi să facem această competiţie un turneu tradiţional”, declara atunci în Rondul, Mihi Stoichiţă, antrenorul echipei FC Naţoional.
După ce actorii nu-şi mai primiseră banii de câteva luni, Teatrul radu Stanca şi-a schimbat conducerea. 21 decembrie 1999. Constantin Chiriac câştigă concursul făcut de o comisie de examinare a Consiliului Judeţean.
30 decembrie. Şeful Corpului consilierilor prezidenţiali, aflat într-o vizită particulară în Sibiu ăşi rupe piciorul, căzând pe o stradă îngheţată. „Un VIP de la Cotroceni şi-a rupt piciporul pe strada Litovoi. Vlad Nistor, şeful Corpului consilierilor prezidenţiali, aflat vineri în vizită în Sibiu şi-a rupt piciorul”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus