Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Americanii nu mai au bani pentru Luna

Casa Albă a confirmat, luni, renunţarea la programul spaţial Constellation, inclus în bugetul pe anul 2011, care prevedea trimiterea unor astronauţi americani pe Lună până în 2020, o consecinţă a reducerii cheltuielilor bugetare, scrie Mediafax. "Propunem anularea programului Constellation al NASA, urmând să facem alte investiţii în cercetare şi dezvoltare", a declarat, în timpul unei conferinţe telefonice, Peter Orszag, consilierul preşedintelui Barack Obama în chestiuni de natură bugetară.

O sursă de la Casa Albă confirmase deja, vineri, 29 decembrie, această informaţie, publicată în premieră de cotidianul Florida Today.

Programul Constellation a fost lansat în 2004, de fostul preşedinte american George W. Bush, după explozia navetei spaţiale Columbia, în 2003, în condiţiile în care toate celelalte navete americane urmează să fie scoase din funcţiune la sfârşitul acestui an. Programul avea ca obiectiv revenirea americanilor pe Lună în jurul anului 2020 şi apoi misiuni spaţiale către Marte, cu echipaj uman la bord.

Potrivit estimărilor, NASA a cheltuit deja peste 9 miliarde de dolari pentru programul Constellation, care se bucură încă de numeroşi susţinători în Congresul american.

Executivul american, care va propune în Congres o creştere a bugetului alocat NASA cu 5,9 miliarde de dolari pentru o perioadă de cinci ani, doreşte ca în locul costisitorului program Constellation să încurajeze dezvoltarea de noi vehicule şi lansatoare spaţiale comerciale, care vor decola către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) din anul 2015 sau chiar mai devreme.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus