Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Bugetul Sibiului pe 2010, hacuit. Guvernul a taiat din banii profesorilor

Administraţia locală va supune votului consilierilor locali, în şedinţa de joi, un buget cu mai bine de 36 de milioane de lei mai mic decât cel estimat acum câteva zile. Explicaţia: nu au fost alocaţi suficienţi banii de la bugetul de stat pentru plata salariilor profesorilor, a indemnizaţiilor persoanelor cu handicap şi a asistenţilor personali. Mai precis, la capitolul Învăţământ, suma propusă acum în bugetul local este de doar 83,2 milioane de lei, din care pentru cheltuieli de personal 72,8 milioane de lei. Sumele sunt clar insuficiente, din moment ce directorii unităţilor de învăţământ preuniversitar din municipiu au fundamentat numai pentru cheltuielile de personal suma de 105,8 milioane de lei. Cu toate acestea, Guvernul a cerut şi Parlamentul a aprobat ca pentru plata profesorilor din Sibiu să fie alocate numai 72,2 milioane de lei. La fel, bugetul alocat municipiului Sibiu are de suferit şi la capitolul Asistenţă socială. "Necesarul de resurse pentru salariile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav şi pentru indemnizaţia persoanelor cu handicap grav este pentru anul 2010 de 9,14 milioane de lei. Având în vedere că în anul 2010 alocaţiile de la bugetul de stat sunt mai mici cu 35% faţă de alocaţiile anului 2009, iar potrivit Legii 330/2009 salariul minim pe economie a crescut de la 630 la 705 lei, plata salariilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav şi a indemnizaţiilor persoanelor cu handicap grav este asigurată doar pentru primele nouă luni ale anului 2010", se arată în proiectul de buget al municipiului Sibiu. Şi cum criza trebuie să lovească mai peste tot, nici creşele nu au bani pentru întreg anul 2010. "Necesarul fundamentat cu această destinaţie este de 3,02 milioane de lei. Resusrsele asigurate sunt în sumă de 2,53 de milioane de lei, din care de la bugetul de stat 906.000 lei şi din venituri proprii ale bugetului local 1,62 milioane de lei. Având în vedere că alocaţiile de la bugetul de stat pentru anului 2010 s-au redus cu 35% faţă de anul 2009, finanţarea creşelor este asigurată pentru primele zece luni ale anului 2010".



Răspunsul Instituţiei Prefectului Sibiu la această situaţie este scurt. "Pentru plăţile respective, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Sibiu, prin decizia 102/28.01.10, a comunicat tuturor autorităţilor locale din judeţ sumele defalcate din TVA şi cota de 22% din impozitul pe venit. Sumele au fost virate în conturile autorităţilor locale", se arată într-un răspuns transmis de Instituţia Prefectului ziarului Turnul Sfatului.

nu au oferit niciun răspuns faţă de această situaţie.

Bugetul municipiului Sibiu pe 2010 este calculat la venituri şi cheltuieli de 287,68 de milioane de lei. Săptămâna trecută, înainte ca administraţia centrală să publice alocarea fondurilor de stat în urma adoptării bugetului de stat, Primăria Sibiu anunţa un buget de venituri şi cheltuieli de 323,05 milioane de lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

tia

Acum 14 ani

Se vede ca sunteti ziarul primariei si duceti o adevarata cruciada impotriva Bucurestiului, care nu da bani Sibiului. Toal fals! De ce nu spuneti ca in 2007 Sibiul a primit fonduri cat nu primesc alte orase in zece ani la un loc? Unde sun t fondurile acelea, ca nu se regasesc in infrastructura orasului? In buzunarele sasului si ale trepadusilor care-l sustin, asa ca voi!
Raspunde

tia tequila

Acum 14 ani

dar tu ce ai facut cu creditul luat de la banca in 2007? de ce nu iti platesti facturile din el?
Raspunde

Romanul ptr tia

Acum 14 ani

Cred ca prescurtarea tia vine de la PROSTIA, pentru ca altfel nu ai putea gindi asa.Ai votat portocaliu mincati p... lui base fraierilor . Pe timpul liberalilor erau bani suficienti pentru ca nu furau ca jegurile pdl .
Raspunde

Prosteala

Acum 14 ani

Primarul nostru a vrut sa fir prim-ministru si a fost luat in vizor de rechinii cei mari. Acum ciocu mic si lasati sasul sa va pastoreasca in continuare. Nu sunt bani destui? Pai ia cautati voi cifrele si vedeti cati angajati avea primaria cand a venit asta ca primar. Si vedeti cati are acum.
Raspunde

liu

Acum 14 ani

cine a votat cu base, lui s-ai ceara bani nu lui iohannis. vedeti ca vine boc pe-aici
Raspunde

Spectator

Acum 14 ani

Am urmarit aseara la Antena 3 reportajul cu pensiile, mici si MARI; cele mici incepind de la 3 lei iar cele MARI ajungind la 9.000 €. Insa am vazut si reportajul aratat de BBC cu acele ,,faimoase" camine de copii cu handicap. Arata ca pe vremea defunctului, nu se face nimic pentru imbunatatirea acestor biete suflete. In acelasi timp insa, domnul BOC tine un discurs la parlament despre o (auziti, minune mare)o ,,ROMANIE MODERNA" !. Auzi domne, o Romanie moderna promite dumnealui si ce face pentru acei copii vazuti in intreaga lume sau mult–renumitele drumuri si sosele (FOARTE scumpe dealtfel) ale tarii ? Praf in ochii alegatorului portocaliu, ca ceilalti n–au avut izbinda, insa de suferit vor suferi doar ceilalti care nu–s in guvern sau ,,afaceristi". Noapte buna, ROMANIE MODERNA !
Raspunde

Anonymus

Acum 14 ani

Cred ca este o alegere PROASTA ca la-ti votat pe Basescu.Dupa alegeri urmeaza consecinte.Daca va micit salariu sa mergeti la Basescu sa va dea bani si prime nu la Iohanis.Acum Basescu a pus un guvern care muta scolile din Sibiu. Vi se pare corect? Mai votatil pe Base dupa toate astea. Ceao Romanie dulca,intri tot mai mult in criza.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus