Miercuri,
07.12.2022
Innorat
Acum
6°C

Adrian David: "La sediu, democratie. In actiuni, dictatura"

Adrian David e şeful Salvamontului sibian. A fost plecat în concediu. De care se ştia din octombrie anul trecut. Tocmai în perioada în care a fost plecat, au mai apărut nişte memorii în care i se cerea demisia. De unii din proprii colegi, oameni ai muntelui. L-am găsit la sediul Salvamont. Culmea, fără Toyota, unul din mărul discordiei din depeşa adresată consilierilor judeţeni.

Reporter: Muntele nu-i face pe bărbaţi şi mai bărbaţi?

Adrian David: Ba da. Uneori prea bărbaţi.

R.. La Salvamont sunteţi, totuşi, numai o mână de oameni. De ce nu vă înţelegeţi?

A.D.: Înţelegere este şi să fie foarte clar - tot ceea ce ţine de activitatea montană, de intervenţii, de patrulare, se desfăşoară fără animozităţi.

R.. A ieşit un pic de circ. Semnatarii scrisorii nu v-au spus nimic?

A.D.: Nu. Şi acum totul se desfăşoară ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat.

R.: Mai ieşiţi împreună la o bere?

A.D.: Nu ştiu, din păcate sau din fericire, eu nu beau alcool. Noi avem întâlniri lunare, indiferent de ce s-a scris. Întâlnirile de lucru sunt săptămânale sau de câte ori este nevoie.

R.: Ce a reuşit să schimbe scrisoarea aceasta?

A.D.: A reuşit să schimbe imaginea noastră în faţa oamenilor. Din păcate, într-un mod negativ.

R.. Sunteţi şeful lor. Ce mai tura-vura cu atâta democraţie. Cine nu lucrează în echipă să fie dat afară.

A.D.: Să îl citez pe un fost coleg de-al nostru, fost şef al Salvamontului, domnul Mihai Ivănescu - "la sediu, democraţie, în acţiuni, dictatură". În acţiuni nu merge altfel, acolo e un singur tot, se colaborează.

R.: La birou e democraţia care strică.

A.D.. Aici lucrurile se schimbă. Chiar dacă suntem un serviciu mic, suntem totuşi o instituţie care funcţionează după reguli foarte clare, suntem beneficiari ai finanţării asigurate de contribuabil şi nu ne putem permite să nu respectăm legile. Nu mai este un club salvamont, este o instituţie.

R.: Şi unde sunt bani...

A.D.. E vorba de bani care se cheltuiesc după reguli foarte bine stabilite de Statul Român şi de Consiliul Judeţean.

R.: Sunt opt din 14 care semnează protestul. Mai rămân opt convinşi că ceea ce scriu este bine?

A.D.. La o serie din acele puncte ale scrisorii am dat răspunsuri în mai multe rânduri. Sigur, nu au fost mulţumiţi la acestea, se pare.

R.. Minutele la telefon, sunt cele importante probleme la Salvamont?

A.D.: Am constatat că unii băieţi au luat-o razna puternic, ajungându-se până la nouă ore de convorbiri într-o lună, în afara reţelei. Trebuia să reducem cheltuielile. Există o notă internă prin care este reglementat foarte strict modul de folosire a convorbirilor de serviciu. În grup pot vorbi nelimitat, în interes personal să folosească telefonul propriu. Pe lângă aceste 75 de minute rămâne o marjă de minute în cazul în care apar multe intervenţii şi se dau foarte multe telefoane. O intervenţie majoră implică între 50 şi 70 de convorbiri.

R..: Ideea era - asta e cea mai mare problemă, minutele telefonice?

A.D.: Asta e problema lor.

R.: Cea mai gravă acuzaţie mi s-a părut cea referitoare la moartea unor turişti pe unele trasee unde, spun ei, au fost reduse patrulările.

A.D.: Este vorba de zona Podragu. Au fost trei morţi - doi în Viitură. Al treilea a fost un turist aflat într-un grup condus de un ghid profesionist. Omul s-a împiedicat şi a căzut în cap, pe potecă. Lipsa patrulei în zona respectivă nu are nicio legătură cu aceste accidente. Zona respectivă este asigurată de noi şi în situaţii excepţionale colaborăm cu colegii de la Victoria.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

cip

Acum 12 ani

ba ce fatza ai semeni cu un interlop mai degraba decat cu un sef salvamont....P.S-domnul reporter mai incet cu pupatul in fund, tu trebuie sa fii neutru, ce te iei de problema minutelor, de celelalte ai uitat?
Raspunde

andrei radu

Acum 12 ani

M-a scarbit total articolul!Chiar atat de multe pile are David incat nici macar un reporter nu poate fi impartial?Dezgustator,stimate ziarist!Ai redus problemele Salvamontului la o cearta de copii de gradinita si ai facut din adevaratii salvatori montani niste tampiti obsedati de o masina si niste minute!Ziarul acesta devine pt mine o hartie pe care sigur nu o voi mai citi!Pacat k nu ma pot sterge cu el undeva dar..asta ar insemna sa o respect!Bravos...
Raspunde

mihai visan

Acum 12 ani

asa sunt romanii...dupa o perioada li se pare ca li se cuvine mai mult si se urca in cap. Tine tare Adi...nu te lasa...Incearca sa discuti cu baietii dar ramai de caracter. pana una alta tu raspunzi de serviciul acesta.
Raspunde

@mihai visan

Acum 12 ani

Nu-i ridici si o statuie???Vedea-te-as in locul baietilor,atunci cred k ai vorbi altfel!Sau...cine stie,poate esti si tu un bautor de pipi plin de el!"Om de caracter"...de unde ai scos-o?
Raspunde

ALEX

Acum 12 ani

DUPA INTILNIREA FATA IN FATA sa vedem daca mai ocoleste toate cele 15 subpuncte ale memoriului...
Raspunde

un curios

Acum 12 ani

Pentru domnul David, o intrebare la care nu astept neaparat un raspuns. Masina de interventie cu insemnele 112 care din cate stiu face parte din serviciu integrat SMURD, de ce este folosita in alte scopuri decat cele prevazute de lege?
Raspunde

@ un curios

Acum 12 ani

1 De unde stii tu ca masina respectiva face parte din SMURD? 2 Care sunt scopurile prevazute de lege? Apropo... in ce lege ai citit? Sa citesc si eu.
Raspunde

Nisa

Acum 12 ani

Spune mai bine cum aplici tu cele invatate de la guru Bivolaru si cum de nu ai o familie , copii , pana la varsta ta.
Raspunde

Nisa

Acum 12 ani

Sau mai bine spune cum chelti tu banii nostrii chemand elicopterul pentru cazuri care nu necesitau o interventie de acest gen. Tot chemi elicopterul pentru cazuri usoare iar cand va fi cu adevarat nevoie de elicpter vor spune nu fiindca tu nu cunostii muntii in care lucrezi. Tu nu esti un manager , tu esti un fel de Emil Boc.
Raspunde

cri

Acum 11 ani

puteti fi rai numai atunci cand ati salvat cel putin o viata in Fagaras sau cel putin v-ati riscat viata incercand sa salvati pe cineva .Acesti oameni isi risca viata pentru ca noi iubitorii muntelui sa fim in siguranta pe munte .Sa cereti socoteala de bani atunci cand ati contribuit macar cu un leu la Serviciul Salvamont. Apropo viata personala este problema fiecaruia dintre noi.Este usor sa condamni pe alti cand tu personal nu faci nimic. Tot respectul pentru SALVAMONT
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus