Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
13°C

„Hai, domne, ce norme, tuica-i tuica!”


Săptămâna trecută, oierii din Mărginimea Sibiului au dus în Paramentul European de la Bruxelles câteva zeci de kilograme de brânză, cârnaţi şi câteva vedre de pălică. Toate au dispărut urgent sub poftele europarlamentarilor veniţi din colţurile Europeni. Printre sutele de oameni, şi românii. Daciana Sârbu, sfioasă şi grijulie la eveniment, Sebastian Bodu, galant şi înconjurat de femei frumoase tot timpul, şi Viorica Băcilă, foarte atentă la invitaţi. Ce gândesc ei când ne mănăncă alţii pita cu slană? Vedeţi mai jos.

„N-am mâncat nimic!”
Reporter: Ce-o să zică colegii dumneavoastră din Parlament acum: uite-o şi pe colega din România care a venit cu ciobanii?
Daciana Sârbu: Ăăă... nu! Chiar mai devreme m-au oprit unii dintre colegi şi mi-au spus că nu şu-au închipuit niciodată că putem să facem o mâncare aşa de bună şi avem asemenea produse. Şi m-au felicitat, deci....
Rep.: Ce aţi mâncat din produse?
D. S.: Nimic... până acum.
Rep.: Până acum... nu mai rămâne nimic până vă hotărâţi dumneavoastră să mâncaţi.
D. S.: Ăsta este un semn bun că nu mai rămâne.
Rep.: Între noi fie vorba, chiar au efect între europarlamentari invitaţiile acestea de la un eveniment la altul?
D. S.: Pe mine m-a bucurat cel mai mult faptul că la întâlnirea cu produsele tradiţionale româneşti au venit şi colegii mei din Comisia pentru agricultură. Ei sunt cei care urmează să ne sprijine şi vor veni să afle mai multe despre noi chiar în România.
Rep.: Asta rămâne după întâlnire?
D. S.: Nu, rămâne faptul că au venit, au văzut, merită, şi acum trebuie să facem pasul următor, să-i ajutăm pe aceşti oameni. În primul rând, să poată să producă mai departe, astea înseamnă să poată să primească în continuare subvenţii din bani europeni şi apoi să pătrundă pe piaţa europeană.

„Se adună tot mai mulţi şi rad tot ca lăcustele”
Reporter: Când aţi băut ultima dată ţuică în Parlamentul European?
Sebastian Bodu: Acum trei minute!
Rep.: Şi înainte de asta?
S. B.: Ăăăăă..., la evenimentul anterior, nu ştiu, acum două luni...
Rep.: Şi nu încălcaţi nicio normă a Uniunii Europene că beţi aici?
S. B.: Hai, domne, ce norme, ţuica-i ţuică! E bună!
Rep.: E bună?
S. B.: Da, e foarte bună!
Rep.: Cum vi se pare faptul că oamenii ăştia au venit tocmai de la Sibiu ca să vă aducă ţuică, să nu uitaţi aici şi de ei?
S. B.: În ansamblu este o idee foarte bună şi sper că odată cu noua politică agricolă comună să putem conserva tradiţiile naţionale, cum ar fi cea românească prin care mâncăm brânza din burduf...
Rep.: Telemeaua...
S. B.: Telemeaua e de la mama ei, da, e adevărat că în momentul în care ajunge în supermarket ea trebuie să îndeplinească anumite standarde, dar este păcat de târgurile ţărăneşti.
Rep.: Colegii dumneavoastră din Parlamentul European cum văd chestiunea asta?
S. B.: Păi, haideţi să vă spun ceva.! A fost un eveniment organizat de un fost coleg de-al meu, în mandatul trecut, şi pe lângă produse tradiţionale am avut şi o formaţie, a venit Damian Drăghici, şi a cântat şi a fost singurul eveniment care s-a ţinut până pe la 11:00 noaptea. Niciodată în Parlamentul European nu a existat un eveniment care să se termine mai târziu de opt, maxim nouă seara. Deci vreau să spun că au făcut nişte hore, şi au dansat şi au mâncat şi s-au îmbătat... şi au plecat foarte încântaţi. Nu ştiu dacă a doua zi au mai ţinut minte pentru ce au venit şi de ce, dar a fost foarte bine.
Rep.: Aici a trecut o oră şi jumătate, să continui să cronometrez?
S. B.: Nu, pentru că va dura din ce în ce mai puţin. După cum vedeţi se adună tot mai mulţi (europarlamentari şi angajaţi ai Parlamentului Europea n. r. ) şi rad ca lăcustele tot!
Rep.: Dumneavoastră personal, ca europarlamentar, cum îi reprezentaţi aici şi pe ciobanii din Mărginimea Sibiului?
S. B.: Eu sunt foarte ataşat de Sibiu, iar de reprezentat, îi pot reprezenta, ca membru în comisia juridică, în momentul în care ceva ajunge la mine în comisie, şi multe lucruri ajung la mine în comisie, pentru că aproape orice trece pe la aviz pe la Comsia Juridică. În momentul în care ceva de la Comisia de Agricultură vine la mine la Comisia Juridică, pot să vă spun cu mâna pe inimă că sunt deschi la soluţionarea a orice fel de probleme. Sunt deschis la orice fel de discuţie cu producătorii locali, inclusiv cu cei din Mărginimea Sibiului, referitor la conservarea drepturilor lor de a-şi vine produsele lor tradiţionale.
Rep.: De ce sunteţi atât de ataşat de Sibiu?
S. B.: Am făcut facultatea în Sibiu! Părinţii mei sunt ardeleni...
Rep.: E clar!
S. B.: E clar!

„Vom face o echipă, o echipă puternică”
Viorica Dăncilă: Este o dublă bucurie: în primul rând evenimentul legat de promovarea brânzeturilor din România, de promovarea tradiţiilor din România, iar al doilea eveniment este legat de faptul că în cadrul delegaţiei noastre, care a avut alegeri pentru poziţia de şef de delegaţie în cadrul Parlamentului European, eu am fost aleasă în unanimitate pentru a conduce delegaţia.
Rep.: Şi cine fost până acum şef?
V. D. : Până acum delegaţia a fost condusă de domnul Victor Boştinean, dânsul nu a mai candidat fiind implicat în alte proiecte.
Rep.: Alegerea dumneavoastră în această funcţie înseamnă că aveţi puteri sporite, inclusiv pentru a-i sprijini pe oierii din Mărginimea Sibiului?
V. D.: Alegerea mea în această funcţie înseamnă că vom face o echipă, o echipă puternică, care să ajute românii, inclusiv în acest sector de care România are atât de mare nevoie de sprijin.
Rep.: Cu ce credeţi că rămân colegii dumneavoastră europarlamentari după întâlnirea cu oierii din România?
V. D.: Eu cred că în primul rând va fi dorinţa de a mai gusta produsele româneşti. Iar pentru a face acest lucru fie vor veni în România, să ne cunoaştem mai bine şi să ne vadă originile, să vadă locurile unde se produc, fie vor căuta să le cumpere pe piaţă, iar pentru ca aceste produse să devină competitive ei trebuie să ajute producătorii.
Rep.: Între noi fie vorba, este voie să se consume alcool în Parlament?
V. D.: Categoric este recepţie iar în cadrul unei recepţii până şi aceste aceste produse sunt permise. Şi să nu uităm că palinca este un brand pentru ţara noastră, deci trebuie să o promovăm.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

bes

Acum 12 ani

Am si eu cateva intrebari pentru distinsii europarlamentari si nu numai: 1. Ce s-a incercat pentru obtinerea exceptiei de la normele europene pentru produsele traditionale? 2. Ce s-a incercat pentru obtinerea exceptiei de la normele europene pentru traditia "taiatului porcului"? 3. Alte exceptii? Va intreb pentru ca sunt destul de multe tari care au obtinut astfel de exceptii in baza traditiei(un bun exemplu este corida spaniola).
Raspunde

Georg

Acum 12 ani

CORRIGENDA Text randul al II-lea.. ParLamentul, nu Paramentul. Multumesc ptr. rabdare Georg
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus