Joi,
26.11.2020
Ceata
Acum
-4°C

Cele opt calugarite ale ordinului Ursulinelor 

14 Martie 2010 21:43

Al doilea ordin catolic care se va integra în comunitatea oraşului Sibiu, va fi reprezentat de cele opt călugăriţe ale ordinului Ursulinelor care vor construi aici o mânăstire şi o şcoală catolică. În 1725, la intervenţia comandamentului militar al Transilvaniei, Magistratul va oferi o biserică din cetate către îngrijire călugăriţelor ursuline. Este vorba despre fosta biserică a ordinului Dominican, care a fost alungat din cetate în secolul al XVI-lea odată cu implementarea Reformei. Această biserică era folosită de comunitate la sfârşitul secolului al XVII-lea. 

Astfel în 12 iulie 1733 vor veni din Bratislava opt călugăriţe ursuline ele fiind primite într-un mod deosebit, festiv. Ele vor participa activ la viaţa ecleziastică a Sibiului, astfel că peste o sută de ani, la 12 iulie 1833, le va fi sărbătorită existenţa în oraş iar la începutul secolului XX, încă mai existau călugăriţe în oraş.

Desfiinţarea ordinului iezuit de către împăratul Joseph al II-lea va face ca multe dintre activităţiile acestora să fie preluate de către alte ordine călugăreşti. În Sibiu ursulinele vor acţiona ca atare, preluând de la iezuiţii alungaţi din cetate, rolul educaţional pe care îl aveau. Astfel în 1789, ele vor dechide şcoala elementară catolică. Aceasta era o continuare a gimnaziului catolic iezuit care va fi împărţit în două şcoli separate. Şcoala ursulinelor va fi una dintre şcolile de elită a oraşului, aici învăţând copii ai famililor bogate, care doreau a-şi educa copii într-un mediu german după un tipic iezuit.

Toată activitatea acestui ordin necesita un spaţiu de desfăşurare a procedurilor, necesare. Astfel în 1734, în apropierea bisericii la care au fost arondate, se va construii mânăstirea propriu zisă. În 1769 clădirea va fi extinsă (banii fiind oferiţi călugăriţelor de către împărăteasa Maria Tereza) pentru a putea face faţă noii instituţii care se va ridica aici, adică şcoala catolică. Lucrările vor fi terminate în 1772, costând 38.821 guldeni. Astăzi vechea şcoala catolică a ursulinelor încă funcţionează sub numele de Colegiul “Andrei Şaguna”.

Comentarii

2 comentarii

Georg

Acum 10 ani

[..]una dintre scolile de elita ale orasului, aici invatand copii ai familiilor bogate, care doreau a-si educa copiii intr-un mediu german dupa un tipic iezuit[...](incheiat citatul) si da ..si nu.. ai familiilor bogate= lasa impresia unui elitarism...este intr-adevar elitarism, dar venind exclusiv din partea familiilor respective..insa NU din partea IEZUITILOR care potrivit doctrinei esential catolice promovau TOATE STRATURILE SOCIALE in MOD EGAL...si sprijineau pe cei fara mijloace... era de fapt un elitarism al CALITATII Invatamantului...Iezuitii aveau cele mai bune si moderne scoli in intreaga Europa...nu se fereau de Stiintele Naturale, d.ex. Fizica sau Chimie)... Cu ei concurau atunci Piaristii..dar nu ajungeau la calitatea Iezuitilor... Iar la mediul german..da..foarte multi nobili unguri CATOLICI din Claudiopolis//Clausenburg/Kolozsvar/Cluj isi trimiteau copii aici spre educatie si studiu... DAR... limba de predare era exclusiv LATINA... Profesorii Iezuiti de aici au scos numeroase carti chiar in limba germana..concurand de fapt cu Protestantii, Lutheranii...reprezentantii Corpului Didactic ai Gimnasiului Orasenesc (acum Bruckenthal)... Aceasta concurenta si fervoare stiintifica in orasul de atunci a produs o cateva generatii de viitori ACADEMICI care dupa ce vor studia mai departe ...vor ajunge PROFESORI, RECTORI, DECANI in numeroase UNIVERSITATI din Europa..de la Viena trecand prin cele germane traditionale (cateva: Göttingen, Wittenberg, Halle, Freiburg), pana in Stockholm in Suedia... Deci concurenta era benefica..numai ca era totul intr-o limba unitara..LIMBA LATINA...si cainii vorbeau latineste atunci in ORAS... Si Europa , lumea stiintifica..era un sat latinesc..unde toti erau vecini si egali...Cibinium EXISTA ACTIV in lumea stiintifica europeana.. Nu era despartit prin limba... Mda..stiati ca oarece mai inainte tocmai tatal lui Harteneck(decapitat 1703), deci batranul (Lutheran, nu Catolic) Czabanius..un om modest si nebagat in seama avea cateva sute de lucrari publicate? Poanta este..nici acum nu se prea stie...era cel care a readus in discutie dupa Antichitate (deci cam dupa 1000 de ani!) ATOMISMUL..pe care nu il va intelege prea bine si il va dezvolta ceva mai ciudat Leibnitz...Czabanius fusese mai modern decat posteriorul si celebrul Leibnitz. da, Czabanius din Cibinium/Hermannstadt/Nagy-Szeben/Sibiu... Georg Schoenpflug von Gambsenberg
Raspunde

grammaticus

Acum 10 ani

Atentie la virgule si la altele. Cum vine chestiunea asta, cu extinderea unei cladiri "pentru a face fata noii institutii care se va ridica aici"... Istoricii au avut intotdeauna grija de felul in care se exprima! Si cum functioneaza vechea scoala catolica sub numele de Colegiul "Andrei Saguna". Ce are una... cu alta, ca sa ne exprimam cit se poate de decent. Colegiul respectiv este o scoala laica, fostul liceu pedagogic, care, apropo, isi schimba locatia. La fel, permiteti-ne, domnule istoric, sa va informam ca manastirea catalica a existat pina dupa cel de-al doilea razboi mondial, fiind desfiintata de catre comunisti. Va laudati ca ati studiat pe bancile liceului (colegiului) national "Gheorghe Lazar". Acolo s-a invatat, de regula, limba romana, cum scrie la carte, ca sa ne exprimam asa.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus