Sâmbătă,
20.04.2024
Parțial Noros
Acum
4°C

Ma rog, sunt roman...

Mi se pare normal ca orele de religie să rămână obligatorii în şcoli. Trebuie să învăţăm de mici să ne rugăm pentru drumuri mai bune sau pentru spitale în care să ai şanse să supravieţuieşti. Nişte netrebnici au fost la un pas să ofere elevilor o alternativă şi să îi lase să aleagă între cursul de religie şi altele, total neinteresante şi inutile unui copil, de genul istoria artei sau a culturilor lumii. Numai că a intervenit salvatorul nostru, Extrem de fericitul patriarh Daniel, care şi-a sculptat nemulţumirile vizavi de noua lege a Educaţiei într-o scrisoare adresată deputaţilor. Prealuminaţi de cuvintele sfinte, deputaţii au cedat şi au eliminat, în comisia de învăţământ, alineatul dracului, care ar fi lăsat elevii fără apărare în faţa ispitelor.
Cum poate România să meargă mai departe dacă generaţia tânără nu învaţă să se roage? Părinţii lor se roagă. Zilnic. Să le pună mâncare pe masă, se roagă să îşi ia salariul la timp, se roagă să îşi ia salariul. Se roagă să nu îl calce un concetăţean grăbit pe trecerea de pietoni şi se roagă să nu se împiedice de coada Ebolei care mişună prin spitale.
Religia este esenţială României. A se înţelege religia ortodoxă, că doar nu suntem atât de fraieri încât să fim corecţi cu celelalte religii... Rugăciunea şi postul fac parte din felul nostru de viaţă. Trebuie educate. De la vârstă fragedă. Altfel, ne-am putea trezi cu o generaţie destupată la creier, care să vină să ceară socoteală preaiubiţilor conducători. De ce să nu educăm, cu titlu obligatoriu, copiilor, sentimentul supuşeniei, al acceptării destinului şi, mai ales, al întoarcerii celuilalt obraz? Altfel, cine ştie ce dracu de pretenţii vor avea când vor creşte mari şi răstoarnă dracului călimara cu anarhie peste planul nostru scris cu tămâie.
Da. Este normal ca religia să fie obligatorie în şcoli. Trebuie să ne păstrăm tradiţiile. Doar nu vrem să ne schimbăm felul schingiuit şi sugrumat în care trăim de atâtea sute de ani....

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 298

Comentarii

9 comentarii

CSB

Acum 13 ani

Religia in principiu nu e un lucru rau. Daca s-ar prezenta valorile crestine prin exemple sau pilde, daca s-ar indruma scolarii catre respectul ( si de ce nu, iubirea ) fata de aproapele lui, catre morala ( crestina de exemplu ), catre Bine. Din pacate, asa cum e in multe alte parti ale societatii romanesti, e aplicata prost. Niste incompetenti tarasc ora de religie in derizoriu, obligand copiii sa invete pe de rost apoi sa recite o gramada de informatii ( unele din ele rugaciuni ) sub amenintarea notei. Dar nu cred ca religia in scoli trebuie combatuta, mai degraba modalitatea de predare. Si daca se incepe cu religia, sa se treaca si la celelalte materii.
Raspunde

Selegiuc Toscarin

Acum 13 ani

Religia in principiu nu e un lucru rau, daca nu este impusa de legi. Lasati-ne sa o descoperim singuri, daca vom avea norocul. Mai Parnica, in Biserica s-au infiltrat de mai demult niste otravuri de oameni , din fosta Securitate. Acum, fix aia conduc Biserica si din pacate si societatea.
Raspunde

dodecaedru

Acum 13 ani

cand ma gandesc ca marii carturari de pe vremuri erau in parte oamenii bisericii....mi se face rau! Totusi, religia nu are ce cauta in scoli ca materie obligatorie, cele 10 porunci sunt deajuns ( daca ar fi respectate si de biserica) si se regasesc in orice manula de etica sociala. Indoctrinarea retrograda la o varsta cand copiii sunt foarte receptivi dar fara discernamant e criminala.
Raspunde

z

Acum 13 ani

Mai, tu esti cioara, nu roman!
Raspunde

Sami

Acum 13 ani

Este in regula ca ora de religie sa fie optionala, insa nu interzisa, asa cum s-a intamplat in unele tari occidentale ca Anglia si Canada...
Raspunde

Bogdan

Acum 13 ani

Ai dat-o la ironie cu "religia ortodoxă" sau chiar nu sti ca ortodoxismul nu e religie?
Raspunde

Q-mod

Acum 13 ani

Avem un buget de 53 mld. pt. biserici si 31 mld. pentru scoli si alte institutii de invatamant. Bravos, am infrant !!!
Raspunde

grammaticus

Acum 13 ani

Orele de religie au ca obiect studiul religiei/religiilor, precum se face cu orice alta disciplina. A studia religia intr-o universitate din Occident presupune a te familiariza cu aspectele respective, a le studia, si apoi a le aprofunda. "Istoria Religiilor", scrisa de Mircea Eliade, ofera un bun exemplu a ceea ce inseamna nu atit practicarea unui cult religios in scoala, cit studierea religiei ca fenomen cultural si social, intr-un mod echidistant de orice tentativa de indoctrinare sau prozelitism.
Raspunde

vanciopu

Acum 13 ani

bai z ala tio da la ochiul maro
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus