Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
3°C

Bradu: din chinurile inceperii lucrarilor de alimentare cu apa

Cinci luni, 15 firme şi două contestaţii judecate la Consiliul de soluţionare a contestaţiilor reprezintă datele unei licitaţii organizată de Primăria Avrig pentru lucrările de alimentare cu apă a satului Bradu. La licitaţie au depus oferte nu mai puţin de 15 firme de construcţii sau asocieri. Licitaţia a fost lansată pe 7 octombrie anul trecut, cu termen de depunere a ofertelor 20 octombrie.

Prima contestaţie: caietul de sarcini

La zece zile după lansarea licitaţiei, firma Universal Business a depus o contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Firma contesta o cerinţă din caietul din fişa de date a licitaţiei, cerinţă potrivit căreia pentru ca o oferă să fie declarată eligibilă trebuie ca firma candidată să prezinte un alt contract de lucrări similare, în valoare de cel puţin 2,9 milioane de lei. „Prin punerea de către autoritatea contractantă a acestei cerinţe minime de calificare este restricţionat accesul liber al operatorilor economici la procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică, înlăturându-se astfel concurenţa reală dintra ceştia. Pot exista astfel operatori economici cu o bogată experienţă în realizarea de lucrări de alimentare cu apă, dovedită prin executarea mai multor contracte de acest tip a căror valoare cumulată depăşeşte cu mult valoarea minimă impusă de autoritatea contractantă, dar care neavând executat până la acest moment un contract de 2.900.000 de lei se găsesc în ipostaza de a nu putea participa la procedura de atribuire”, reclama Nicolae Piţu, administratorul Universal Business. Firma a aparţinut lui Ilie Grădinar, directorul Energie Termică, după care, fiind transformată în societate pe acţiuni, la Registrul Comerţului apar ca acţionari doar „listă acţionari persoane fizice”. Arnold Klingeis, primarul Avrigului (localitate de care aparţine Bradu), a susţinut că prevederea este legală. „Cerinţa minimă de calificare menţionată nu este disproporţionată în raport cu natura şi complexitatea contractului de achiziţie publică”, arăta Klingeis într-un răspuns la contestaţie. Aceasta a fost respinsă de CNSC în a doua parte a lunii octombrie.

A doua contestaţie: rezultatul procedurii

Pe 25 noiembrie 2009, Primăria Avrig a desemnat drept câştigătoare oferta depusă de SC Sinecon. Evident, rezultatul procedurii a fost din nou contestat. De această dată, Hidroconstrucţia SA este cea care solicită reevaluarea ofertelor. La mijlocul lunii decembrie 2009, CNSC admite în parte contestaţia şi obligă Primăria Avrig să anuleze atribuirea contractului către SC Sinecon SRL.

Atribuirea

Piesa în trei acte a atribuirii lucrărilor de la Bradu s-a finalizat abia zilele trecute. Firma aleasă este tot Sinecon, din Sibiu, care a solicitat pentru finalizarea lucrărilor 1,74 milioane de lei. Iniţial, valoarea lucrărilor a fost estimată la aproape trei milioane de lei.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus