Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Salvamontisti din patru judete lupta maine impotriva avalanselor la Balea

Serviciile Publice Salvamont Braşov, Zărneşti, Argeş, Alba, Vâlcea se întâlnesc mâine dimineață la Bâlea pentru un amplu exercițiu împotriva avalanșelor.

Tema aplicaţiei o constituie Cooperarea serviciilor specializate de urgenţe pentru salvarea vieţilor în cazul unor avalanşe cu multiple victime în zona Bâlea Lac - Munţii Făgăraşului.

Pe lângă verificarea potenţialului de intervenţie şi a gradului de pregătire, se urmăreşte armonizarea cooperării, antrenarea personalului pentru acţiuni de intervenţie, pregătirea psihologică a efectivelor pe timpul acţiunilor de salvare – evacuare.

În astfel de situaţii, misiunile principale ale jandarmilor montani sunt: participarea la acţiunile de căutare - salvare; asigurarea pazei punctelor şi locurilor de triere a răniţilor; interzicerea accesului persoanelor neautorizate în zona afectată; păstrarea ordinii publice pentru organizarea temeinică a acţiunilor de sprijin/salvare/căutare, etc.

Reprezentaţii Serviciului Public Salvamont Sibiu şi jandarmii montani avertizează turiştii şi organizatorii de competiţii sportive de iarnă, că în situaţia în care nivelul de risc de avalanşă în masivele muntoase este ridicat (gradul 4 - risc mare) şi cu toate că în zona de desfăşurare a competiţiilor nu ar părea să fie riscuri majore, siguranţa fiecărei persoane este atributul asigurării propriilor măsuri elementare de echipare, informare, respectare a traseelor stabilite şi cunoscute, fără a se aventura pe cont propriu în locuri primejdioase.

Turiştii nu trebuie să efectueze ascensiuni pe traseele turistice izolate, îndepărtate şi de asemenea să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă; în zona turistică Bâlea Lac, pe timpul sezonului rece  accesul la cabane se poate face doar cu telecabina de la Bâlea Cascadă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

9 comentarii

avalansa

Acum 13 ani

"...luptă mâine împotriva avalanşelor..." Foarte rar mi-a fost dat sa citesc un titlu atât de prost, pentru ca nu se poate lupta "contra" avalanselor. Singura "lupta" posibila este prudenta, cunoasterea zapezii si a regulilor elementare de comportament în zonele înzapezite.
Raspunde

Mititelul

Acum 13 ani

La serviciul judetean Salvamont sunt 12 salvamontisti iar in judet mai sunt 2 Salvamonturi care au inca 28 de salvamontisti!Deci ma surprinde ...tacerea despre acestia mai ales ca la ultima avalansa de acum 2 luni au fost acesti ,,ex salvamontisti". E iarasi o gaselnita de-a ,,ierbivorului de sef" judetean, urinoterapeut de frunte cum incearca sa fie si la Salvamont. Mai lasati ,,circaraia" si vedeti de munte, marcaje, salvari, educatie montana, ...meserie!!
Raspunde

avalansa

Acum 13 ani

Pai bre mititelule, de ce nu citesti stirea ? Scopul întâlinirii este tocmai de a învata unii de la altii, a se învata unii pe altii, a schimba impresii si experiente despre problematica zapezii si avalanselor. În loc sa stai si sa trancanesti pe net, de ce nu te duci sa-i spui lui David în fata ce ai de spus ? Sau acest gen de curaj îti lipseste ?
Raspunde

mititelule

Acum 13 ani

... educatie montana faceti numai voi , aceeasi mana de oameni va educati reciproc in cele trei locatii ( paltinis , negoiu , balea ) , ca pe cei veniti 'din afara" stiti doar sa-i indepartati cand considerati ca va "incurca" ... !!! asta da educatie montana ! rules !
Raspunde

avalansa

Acum 13 ani

Micutule, bag sama ca esti si tu unul din constipatii cu IP variate si variabile, unul dintre curajosii internetului. Acum este clar, esti doar un habarnist. Si pâna nu uit, Paltinis, Negoiu, Bâlea, nu sunt "locatii" ci LOCURI. Pe româneste "locatie, locatii" înseamna "chirie". Deci, în concluzie, esti un habarnits pupincurist anglo-saxon. Stai frumos în banca ta.
Raspunde

@ avalansa

Acum 13 ani

bagi sama bine tu avalasa, numa ca de aia nu mai pote mititelu de chestiunea asta. insa educatia montaniarda trebe facuta ca fara ea se duc la dracu toate. si mai e ceva, daca tu mai bagi mult de seama, la randul meu io imi bag pola in gura ta.
Raspunde

avalansa

Acum 13 ani

Foarte interesanta serie de poze despre aceasta actiune de grup. Si instructiva pentru multi. Astept cu nerabdare ziua când salvatorii - nu doar cei de pe munte - vor fi dotati cu elicoptere mult mai maniabile decât mastodontul ala. h-t-t-p://w-w-w.tribuna.ro/stiri/eveniment/simulare-de-avalansa-la-balea-lac-galerie-foto-50683.h-t-m-l#77964
Raspunde

@avalansa

Acum 13 ani

Cred ca va trebui sa ai foarte multa rabdare pana sa vezi un asemenea elicopter.Banii s-au dus in sedii aiurite in Sibiu in Balea(circa 600 000 euro) salarii,prime,sporuri barosane la asa zisul director,la contabila si tot felul de contracte,fara legatura cu activitatea salvamont.
Raspunde

avalansa

Acum 13 ani

Când graiam despre elicopter nu faceam referinta la Sibiu - citeste cu atentie comentariul meu anterior - ci în general la sistemul de salvare national, gen SMURD, etc. Esti naiva daca-ti imaginezi ca un elicopter cu toate dotarile sale specifice putea fi achizitionat cu sumele consacrate în constructia de la Bâlea. Dar ca de obicei, tu si multi altii profitati de aceste pagini pentru a va rafui si a va spala rufele murdare în public. Lucru care nu denota decât un singur lucru din partea voastra : micimea si îngustimea gândirii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus