Luni,
30.01.2023
Innorat
Acum
-2°C

ADS. Pentru unii muma, pentru altii ciuma

Zeci de familii din Sibiu așteaptă de la stat, prin Agenția Domeniilor Statului, să se aplice legile proprietății și să devină proprietari. Sibienii așteaptă ca ADS să le transfere aproximativ 360 de hectare de teren de mai bine de patru ani. Pentru schimbul de terenuri cu familia Carabulea, ADS-ului i-au fost de ajuns două luni.

Pe celebra Anexă 30 a Comisiei locale de locală pentru stabilirea drepturilor de proprietate sunt trecuți sibienii care, în urma unor decizii judecătorești sau ale comisiilor de retrocedare, au dreptul să primească înapoi terenurile pe care regimul comunist le-a naționalizat abuziv. Cum terenurile care au aparținut de drept lor nu mai sunt disponibile, zecile de familii ale căror nume apare pe Anexa 30 vor primi suprafețe de teren compensatorii, care ar trebui să provină din ceea ce administrează în prezent Agenția Domeniilor Statului (ADS). Doar că această instituție a statului dovedește o încetineală a lucrului mai mult decât revoltătoare. Pe Anexa 30 sunt trecute terenurile pe care ar trebui să le primească aproximativ 80 de familii din orașul Sibiu.

Scurte istorisiri

Soții Livia și Ioan Stojec au primit adeverința care le dovedea faptul că sunt îndreptățiți să primească mai bine de două hectare de teren în municipiul Sibiu încă din 1997. Au urmat, însă, noi procese, fostele lor terenuri fiind ocupate. Abia în 2005 au reușit ”să termine cu judecățile”. De atunci tot așteaptă, plimbați de la o instituție la alta, să intre în posesia pământurilor. Între timp au îmbătrânit, iar acum sunt reprezentați de fiul lor. ”Am fost în nenumărate audiențe. De la Primărie ni s-a spus că nu mai au teren și că trebuie să ceară de la ADS. Au cerut, dar ADS nu le-a transmis încă procesul verbal de predare-primire. Asta, după multe alte probleme. Domnul primar nu ne primește în audiență, am fost tot la domnul viceprimar. Am sunat și la ADS, la București. Peste tot suntem tratați cu ignoranță”, spune Lucian Mocanu, fiul familiei Stojec.
Mihai Faur are de primit tot două hectare de teren. ”Din 2003 trebuia să primesc înapoi pământul. Am vorbit și la ADS de am obosit. Toată lumea de la București, de la ADS, nu face decât să ne mintă. Și dau vina pe alții. Acum, ultima oară, înainte de Paște, ne-au spus că sunt gata actele pentru transferul terenurilor către Primăria Sibiu, de unde terenurile să ne fie date nouă. Dar nu am fost decât mințiți. Nu a venit niciun fel de act de la ADS. Ăștia vor să ne facă să mergem peste ei”, povestește și Mihai Faur.
În fine, Liviu Modran are de primit doar 3.000 de mp, teren care este ocupat acum de fosta fabrică Independența. ”Am început demersurile din 1991. Apoi, odată cu apariția Legii 247 din 2005, am primit dreptul de a primi în natură acel teren. Ultima oară mi s-a promis că se vor rezolva probleme rapid acum mai bine de un an, că terenurile vor veni de la ADS. Nu s-a întâmplat nimic”, declară Liviu Modran.

Încurcatele căi

Ultima oară când Primăria Sibiu a primit teren de la ADS a fost în 2007. Atunci, ADS a transferat 139,52 de hectare de teren extravilan în zona SC Agroindustriala SA şi alte 30,07 ha în zona Dealul Ocnei. Pentru sibienii care așteptată de mai bine de patru ani punerea în posesie, Primăria Sibiu a solicitat în iunie 2009 alte 393,3 ha de teren în zona Agromixtă Dealul Ocnei. Alături de această suprafață, Primăria a mai solicitat alte 111,54 ha în zona Agrimex Șura Mică. „În data de 8 aprilie 2010 documentaţia pentru cererea privind terenul Agrimex a fost returnată Primăriei Sibiu, prin intermediul Prefecturii, pentru clarificări. Cererea pentru terenul Agromixtă încă nu a primit nici un răspuns”, arată reprezentanţii Primăriei Sibiu. Cei de la Prefectură spun că nu știu nimic de niciun teren cerut de la ADS de Primăria Sibiu.
”Nu mă surprinde această situație. Memoria colectivă este atât de lungă pe cât este mandatul unui prefect. Cum s-a schimbat prefectul, cum s-a schimbat memoria”, spune primarul Klaus Johannis.

Cât a durat la Carabulea?

Este deja notoriu cazul schimbului de terenuri între familia magnatului sibian Ilie Carabulea și Agenția Domeniilor Statului: familia Carabulea a dat ADS 162 de ha de teren din Slimnic și Topârcea în mare parte și a primit 100 de ha de teren în intravilanul orașului Sibiu, mai precis în spatele târgului Obor, între cartierul Reșița și centura ocolitoare a Sibiului. Primul act emis în vederea efectuării schimbului de terenuri a fost semnat la începutul lunii octombrie 2009. ”Agenția Domeniilor Statului mandatează Hortisem în vederea înscrierii în Cartea Funciară în favoarea Agenției Domeniilor Statului  a terenurilor agricole, domeniul privat al Statului Român și în administrarea ADS”, se arată într-o adresă ADS către Oficiul de cadastru din Sibiu. De atunci și până în 9 decembrie 2009, terenul ADS de la marginea Sibiului a fost întabulat în CF în numele ADS – pentru a se putea efectua schimbul - și au fost făcute celelalte expertize și acte necesare. Pe 9 decembrie 2009, familia Carabulea și reprezentanții ADS semnau contractul de schimb.

Nemulțumiți de PUG

Sibienii care aşteaptă de la ADS transferul de terenuri către municipalitatea sibiană speră ca şi noul Plan Urbanistic General al Sibiului să aducă modificări. În sensul ca terenurile ce vor fi transferate Sibiului, pentru ca ulterior să le fie date în posesie, să fie trecute în intravilanul oraşului. „În caz contrar vor avea o valoare de circulaţie mult diminuată faţă de terenurile de care am fost deposedaţi abuziv”, se arată într-o adresă către Primăria Sibiu transmisă de foştii proprietari, reuniţi sub numele de Comitetul proprietarilor de terenuri naţionalizate.
În fostul PUG al Sibiului, cel a cărui valabilitate era până la finele anului trecut, terenul primit de Carabulea era încadrat ca intravilan pe aproximativ două treimi. Viitorul Plan urbanistic prevede încadrarea întregii suprafeţe de aproximativ 100 de hectare în intravilanul oraşului.

ADS, tot sub control

În urma articolelor referitoare la schimbul de terenuri al cărui beneficiar a fost Ilie Carabulea, Corpul de control al ministrului Agriculturii a demarat o anchetă la ADS. Ancheta a fost începută de mai bine de două luni şi chiar a şi fost finalizată. Inutil însă. „După ce au finalizat controlul, inspectorii şi-au dat seama că nu au primit toate actele de la conducerea ADS. E rea voinţă acolo, vă spun, e un război interinstituţional. Controlul a fost reluat acum, mult mai amănunţit şi mai detaliat. Sunt multe probleme acolo şi vor fi studiate toate, inclusiv schimbul de terenuri de la Sibiu. Mai durează un pic”, au declarat pentru Turnul Sfatului surse oficiale din cadrul Ministerului Agriculturii. Potrivit aceleiași surse, după încheierea controlului ADS va fi supusă unei restructurări.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Iulian Cezar Petcu

Acum 12 ani

Domnule Deleanu astept sa dati tot ce aveti cu italienii Francesco Tacconi,Enzo Tarantello,Angelo Perelli si vreau sa vad daca Parchetul se sesizeaza.Am sa va trimit si o poza din care reiese clar evaziunea fiscala facuta pe Perla Com de catre susnumitii.
Raspunde

pt. Petcu

Acum 12 ani

Sefule, vezi ca asta-i fripturist, asa ca da-i o masa la restaurant si dupa aceea mai vedeti voi cum faceti!
Raspunde

ion

Acum 12 ani

dar de unde mumasa are carabulea atata pamint la slimnic acum 4 ani cind am facut cerere pentru pamint la slimnic o zis primarul(HOTUL) din slimnic ca nu mai este pamint.
Raspunde

pt. Petcu

Acum 12 ani

mai bine o poza din caresa reiesa ca esti clar un bulangiu!
Raspunde

dodo

Acum 12 ani

lui ion: l-o fi cumparat, mai loaza, intreaba-l direct, daca vrei sa afli. da' de unde mata te intereseaza pe tine, schizo? vezi-ti de interesul tau si rafuieste-te cu primarul respectiv,fraiere...
Raspunde

@186

Acum 12 ani

Mai Dodo sau Karl sau cum te mai numesti de fiecare data cand apare ceva despre taica-tu te bagi in seama!Cu un limbaj care te atesta ca atare!
Raspunde

dodo

Acum 12 ani

celui de la 6: bai, boala, n-ai servici, n-ai familie, n-ai mama, tata ori bunici? esti paralitic, de stai toata ziua-noaptea sa pandesti ce se mai scrie, si-ti bagi, tu, nasul, ca musca'n curu calului? ce crezi, mortaciune, ca dovedesti? cine dracu' te baga in seama, decat niste bagarerti neica-nimeni ca tine? si? te pisi, tu, contra vantului? si? si mai lasa-l pe omu' ala'npace, ca nu ti-a facut nimic! or, daca ti-a facut, spune-ne si noua, macar stim o treaba...
Raspunde

pt dododobitocu

Acum 12 ani

dar tu cine dracu mai esti mai nesimtitule un om oarecare nu poate sa-si ia pamintul unde vrea dar carabule poate ca el are dreptul hotilor
Raspunde

dodo

Acum 12 ani

pentru 8: milioane de oameni si-au luat pamantul, dupa anul 1990, asa ca ciocu' mic, neispravitule! probabil, esti incapabil, ori n-ai pamant, nici macar 2/1/1,5m...
Raspunde

pt9

Acum 12 ani

care si-au luat pamintul aia cu pile aia care au avut mosteniri le-au dat pe parau de ex la sasi pina in ziua de azi ii mint intruna ca le dau si nimica
Raspunde

vasile florian

Acum 6 ani

multttttt pamant nea ilie dar la mititica doar 3-4 mp. la comunnnnnnnnn. ha.ha.ha. astept raspuns de popo pardon cu d
Raspunde

vasile florian

Acum 6 ani

pt. dl. carabulea numai sanatate ca doar nu el este de vina ca face afaceri bune. succes
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus